Öne Çıkanlar 55 SENE ÖNCEKİ MARAŞ NURİ PAKDİL ORTAOKULUNDA KERMES KÖTÜ FUTBOL GÜZEL SONUÇ ! KEÇİÖREN FIRTINAYI 2-3 YENDİ FALA BAKACAK!

Bu haber kez okundu.

MALİ MÜŞAVİRLER’DEN  YETKİLİLERE ÇAĞRI

MALİ MÜŞAVİRLER’DEN  YETKİLİLERE ÇAĞRI

Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren mali müşavirler, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremin ardından mücbir sebep halinin devam etmesi gerektiğini belirterek, yetkililere çağrıda bulundu. Depremden en çok etkilenen meslek gruplarından biri olan mali müşavirler, ofislerinin ve evlerinin yıkılması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı.

MÜCBİR SEBEP HALİNİN UZATILMASI TALEP EDİLİYOR

Deprem bölgelerinde mücbir sebep halinin 31 Ağustos 2024 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Kalın, bu sürenin uzatılmasının şart olduğunu belirtti. Kalın, Van ve Kocaeli depremlerinde uygulanan mücbir sebep sürelerine dikkat çekerek, Kahramanmaraş ve diğer deprem bölgelerinde bu sürenin en az 28 Şubat 2025 tarihine kadar uzatılmasını talep etti. Ayrıca, beyan ve bildirimler için de 31 Mayıs 2025 tarihine kadar üç aylık ek süre verilmesini istedi.

CİDDİ KAYIPLAR VE ZOR ÇALIŞMA KOŞULLARI

Kalın, depremden dolayı 1200 mali müşavir ofisinin ve evinin yıkıldığını, 80'e yakın meslektaşın hayatını kaybettiğini ve birçok meslektaşın birinci derece yakınlarını kaybettiğini ifade etti. Kahramanmaraş'ta ise 360 aktif ofisten 350'sinin yıkıldığı veya ağır hasar aldığı, 18 meslek mensubunun vefat ettiği ve yüzlerce meslek üyesinin birinci derece aile yakınlarını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Meslek mensuplarının, zor koşullar altında konteyner ofislerde, evlerinde veya mükelleflerinin yanında faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığı vurgulandı.

VERGİ VE SGK PRİMLERİNİN TAKSİTLENDİRİLMESİ ÖNERİSİ

Kalın, deprem bölgesindeki esnaf, sanatkârlar, ticaret ve sanayi kuruluşlarının tahakkuk eden vergileri ve SGK primlerinin, rasyo (likidite) oranlarına bakılmaksızın ve teminat aranmaksızın, 30 Haziran 2025 tarihine kadar müracaatla 24 ay faizsiz taksitlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu tür bir düzenlemenin, sanayi ve iş dünyasının yeniden toparlanmasına ve bölgedeki göçün önlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.

BAĞ-KUR PRİM TAHAKKUKLARI VE SGK AVANTAJLARI

Mücbir sebep süresince BAĞ-KUR prim tahakkuklarının iptal edilmesi ve isteğe bağlı talep edilmesi halinde yeniden hizmet ihya imkânının sağlanması gerektiğini belirten Kalın, istihdamı artırmak için tüm işverenlere SGK prim ve vergisel avantajlar sunulması gerektiğini de dile getirdi. Ayrıca, serbest meslek mensuplarının KOSGEB kredi ve desteklerinden yararlandırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Kalın, taleplerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda Cumhurbaşkanı, Hükümet, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hassasiyet göstermesi çağrısında bulundu. Deprem bölgelerinde işlerin daha sağlıklı yürütülebilmesi ve ekonomik toparlanmanın hızlanabilmesi için bu taleplerin yerine getirilmesinin elzem olduğunu ifade etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1488