TÜRK SAĞLIK-SEN KAHRAMANMARAŞ ŞUBESİNİN 13 MART EYLEMİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

GÜNCEL

Yarın 14 Mart Tıp Bayramı. Ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıç tarihi ve aynı zamanda 14 Mart 1919’un yani İstanbul’u işgal eden düşmana karşı tıbbiye öğrencilerinin ve hekimlerin protestosunun yıl dönümü. Her iki hadisede her yıl kutlamaya ve hatırlamaya değer.

 İşte sağlık çalışanları için böylesine bir tarihi değeri olan bugünü, 14 Martı bizde bu sene bir bayram gibi karşılamak ve kutlamak isterdik.  

Ama İktidar ve bürokrasinin yandaş sendikayı da yanlarına alarak kurdukları şer üçgeni sağlık çalışanlarında bayram kutlayacak hal bırakmadı.

İşine geldi mi bir gecede kanun çıkartan, TBMM’yi torba yasa üretim merkezine çeviren iktidar, mevzu sağlık çalışanları olunca bugüne kadar kılını bile kıpırdatmadı. Çalışanların istediği düzenlemeleri yapmadı.

 2013’ün ocak ayında yeni bir bakan göreve başladı. Ama o da eskisini artmadı. Çalışan hakkını hukukunu gündeme getirmedi. Çalışanın sorunlarına kulak tıkadı.

Bürokratlar çalışanlara nasıl baskı yaparız’ın derdinde oldular. Siyasetçilerle birlikte ayrımcılık yaptılar. Ötekileştirmeler yaşandı. Çalışanlar mağdur edildi. Sözleşmeli yöneticilikle idareciler esir alındı.

Siyasetin gölgesinde, makam koltuklarına sırtlarını dayayarak sendikacılık yapanlar ise Bakanla Pinpon oynamayı, bakan yardımcısının peşinde kukla gibi gezmeyi marifet saydı. Çalışanlara hizmet etme yerine fotoğraflarla göz

ağı vermeyi iş sandı.

İktidar ve bürokrasinin çalışanlara yaptığı türlü baskılarla, bunlara giydirdiği yetki gömleği de çalışana zulüm aracı yapıldı. 

İşte böyle bir düzenin kurulduğu ortamda Doktorundan Hemşiresine, Ebesinden ATT’sine, Sağlık Memurundan Hizmetlisine kadar herkes yandı. Hak kaybı yaşadı.

Son yapılan toplu sözleşmede mücadele dururken, müzakere devam edecekken Memur-Sen hemen imzayı attı. 500 bin sağlık çalışanının toplu sözleşmeyi zararla kapatmasına neden oldu. Kamu çalışanlarının iki yılı heba edildi.

Performans ödemeleri son yıllarda adeta bir yalana döndü. Sağlık çalışanları 5-6 yıl önce aldıkları ücretleri mumla arar hale geldi.

 Döner sermayede adaletsizlik, nöbet ücretinde eşitsizlik, geçici görevlendirmelerde adam seçmecilik gibi ne kadar hukuka ters, etiğe aykırı iş varsa hepsi mubah sayıldı. Kul hakkı, anayasal ilke, kanun önünde eşitlik yalan oldu.

İş yükü sürekli arttırıldı. Kâr etmemiz lazım, çok çalışın. Modern kölemiz olun denildi. Aile hekimine hastanede nöbet geldi. Aile hekimlerine 200’e yakın görev verilirken ücretleri çeşitli bahanelerle sürekli düşürüldü. Asistanlar 36 saat nöbet gibi insanlık dışı uygulamalara maruz kaldı.

Bir kanunla özelde çalışanlar devlet memuru yapılırken, her ne hikmetse devlet kurumlarında hizmet veren kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına, vekil ebe hemşirelere ve 4/C’lilere bu hak tanınmadı.

Yüzbinlerce sağlık çalışanı atama beklerken onlara yine kayıtsız kalındı. Sağlıkta işgücünü ithal sağlık çalışanı ile karşılamaya çalışan bir zihniyet ortaya çıktı.

Hizmetliler sınavla yeterliliklerini ispatladıkları halde memur yapılmadı.

Yıpranma payı, lisans tamamlama gibi sağlık çalışanlarının beklentileri yok sayıldı.

Çalışma hayatını zehir ettiniz bari emekliliği sefil etmeyin, döner sermayeleri emekliliğe yansıtın talebini ilettik, hHhHaaiealziekmleep bahaneler üretildi.

Hiçbir şey yapmıyorsunuz hiç olmazsa çalışanların can güvenliliğinden endişe etmeden hizmet sunmasını sağlayın dedik. Ancak göstermelik düzenlemeler yapıldı.  Doktorlar katledildi. Hamile sağlık çalışanları tartaklandı. Hastaneler basıldı. Her ay bin sağlık çalışanı şiddete uğradı.

Mobbing en çok kamu hastanelerinde yaşanır hale geldi. Tüm sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu ile baş başa bırakıldı.

Kıymetli Basın Mensupları;

İşte halimiz böyle iken, hangi sağlık çalışanına dokunsak bin ah duyarken nasıl bayram kutlayacağız.

Lafa değil icraata bakıyoruz ve ortaya çıkan bu tablo ile sağlık çalışanı olarak sadece ve sadece kahroluyor, ızdırap duyuyoruz.

14 Mart, bizim için keşke bayram coşkusu ve sevinci ile kutlayabileceğimiz bir tarih olsaydı.

Fakat bu anlamlı günü sağlık çalışanları değil, sağlık çalışanlarını sorunlar yumağı içinde bırakanlar kutlayacak. Yine süslü sözler, hamaset dolu mesajlar işiteceğiz.

Biz bunlara kanmayacağız. Hani diyorlar ya lafa değil icraata bakın diye Bizde icraata bakıyoruz, Bize bayramı zehir edenlere ve bayramı kutlamamıza mani olanlara hakkımızı helal etmiyoruz.  

14 Martta yılın doktorunu seçip 15 Martta tüm sağlık çalışanlarına sırtlarını dönenlere sağlık çalışanları hesap soracaktır.

Akif diyor ki;
Aslını gizleyemez insan, giydiği kaftanlarla.
Bilmez ama kendini kandırır, söylediği yalanlarla!

Sağlık çalışanları bu iktidarın ve yandaş sendikalarının söylediği yalanlardan usandı ve bıktı.

Tutulmayan sözlerden, hayata geçmeyen uygulamalardan, müjde ile başlayıp hüsrana dönen açıklamalardan sağlık çalışanları bunaldı.

Biz sağlık çalışanları olarak artık oyalama ve göz boyama ustalarına gereken dersi vermeliyiz.

Hırsızlık ve arsızlığın alıp başını gittiği memlekette, ekmeği için onuru ile hizmet üreten sağlık çalışanlarına yapılanları kabul etmeyeceğiz.

Zulme, ancak paslı vicdanlar razı olur.  Biz rıza göstermeyeceğiz hak ve hukuk için inandığımız yolda yürüyeceğiz.

daletin terazisinin şaştığı, kimin savcı, kimin hâkim, kimin polis, kimin mahkûm, kimin masum, kimin suçlu olduğunun birbirine karıştığı bir düzene rağmen yine de çalışan hakkı diyeceğiz. Alanlarda ve her platformda mücadeleyi yılmadan yorulmadan ve hiç durmadan sürdüreceğiz.

Siyasetçi, bürokrat ve yandaş sendikanın kirli ittifakını elbette ki bozacağız. Çalışana zulüm yapanlardan, Bayramı zehir edenlerden hesap soracağız.

Değerli Basın Mensupları;

Sorunlar görmezden gelinmeye, taleplere sırt çevrilmeye devam edilirse daha çok 14 Mart çalışana zehir olur. Sağlık çalışanlarının günden güne eriyen; mali, sosyal ve özlük haklarını dile getirdiğimiz bir tarih olarak kalır. Bayram gelmiş neyimize diye sağlık çalışanları çile çekmeye devam eder.

Yöneticiler iyi niyet dileklerini ve süslü sözcüklerini bir kenara bırakmalı ve biz sağlık çalışanı için ne yapabiliriz’in derdinde olmalıdırlar.

Sağlık çalışanlarının sorunlarının çözüldüğü, adil ve huzurlu bir çalışma ortamının tesis edildiği günleri görmek istiyor ve önümüzdeki dönemlerde çok zor gözükse de bizde bir gün inşallah 14 Mart’ı bir bayram gibi kutlarız diyoruz.

Çağrımıza ve isyanımıza kulak verilmediği, sorunlara çözüm bulunmadığı takdirde, hizmet üretmekten kaynaklı demokratik hakkımızı kullanıp, ileri ki tarihlerde iş bırakma eylemleri yapacağımızı ilan ediyor, hepinize saygılar sunuyor ve teşekkür ediyorum.

                                                                         Adem DEMİR

                                                              Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.