Terazinin ağır olan kefesi her zaman ağır basar. Terazinin bir kefesine altın koyun, diğer kefesine de dürüstlüğü, siyasetin ve ticaretin ahlaklı olanını, toplumsal duyarlılık ve hassasiyetleri, hoşgörüyü, imanı, kul hakkını koyun, inanın altın dolu kefe havada kalacaktır.

Belki gramaj olarak altın ağır gelebilir. Ya nefsine?

Temiz toplum, temiz ahlak, her zaman her yerde geçer akçe iken, ticarette ve siyasetteki ahlak, dürüstlükten, samimiyetten geçer.   

*

Bir insanda dikkat edilmesi gereken en önemli özellik ahlaktır. Temiz bir ahlaka sahip olmayan kişi ne kadar zengin, ne kadar zeki ya da bilgili olursa olsun önemi yoktur. Zira ahlaklı olmayan bir insanın bilgisinden de zenginliğinden de yararlanılmaz.

Ebetteki bu durum karakterli ve olgun insanlar için geçerlidir. Biz biliyoruz ki paraya verdiği değeri hiçbir şeye vermeyen insanlar bulunuyor etrafımızda.

Ahlaktan yoksun kimse namusa, onura, şerefe, haysiyete, kul hakkına önem vermez. Böyle insanlar için ne varsa yoksa sadece kendi çıkarlarıdır.

Başka insanların ne olup bittiği onların umurlarında değildir. Kendi menfaatleri söz konusu olduğunda hırsızlıkta yapar, arsızlıkta yapar kısacası her şeyi yapar. Bir anne baba çocuğuna temiz bir ahlak bırakmadıysa, başka ne bıraktığı önemli değildir. Gönüller Sultanı Mevlana’nın bu kıssası işte en güzel örnek:

*

Bir gün cahil adamın biri, bir vaizin yanına yaklaşır. “Minberde senin kadar güzel söz söyleyenine rastlamadım. Çok güzel vaaz verdin. Benim sana bir sorum olacak. Cevap verirsen sevineceğim. Bir kalenin burcuna bir kuş konsa, o kuşun başı mı daha kıymetlidir, Yoksa kuyruğu mu?” der.

Vaiz bu anlamsız soruya şöyle cevap verir: “Eğer kuşun yönü şehre, kuyruğu köye doğruysa, başı kuyruğundan üstündür. Yok eğer kuyruğu şehre başı köye doğruysa kuyruğu başından daha kıymetlidir”

*

İşte söylemek istediğimiz de buydu. Temiz ahlak, dürüstlük, her zaman geçer akçedir. Allah bizleri doğruluktan, dürüstlükten ve güzel ahlak sahibi olmaktan ayırmasın!

Çünkü en büyük zenginlik güzel ahlaktır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol