Öne Çıkanlar TÜRKOĞLU İLÇESİNDE ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ TAM İSABET 3 PUAN BALDAN TATLIYDI AMA... DULKADİROĞLU İFTAR SOFRASI KARACASU KARAZİYARETTE KURULDU BAYDEMİRLİ GRUP YOLU ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bu haber kez okundu.

ZÜCACİYEDE ÜRETİM ÜSSÜ TÜRKİYE VE KAHRAMANMARAŞ

 Türkiye metal mutfak eşya üretiminin yüzde 60’ının yapıldığı Kahramanmaraş ta, üretimini artırmak için yeni yatırımlar yapıyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, ülkemizde ve Kahramanmaraş’ta bulunan üreticilerin 100 milyar dolarlık dünya züccaciye pazarından daha fazla pay almak istediğini söyledi.

Gülkesen, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş ve İstanbul’un metal mutfak eşya gruplarında iki büyük üretim üssü olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş’ın 100’e yakın üretim tesisi bulunduğunu belirten Gülkesen: “Kahramanmaraş 100 yakın Metal Mutfak eşyası üreticimiz var. Sektörün yüzde 60’ını üretiyoruz. Kahramanmaraş Metal Mutfak eşyalarında tarihte de üretim yapan bir il. Bakırcılık ve alimyumculuktan gelen tecrübesiyle modern tesislerinde paslanmaz çelik, yanmaz yapışmaz mamuller üretmeye devam etmektedir.  Yaklaşık 5 kıtada 80 ülkeye ihracatımız var ama geride ihracat yapmadığımız diğer ülkeler var.İhracat yaptığımız ülkelerde pazar payımızı geliştirirken diğer ülkelerde de var olmalıyız.Dünyada, Türkiye’de de Kahramanmaraş önemli bir üretim üssü. Bu özelliğimizi geliştirmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz.Üretimde ilk akla gelen merkez olduğu için üretimde marka kent” diye konuştu.

 

YENİ YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

“ihracattaki potansiyel bizim için çok önemli” diyen Gülkesen şöyle konuştu: “Yeni OSB’de de yatırımlarımız devam edecek. Doğru desteklerle sektör büyüme potansiyeline sahip sektörün strateji planı oluşturulup doğru uygulanırsa ihracatta yeni başarılara imza atacağı bir gerçek. Dünyanın merkezindeyiz, Afrika’nın, Avrupa’nın, orta Asya’nın merkezindeyiz. Uzakdoğu ve Çin’den gelen ürünler hem kalitesiz hem de uzaklıktan dolayı pazara ulaşması iki ay gibi bir zaman almaktadır. Oysa bizim ürünler en geç on beş günde pazara ulaşabilmektedir. Buda tasarımın öne çıktığı, bayanlara hitap eden bir sektör için büyük avantaj.Ama maliyetlerde çok önemli. Çin kendi üreticilerine sağladığı teşviklerle desteklemekte buda fiyat avantajı oluşturmakta. Pazara uzaklığına rağmen ucuz fiyatıyla aynı pazarda bizim için tehdit oluşturmaktadır”

 

AVANTAJIMIZ VAR

Üretilen ürünlerin çok kaliteli olduğuna değinen Gülkesen, ulaşım olarak ta Türkiye’nin en kolay ulaşılabilir ülke olduğunu söyledi.

Gülkesen şöyle konuştu: “ Fiyat olarak Avrupa’dan ucuz. 3 saat uçuşla ulaşabileceğiniz çok büyük bir pazarın merkezinde, ürettiğimiz ürünü 15 gün içinde teslimi mümkün Tasarımın öne çıktığı sektörde ulaşım çok önemli. Pazara erken girebilmek çok ciddi bir avantaj. Aslında metal mutfak eşyaları züccaciye sektörünün alt dalı. Züccaciye sektörünü oluşturanlar cam, plastik, ahşap, porselen, elektrikli ev aletler gibi ürünler. Dünya da yaklaşık 100 milyar dolarlık bir züccaciye sektörü var. Türkiye bu sektörün yüzde 3’ünü üretiyor. 2 kat büyüyüp üretim yaparsak yüzde 6’ sını 3 kat büyüyüp üretim yaptığımızda dünya pazarının yüzde 9’una hitap edebiliriz. 140-150 milyar dolar ihracat yapan ülkemiz için 2023 yılında ihracatın yaklaşık 10 milyar dolarına talibiz”

 

CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPILMALI

Sektörde gelişim yakalamak için ciddi araştırmalar yapılmasının şart olduğunu belirten Kadir Gülkesen: “ Burada ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor. Sektörün bir swot analizini yapmamız gerekiyor. Zayıf ve güçlü yönlerin tespit edilmesi gerekiyor, daha sonra bir stratejik plan dahilinde hükümetimizin destekleri ile de bu çalışmaya hız vermek gerekir. Ürünlerimizin özelliği gereği daha çok katma değere yatkın ürünler. Türkiye’nin ortalama ihracat fiyatı olan kg 1,5 doların çok üzeri fiyatla ihracat imkânı var. İçinde tasarım barındıran ürünler, genelde bayanlara hitap ediyoruz.  Devletimizin bize vereceği destekler ile bu konu da önemli avantajlara sahip olacağız. Devletimizden destek bekliyoruz, bizde elimizden gelenin fazlasını yapacağımıza söz veriyoruz” dedi

 

100 ÜLKE HEDEFİMİZ

“İhracat yaptığımız 80 ülkeye ihracat yapamadığımız 100 ülkeyi de dahil etmemiz lazım” diyen Gülkesen şöyle konuştu: “ Pazarımızı büyütmemiz gerekiyor. Ar-ge, inovasyon bizim için çok önemli. İhracatı artırmak için bir ürünü ya daha fazla adette satacaksınız, ya da daha fazla fiyata satacaksınız biz hem daha fazla adetlerle, hem de tasarım, ar-ge ve inovasyonla daha fazla fiyata satabilme imkanına sahibiz. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Sektörün önemli sorunlardan biri yatırım yeri, arsa maliyetlerin yüksek olması önemli bir sorun teşkil ediyor. Sanayici arsaya çok para verdiği zaman önemli bir kaynak kaybı yaşıyor yani ucuz arsa önemli. Sektörde ikinci büyük sorun nitelikli elaman ihtiyacı. Meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversiteler yeniden yapılandırılmalı. Genç nüfusumuz tasarım konusuna odaklanmalı nitelikli ve ar-ge içeren ürünler üretmeliyiz, bunun için heyecana ve yeterli tecrübeye sahibiz, sektör iyi bir stratejiyle desteklenirse 180 ülkeye ihracat yapacak imkana ve aşka sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bakanlığımız önderliğinde yapılacak çalıştay 2023 yılında kadar 8-10 Milyar Dolar ihracatı mümkün kılacaktır”

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol