Öne Çıkanlar BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM. KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM

Bu haber kez okundu.

SGK HAFTASI VE BASIN BİLGİLENDİRMESİ
 Kervanhan’daki basın toplantısına kurmayları iğle katılan ve basın önüne çıkan SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, şu bilgileri verdi: “Sosyal güvenlik kavramının toplumumuzun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamak, vatandaşlarımızı yeni yasal düzenlemeler ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilincinin artmasına katkı sağlamak amacıyla, 15-21 Mayıs 2017 tarihlerini kapsayan hafta, tüm yurtta “Sosyal Güvenlik Haftası” olarak kutlanacaktır.

            Bu gibi haftalar toplumda farkındalık yaratma ve bilgilendirme açısından büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında yıllardır gerçekleştirdiğimiz Sosyal Güvenlik Haftası etkinliklerinin amacına ulaştığını söyleyebiliriz.  

(KAYITDIŞI İSTİHDAM VERİLERİLER 2002: %57,5 – 2017: %32)

Son derece genç ve dinamik bir kurum olan Sosyal Güvenlik Kurumunu, herkese ve her kesime tanıtmak insanlarda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz etkinliklerde, iletişimin olumlu yönde her yöntemini kullanarak toplumun bütün kesimlerine ulaşmaya çalışmaktayız.

Hafta boyunca İl Müdürlüğümüz içinde ve dışında paydaşlarımızın da katılımı sağlanarak sosyal ve kültürel alanda yapılacak faaliyetlerle bir hafta boyunca sürekli gündem oluşturarak, kamuoyunda kayıtlı sigortalı istihdamını teşvik edecek, sosyal güvenlik bilincini artırmaya yönelik bilgilendirici ve tanıtıcı faaliyetler yapacağız. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarına, huzurevine, emekli vatandaşlarımıza, engelli vatandaşlarımıza, şehit yakınlarımıza ve gazilerimize ziyaretler gerçekleştiriyoruz.

Hafta süresince her zaman olduğu gibi en büyük katkıyı yazılı ve görsel basından yani siz değerli medya mensuplarımızdan bekliyoruz. Topluma kazandırılacak her bilinçli vatandaşın kendisi ve topluma sağladığı olumlu katkıda basınımızın önemli payı olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle sosyal güvenliğe inanmış bir toplum oluşturma çabalarımızı halkımıza yansıtmada desteğinizi bekliyoruz.

ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK:

            Son günlerde hepinizin malumu olduğu üzere, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrısı ile çalışma hayatındaki sosyal taraflarla diyaloğun güçlendirilmesi için Sayın Bakanımız Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU tarafından "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" ilan edilmiştir.

 

            Sayın Bakanımızın bu açıklamasından sonra İl Müdürlüğümüzce denetmen ve idarecilerimizden oluşan 14 ekip halinde rehberlik ziyaretleri gerçekleştirdik, yapılan bu rehberlik ziyaretlerinde işverenlere sosyal güveliğin önemi, kayıt dışı istihdamın dezavantajları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri gibi konulara ilişkin bilgiler verdik. Bu kapsamda yaklaşık 1,5 aylık sürede 2000’den fazla işyeri ziyareti gerçekleştirerek vatandaşlarımıza bilgilendirme yaptık. Bu kapsamda İlimizde şubat ayında eksi yönde seyreden bir istihdam görünümü varken, Milli İstihdam Seferberliği ile mart ve nisan aylarında toplamda 5500 ün üzerinde artı istihdam sağlayarak bu çalışmalarımızın karşılığını aldık. 7 Mayıs itibari ile son durum 7341 istihdamdır. Cumhurbaşkanımıza verilen söz yeri getirilmiş durumdadır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI:

            Bildiğiniz gibi, Genel Sağlık Sigortası tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren çok önemli bir konudur. 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren, 6824 sayılı kanunla yapılan değişikliklerle,  01.04.2017’den sonra basamaklı prim sisteminden tekli prim sistemine geçilmiştir. Yani daha önce gelir düzeyine göre alınan sırasıyla G1,G2,G3 diye sınıflandırdığımız gelir düzeylerine ilişkin prim tutarları 71.10 TL,  213.30 TL,  426.60 TL’ den 53,33 TL ye düşürülmüştür. Yine daha önce geliri asgari ücretin 1/3’ünden (592,50 TL) az olanlar C/1’li   (yeşil kart) kullanmaya devam edeceklerdir.

            Ayrıca geçmişten beri oluşan tüm borçlar gelir testine ilk defa giden ve gitmeyen diye ikiye ayrılarak yeniden düzenlendi.

            Gelir testine ilk defa gidenlerin güncel geliri asgari ücretin 1/3’ünde daha azsa geriye dönük tüm borçları silinmiş olup gelir düzeyi asgari ücretin 1/3’ünden fazla olması halindeyse geçmişte tahakkuk eden borç tutarlarının 53,33 TL’nin altında kalan kısımları o tutardan, fazla olanları ise 53,33 TL’ye düşürüldü. Örnekle açıklayacak olursak; daha önce hiç gelir testine gitmeyen ve geriye dönük 3500 TL birikmiş GSS borcum olan bir kişi, gelir testine şimdi giderse ve gelir düzeyinin asgari ücretin 1/3’ünden az olduğu tespit edilirse geriye doğru oluşan 3500 TL borcunun tamamı silinecektir. Aynı kişi gelir testine giderse ve gelir düzeyinin asgari ücretin 1/3’ünden fazla olduğu tespit edilirse geçmişe dönük oluşan 3500 TL borcunun aylara isabet eden 53,33 TL den az tutarları o tutarlar üzerinden, fazla olanlar ise 53,33 TL ye indirilerek tahakkuk edilecek ve gecikme zammı ve gecikme faizi alınmayarak 01/04/2018 tarihine kadar ödemesi için süre verildi.   Son olarak bugüne kadar hiç gelir testine başvurmayanlar ve başvurmayacaklar için 53,33 TL aylık prim ödemek şartıyla sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

6376 SAYILI YAPILANDIRMA:

Hepinizin hatırlayacağı gibi, 19/08/2016 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı kanun kapsamında kurumumuza olan bazı alacaklar yapılandırılmış ve ilk taksitin son ödeme günü 31 Mayıs’a kadar ertelenmişti. Sizler aracılığı ile vatandaşlarımızı bu son ödeme tarihi konusunda bilgilendirmek ve uyarmak istiyoruz. Ayrıca şuan mecliste taslak aşamasında olan yeni bir yapılandırmadan bahsedebiliriz. Daha netleşmeyen bilgilere göre 6736 sayılı kanundan yararlananlar, yeni çıkacak yapılandırmadan faydalanamayacaklardır.

İlimizde 223 bin sigortalı, 95 bin de emekli vatandaşın bulunduğuna dikkat çeken İl Müdürü Karagoüz, basın açıklamasının ardından, gazetecilerin hafta ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol