banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA

Bu haber kez okundu.

PROF. DR. GÜLEÇ, KSÜ’DE ‘TARİHÇİLER İÇİN EDEBİYATIN ÖNEMİ’ KONULU KONFERANS VERDİ
 KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Güleç’in konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını KSÜ Tarih ve Kültür Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı, KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Edip Çelik yaptı. Çelik, konuşmasında edebiyatın tarihi anlatıma etkisinin önemine değindi.

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. İsmail Güleç, “Tarihçiler İçin Edebiyatın Önemi” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasına ‘Neden tarihçilere edebiyat bilgisi lazım?’ sorusunu sorarak başlayan Güleç, araştırmalarda, metin okumalarda ve yorumlamalarda, tarih yazıcılığında, özellikle halka dönük tarih kitapları yazarken edebiyat bilgisinin gerekliliğini belirterek “Edebî zevki olmayan, iyi bir araştırmacı olabilir ama büyük bir tarihçi olamaz.” ifadelerini kullandı.

Bu durumu örneklerle açıklayan Prof. Dr. Güleç, “Batılılar, şövalyeler hakkında daha fazla bilgi için edebi eserlere başvuruyorlar. Bizde de alp/gazi tipini çalışacak olanlar Battalnâme, Danişmendnâme, Hz. Ali cenknâmelerini okumadan ve anlamadan yazamazlar. Karahanlılar dönemi saray görevlileri hakkında bilgi alacaksak Atebetü’l-Hakayık, 11. asır Türkistan ve Horasan’da hayat ve Türk boyları çalışacaksak Divan-ı Lügati’t-Türk mutlaka başvuru kaynağımız olmalı. Bunlar, bir arşiv vesikası kadar önemli.” diye konuştu.

“Kanuni ile oğlu Beyazıd arasındaki mücadeleyi araştırıyorsanız birbirlerine yazdıkları şiirleri okuyacaksınız.” diyen Güleç, “Ancak araştırıcı her okuduğuna inanmamalı, edebiyatı bilmeli; nerede mübalağa var, nerede şiir, nerede gerçek payı var, bunu farkedebilecek durumda olmalı.” dedi.

Tarihçilerin, mantık ve olay örgüsünü kurabilme yeteneğine sahip olmalarının önemine değinen Güleç, “Olayları kurgulamanın, edebi bir metni kurmaktan farkı yoktur. Yazarken kurmak, adeta bir hikâye yazar gibi her şeyi yerine oturtmak için de lazım.” şeklinde konuştu.

Konferans sunumunun ardından KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak tarafından Prof. Dr. İsmail Güleç’e günün anısına hediye takdim edildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol