Öne Çıkanlar BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM.

Bu haber kez okundu.

KOÇ; “ORMANLARIMIZ İHA’LARLA GÖZETLENECEK!”

Her yıl kentte Orman Bölge Müdürlüğünce yapılarak geleneksel hale getirilen yangın tatbikatı, bu yıl da 2021 yangın sezonu itibariyle gerçeği aratmayan bir şekilde yapıldı. İlk olarak basın mensupları ile Arslanbey Yangın Ekip Binası’nda kahvaltı programında bir araya gelen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, tatbikat ile ilgili basın mensuplarına ön bilgi verdi. Daha sonra davetliler arasında bulunan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Erol Özkan, Arslanbey Yangın Ekip Binası’nda kahvaltı sonrası incelemelerde bulundu.

“YANGINLA MÜCADELE 12 AY BOYUNCA SÜRÜYOR”

Program sonrası konuşan Vali Yardımcısı Erol Özkan, şunları söyledi: “Yangınla mücadele 12 ay boyunca sürüyor. Ama 4 ayımız özellikle yangın açısından riskli. Biz Haziran ayından itibaren her türlü önlemimizi aldık. Teknik donanımımız yerinde. Elemanlarımız tecrübeli. Kahramanmaraş olarak şanslıyız. Müdürümüzün de belirttiği gibi yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Dolayısıyla insan kaynaklı yangını önlemenin en temeli de insanları bilinçlendirmek. Yangınlarımızın neredeyse yüzde 40’ı Ahır dağındaki yangınlardan oluşuyor. Geçen yıl şanslıydık çok fazla alanımız yanmadı.”

“YANGINLARIMIZIN YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI OLUYOR”

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, şu ifadelere yer verdi: “Yangın mevsimi 1 Haziran itibariyle başlamış durumda. Şu ana kadar ciddi bir yangın geçirmedik. Hazırlıklarımıza 12 ay boyunca devam ediyor. Bu yıl hem yol bakımlarımızı hem havuz bakımlarımızı hem diğer bakımlarımızı yangınla ilgili olan tüm hazırlıklarımızı yaptık. Tabii temennimiz 2021 yılının yangınsız bir yıl olması. Biliyorsunuz yangınlarımızın yüzde 90’ı insan kaynaklı oluyor. Bu yıl aynı zamanda kırsal mahallelerimizde her akşam ilgili işletme şefliğimizin sınırlarındaki köylerde bilgilendirme toplantıları yapacağız. Biz pandemi sürecinin olmasına rağmen bu yılda okullarda çocuklarımıza eğitim verdik.”

“YANGINA İLK MÜDAHALE SÜREMİZ 14 DAKİKA CİVARINDA”

Geçen yıl tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yangınlar çok oldu. Bu yılda havaların sıcak ve rüzgârlı geçeceği konusunda tahminler var. Bu yıl bizim açımızdan zor bir yıl olacak. Şu sıralar hayatın normalleşmeye başlamasıyla birlikte vatandaşlarımız kendini doğaya bırakmaya başladı. Bizde bunu doğal karşılıyoruz ama bizim tek istediğimiz vatandaşlarımızın dikkat etmeleri. Vatandaşlarımızdan ormanda ateş yakmamalarını istiyoruz. Şu anda Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangına ilk müdahale süremiz 14 dakika civarında. Biz bunu daha aşağılara çekmeye çalışıyoruz. İstatistik verecek olursak; 2016’da 75 yangınımız oluşmuş, 2017’de 43, 2018’de 47, 2019’da 55, 2020 yılında da 93 yangınımız olmuş. Hava ve iklim koşulları çok önemli.    

“YANGINA HASSAS BİR COĞRAFYADAYIZ”

Orman Bölge Müdürlüğümüz olarak yangına hassas bir coğrafyadayız. Müdürlük olarak Orman yangınlarında etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkânlarını kullanarak mücadele ediyoruz. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 533 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 74 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 7 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturuyor. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde yangınları erken fark edebilmek ve anında müdahale gerçekleştirmek için 16 yangın gözetleme kulemiz de personellerimiz tarafından nöbet tutulmakta ve ayrıca bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüz Antakya orman işletme müdürlüğümüz sınırları içerisinde 4 adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık. Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopteri 1 adet anfibi uçak bulunmaktadır.

 “İHA’MIZ 24 SAAT UÇABİLECEK DURUMDA”

 Ayrıca 2021 yılında Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 1 adet IHA ormanlarımızı gözetleme çalışmalarında bulunmakta ve anlık bilgi aktarımı yapmaktadır. İHA’mız 24 saat uçabilecek durumda. İHA’ların özelliği şu; İHA’lar termal görüntü alabildiği için 100 kilometre ileriden ateş yandığını tespit edebiliyor ve erken uyarı şeklinde oraya odaklanıyor ve sistemimize uyarı veriyor. Bizde uyarıyı aldıktan sonra hemen harekete geçiyoruz ve yangına erken müdahale etmemize sebep oluyor.

“2021 YILINDA KAHRAMANMARAŞ’TA 31 ADET YANGIN MEYDANA GELDİ”

2021 yılında Kahramanmaraş ilimizde 31 adet yangın meydana geldi, bu yangınlarda 19 hektar ormanlık alan zarar gördü. Orman Genel Müdürlüğümüz politikası gereğince yanan sahalarımız aynı yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Maalesef Orman Yangınlarımızın en büyük sebebi insan kaynaklı insanlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız herhangi bir yangın gördükleri anda 112 veya 177 hatlarını ücretsiz arayarak bizleri bilgilendirirler ise bizler yangına en yakın müdahale ekiplerimiz ile müdahale ederiz ve yangın büyümeden söndürebiliriz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol