REKABETİ KALİTE İLE SAĞLAYAMAYANLAR, RAKİBİMİZ OLAMAZLAR!

RÖPORTAJ

KYS YEMEKÇİLİK LOJİSTİK GIDA - TEM. HAYV. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. – AALEN GLOBAL YEMEK SERVİSİ SAN. TİC.AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Azaplıoğlu, sektörle ilgili sorularımızı cevaplandırdı, yeni kurdukları şirketi ile de çok iddialı olduğunu belirtmeden geçemedi.

Hazır yemek, artık büyüyen ve gelişen şehirlerde sektör haline gelince, haliyle sayıları da artmaya başladı. Nüfusun, tekstil ve diğer yatırımların artması, ekonomik nedenler ve zamandan kazanma arzusu, hazır yemek fabrikalarını cazip olduğu kadar kaliteye yöneltmeye yönlendirdi.

KYS CATERİNG Yönetim Kurulu Başkanı Metin Azaplıoğlu, son senelerde sektörde büyüyen, kalitesini ve yatırım alanını genişleten sektör temsilcilerinden biri.

Önce şu soruyu sorduk; “Hazır yemek işine ne zaman ve neden başladınız? Bu işe başlarken en yakınınızda kim vardı?” dedik, kendisi de hep dersine çalışmış öğrenci gibi hazır cevaptı; “Hazır yemek sektöründen önce özel bir şirkette pazarlama ve sonrasında gıda toptancısı bir şirkette muhasebe departmanında çalıştım, sonrasında hazır yemek üreten bir firmada muhasebeci olarak başlayıp yönetici olarak hazır yemek sektöründe kendimi geliştirdim ve daha iyisini yapabilirim diyerek kendi markamızı oluşturduk, en yakınımda eşim Seval Hanım vardı, ailesinde başarılı olamayan işinde kesinlikle başarıyı yakalayamaz.”

ÇOĞUNUN RUHSATI BİLE YOK!

Her mesleğin cılkını çıkartmayı seviyoruz. Şehrimizde sanıyorum sizinle aynı işi yapan 50’ye yakın firma vardır. Mantar gibi çoğaldınız. Sebebi şu olsa gerek; bizim insanımız aklı ile değil, gözüyle hareket etmeyi seviyor. Onlar da kendini sizinle aynı kefeye koyuyorlar mı?

Sorumuz buydu! Verdiği cevap da sorumuzu onaylar nitelikteydi; “Evet onlar tabldot işi yapmaya çalışıyorlar, çoğunun ruhsatı yok. KYS Catering ve AALEN GLOBAL A.Ş ile aynı özellikte ve konseptimizde bizimle aynı işi yapan şu an için yok. Biz bizim uyguladığımız kalite kültürünü Kahramanmaraş ‘ta CATERİNG sektörüne kazandırmayı hedefliyoruz. Bunun için Tarım İl Müdürlüğü ile vizyon toplantısı talebimiz olacaktır. Hazır yemek üreten iş yerlerine eğitim verilmeli, bizimle kendilerini aynı kefeye koyamazlar, çünkü bizde 3 veya 4 çeşit sabit tabldot’da yemek yok. Bizim grup şirketlerimiz, en az 8 çeşit ürün ile en kaliteli hizmeti veriyor, o nedenle vizyon gerekiyor. İşimiz, insanımıza sağlıklı hizmet vermek ve leziz yemekler üretmek.”

İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYORUZ

Bir semtimizde küçük biri dükkân gördüm. Ev yemekleri yapan. 20 M2’lik bir yer. ‘toplu yemek siparişi alınır!’ diyordu. Merdiven altı olup da sektörü küçük düşüren, mahcup eden, müşteri memnuniyetsizliği yaratan inanlara karşı nasıl bir tavır sergiliyorsunuz?

Bu meselede verecek hangi cevabı vardı, verdi de; Tarım İl Müdürlüğüne bilgi veriyoruz. Merdiven altı iş yerlerini zannedersem İl Müdürlüğümüz bunlar ile mücadele ediyordur diye temenni ediyorum. Biz KYS CATERİNG ve AALEN GLOBAL A.Ş olarak devletimize istihdam sağlıyoruz. Çok ciddi rakamlar ile 2019 yılında istihdam ödülü alarak şehrimize istihdamda katkı sağladık ve ayrıca bu katkıyı sağlarken 170 vasıfsız işçiyi sektörümüze kazandırıp aşçılık mesleğinin altın bileziğini kollarına taktık. 2020 yılında İŞKUR eğitim programı ile en az 200 kişi daha almayı hedefliyoruz. Tabi ki biz bunu planlarken İŞKUR ile birlikte yürüterek kurumumuza destek vermelerini rica ediyoruz.  Aslında bizim çalışmalarımız vatana ve millete istihdam sağlarken, insanları vasıflı ve nitelikli iş insanı yapma yolunda gayrettir. Bu gayretimizi resmi kurumlarımız destekler ise daha müreffeh ve daha zengin bir ülke konumuna yükseleceğimizden kimsenin şüphesi olmasın! Çalışmak ve üretmek bizim amacımız olmalı.”

DERNEK VE REKABET MESELESİ

Şehir büyüyünce, sektör de bunlara paralel büyüme gösterince, aynı işi yapanlar bir çatı altında toplanmaya başladı. Sivil toplum kuruluşu haline geldiler. Bildiğimiz kadarıyla hazır yemek üreten firmaları da bir çatı altında toplayan bir dernek var. Var da, acaba kendi içlerinde birbirleriyle barışıklar mıydı? Rekabet tabi ki olacak. Bu rekabette kötü kokular gelirse ne yapacaklardı?

Bakın bu sorumuza ne dedi; “Şöyle cevap vereyim;  zamanında kurulmuş bir dernek ve başkanı var diye biliyorum. Dernek aktif olarak yürümüyor, çünkü bizim sektörümüzde rekabet çok fazla ve şirketler arasında dostluk bağı kurulmuyor. Derneğin reform yapılarak düzenlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Rekabeti kalite ile sağlayamayanlar rakibimiz olamaz! Ucuz fiyat ile kalite sağlanmaz ürettiğimiz yemeğin bir maliyeti var hakkını vermek lazım!”

LİDER İRADESİ DEVREYE GİRMELİ

Sorularımız birbirini takip ederken, bu kez müşteri memnuniyetine değinmek istedik ve sorduk; “Bağlantı kurduğunuz ve sözleşme yaptığınız fabrika-firmalar açısından bu şehirde farklı ve saygın bir yerinizin olduğu biliniyor. Müşteri memnuniyeti için en çok nelere dikkat ediyorsunuz?”

Önce şirketlerinde 3K şirket misyonundan söz etti. Bunları da KALİTELİ MÜŞTERİ – KALİTELİ TEDARİKÇİ- KALİTELİ HİZMET olarak özetledi. Devamında ise; “Bu 3 unsuru bir araya getiren liderin iradeli şirket yönetimidir.  Çalışanlarımızın şirketlerimize liyakat ile bağlı olması ve şirketimizin çalışanlarına aile ferdi olarak bakması, büyümemizde çok ciddi katkı sağlıyor. Sözde değil, gerçekte sevgi ile hareket etmenin doğruluğunu anlatan lider iradesi burada devreye giriyor ve tüm yönetici ve çalışanlarımıza sevgiyi ve kaliteyi anlatarak bir olma yolunu gösteriyor, akabinde memnuniyet ve büyüme devam ediyor.”

ŞEHİR DIŞI VE PROJELERİ

O hale geldi ki artık firmalar kabuğuna sığmaz oldular. Pazar paylarını sadece merkezde değil, şehir d ışında da bu payı artırma yoluna gittiler. KYS de bunlardan biriydi. O bakımdan sorduk; “Bildiğim kadarıyla sadece şehir merkezinde değil, şehir dışında da faaliyetinizi sürdürüyorsunuz. Yurt dışına da açıldınız mı, açılmayı düşünüyor musunuz?”

Cevabı anında geldi; “Evet, şehir dışında projelerimiz var, 2020 yılı KYS CATERİNG ve AALEN GLOBAL YEMEK SERVİSİ A.Ş için ivmelenme ve büyüme yılı olarak devam edecektir, bir sonraki söyleşimizde sürprizlerimizi açıklayacağız, şu an için rakiplerimize yol göstermeyelim değil mi?

Tabi insan merak ediyor, önümüzdeki söyleşide bakalım hangi sürprizlerle karşımıza çıkacak?

İŞYERLERİNDE MUTFAK KURMAK

Daha önceki sohbetlerimizde de söylemişti, KYS bünyesinde 500’e yakın çalışan var. Şehir büyüyüp iş kapasitesi artınca, fabrika ve işyerlerine mutfak kurulmaları başladı. Sorduk, “Bu durum maliyetinizi etkilemiyor mu? Bir de, firmalarla anlaştığınızda, yemek listelerini siz mi belirliyorsunuz, yoksa fabrika işyerleri ile birlikte mi?”

El cevap; “Evet yaklaşık olarak çalışan sayımız öyle. Kurduğumuz mutfaklar tabi ki şirketlerimize bir maliyet getiriyor. Çünkü ciddi demirbaş yatırımlarımız  oluyor, yatırım  maliyetlerimizi dengelemek için uzun vadeli sözleşmeler yaparak çalışan sayısı belirli bir oranın üzerine olan şirketlerin mutfağında, yani yerinde yemek üretim hizmeti veriyoruz. Bu oranın altında olan şirketlere taşımalı yemek hizmeti veriyoruz. Yemek menüleri şirketimiz üretim planlama departmanında gıda mühendisleri ve diyetisyenlerin oluşturduğu menü planlama komisyonu ile yapılıyor, bu menüler planlanırken yerinde yemek üretimi hizmeti verdiğimiz müşterimizden bir yetkili de komisyonumuzda bulunarak menü oluşturuluyor.”

KYS CATERİNG VE AALEN GLOBAL

Son soruya gelmiştik. Tabi her firmanın, markanın işletme kriterleri, kuralları, kırmızı çizgileri ve hedefleri vardı. KYS’nin hedefi neydi?  

Son sorunun cevabı şu oldu bize; “KYS CATERİNG ve AALEN GLOBAL YEMEK SERVİSİ A.Ş olarak önceliğimiz insana hizmet etmektir. İşimizin ciddiyetinin bilincindeyiz.

KYS CATERİNG ve AALEN GLOBAL YEMEK SERVİSİ A.Ş vatanımızı seviyoruz ve bu topraklarda yaşıyoruz, yaşayacağız. Çalışarak, vergimizi ödeyerek, istihdam sağlayarak, güçlü ülkemize katkı sağlamak grubumuzun ilkelerindendir.

KYS CATERİNG ve AALEN GLOBAL YEMEK SERVİSİ A.Ş işimizi seviyoruz ve işimizin iş insanı olma yolunda heyecanlanıyoruz, müşterilerimiz leziz yemeklerimizi yerken bizlerde başarının leziz tadı ile hedeflerimizi büyüterek yolumuza devam ediyoruz.

KYS CATERİNG ve AALEN GLOBAL YEMEK SERVİSİ A.Ş öncelikli olarak bölgesinde lider olmayı hedeflemiş ve büyük ölçüde sağlamıştır. Şimdi Türkiye’ de bölge müdürlükleri kurarak, tüm Türkiye’de Kahramanmaraş‘ın gastronomisini yöresel lezzetini tanıtmak için gayret etme yolunda, bizden önceki ağabey firmalarımızın bizlere verdiği bayrağı ileriye taşıyarak, marka şehrimizi tüm Türkiye’de temsil etmektir.

Deneyimsel tecrübelerimiz ile edindiğimiz bilgilerin göstermiş olduğu reel sonuçlar, bizlere kaliteli yemek üretiminin çalışan iş insanlarına çok ciddi performans artırdığı ve iş yerinin huzuru ve üretimine kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle sırf 50 kuruş ucuz olacak diye kaliteyi yakalayamayan yemek şirketleri ile çalışarak iş yerinizin huzurunu ve iş kalitesini düşürmeyin mutlu çalışan çok üretir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.