Özellikle siyasiler ve biz basın camiası dâhil herkesin dilinde bir ‘Z kuşağı’ kavramı. Bilen de konuşuyor, bilmeyen de, bilmediğini belli etmezcesine kulaktan duyduğu birkaç kelime, cümle ile meseleye hâkim olduğunu anlatmaya, imaya çalışıyor.

Özellikle bir muhtemel seçimde Z kuşağı dediğimiz genç nesil oyunu kime verir?

En çok tartışmanın göbeğindeki soru bu.

Hatırlayın, bir de geçmişte ’68 kuşağı’ vardı ki o da politik kimlik tanımıydı.

Ama şimdi Z kuşağı modası başladı ki ahtapot gibi her yanı sarıp sarmaladı. Siyasetçinin, basın mensuplarının ne dilinden, ne yazılarından eksik kalıyor!

*

O kadar ki ülkemin önde gelen siyasileri, Z kuşağından ümitli. Tabi oy kullanacaklar, ondan! Başka türlü akıllarına gelmiyordu kimsenin düne kadar. Ülkemizde büyük önem atfedilen Z kuşağının sürekli üstün niteliklerinden bahsediliyor son günlerde.

Dijital verilere kolayla ulaştığı belirtilen bu ilk sosyal nesilden çok umutlu herkes! Dedim ya, özellikle siyasiler, yani onları oy potansiyeli görenler.

Soruyoruz, sahiden günümüzün gençliği olarak addedilen Z kuşağından beklentilerimizi çok yüksek mi tutuyoruz acaba? Bu tartışma önemli, çünkü gençlik tartışmaları geleceği tartışmaktır. Onları geleceğin başbakanları, cumhurbaşkanları, bakanları olarak görüyor, yorumluyoruz ya, ondan.

Evet, kabul ediyoruz, gençler bizim umudumuz, geleceğimiz.

*

Kabul edelim ki, bir ekmeğin fiyatını dahi bilmeyen, cep telefonuna mahkûm, hayata dair beklentisi ve kaygısı olmayan, geleceğe dair projesi olmadığı bir yana, rahat ve serbest yaşamı benimsemiş, biraz da sorumsuz, kimsenin bir kalıba sokamadığı bir nesil geliyor arkadan.

Onu bunu bir tarafa bırakın da, bu nesil hangi partilere daha yakın!

Şimdi siyasiler bu genç neslin avına çıktılar.

*

Diyorum ki seçim ne zaman yapılırsa yapılsın, Z kuşağını anlayamayan seçimlerde kaybedecek!

Bu Z kuşağı dediğimiz 2000’li yıllardan sonra dünyaya gelen, belki de daha askerliklerini bile yapmamış çocuklar, gelecek planları, hayat tarzları ve yaşam beklentileri gibi konularda kendilerinden önceki jenerasyonlarla aynı fikirdeler mi, kimse ona bakmıyor, sormuyor, sorgulamıyor.

Aslında sınıfsal değil, gurupça bakmayı dayatan kapitalist bir zırvalık bunun adı. Tamamen politik bir tanım Z kuşağı.

Toptancı anlayışla yaratıcı özgür ruhlu kandırılamayan, sınır tanımayan bir Z kuşağı nasıl bir ülke, dünya inşa edecek. Kuşkusuz içlerinde nice değerler çıkacak, tamam da, ama toptancı Z kuşağı övgüsü derinde, gençleri kimliksiz bırakma oyunundan başka bir şey değildir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol