Öne Çıkanlar BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM.

Bu haber kez okundu.

COĞRAFİ  İŞARET  TESCİLLİ  ÜRÜNLERİMİZ
  

     Kahramanmaraş ürünlerinden bazılarının coğrafi işaret tescili konusunda amaç, usul ve esasları, emeği olanları açıklayıcı bir bilgi sunmayı gerekli gördük.

 

    Coğrafi  İşaret  ve Patent Nedir?

     Coğrafi işaret; ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü korur.

     Patent; yeni bir buluştur, icattır, güçtür. Sınırlı bir süre ve yer için üçüncü kişiler tarafından bir buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını veya ithal edilmesini engelleme yoluyla sahibine tanınan tekel haklarıdır.

     Özetle; Coğrafi işaret, kültürel değerleri korumak için mevcut olan ürünleri tescillemektir. Patent ise, yeni bir buluştur, icattır. Kişi veya kuruma özeldir.

     Mevzuatı; Patent ve Coğrafi İşaret Haklarının Korunmasına ilişkin 1995 gün ve 551 ve 555 sayılı KHK  ve bunların uygulama yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılmakta iken, 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanun ile bazı esaslar yeniden belirlenmiştir. Bu işlem ve tesciller Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülmektedir.

     İşte kişi veya kurumlar ciddi bir çalışma ile usul ve şartları yerine getirerek coğrafi işareti alabilmektedirler.

 

KAHRAMANMARAŞ ÜRÜNLERİNDEN COĞRAFİ İŞARET

TESCİLİ YAPILMIŞ OLANLAR

 

A)Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı Adına Tescillenmiş Ürünler:

     1) Maraş Sumak Ekşi Akıtı ( C2016/083 )

     2) Kahramanmaraş Yemenisi ( C2016/078 )

     3) Maraş Çöreği ( C2016/089 )

     4) Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı ( C2016/079 )

     5) Kahramanmaraş Oyma Çeyiz Sandığı ( C2016/078 )

     6) Maraş File Nakışı ( C2016/024 )

     7) Maraş Burma Bileziği (C2012/130)

 

B) Diğer Kuruluş ve Şahıslar Adına Tescillenmiş Ürünler:

1) Maraş Tarhanası (K.Maraş Ticaret Borsası)

2) Maraş Biberi ( K.Maraş Ticaret ve Sanayi odası)

      3) Andırın Tirşiği (Andırınlılar Eğitim Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)

 

 

KAHRAMANMARAŞ ÜRÜNLERİNDEN COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU YAPILMIŞ VE HALEN İŞLEMDE OLANLAR

 

A) K.Maraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı Adına İşlemi Devam Eden Ürünler:

1) Maraş İşi (Sim Sırma)  (C2016/025)

2) Maraş Fıstık Ezmesi  (C2016/080 )

3) Maraş Natürel Sızma Zeytinyağı (C2016/084)

4) Maraş Parmak Peyniri  (C2016/082)

5) Maraş Ravanda Şerbeti  (C2016/087)

6) Maraş Sarı Çeltik Pirinci  (C2016/088)

7) Maraş Urmu Dutu  (C2016/081)

8) K.Maraş Abbas İnciri  (C2016/086)

 

B) Diğer Kuruluş ve Şahıslar Adına İşlemi Devam Eden Ürünler:

1) Maraş Cevizi-18 (K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi) ( C2013/025 )

2) Maraş Dondurması (K.Maraş ticaret ve sanayi odası (C2017/109)

3) Andırın Kirazı (Andırın Ticaret Borsası ( C2014/015 )

4) Göksun Elması (K.Maraş Ticaret Borsası  (C2014/071 )

5) Göksun Cezeryesi (K.Maraş Ticaret Borsası (C2014/070)

 

KAHRAMANMARAŞ ÜRÜNLERİNDEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ İÇİN İŞLEMLERE KATKI SAĞLAYAN KİŞİ VE KURUMLAR

 

     Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi çalışmaları kapsamında memleketimizin tanıtımına, turizmine, ticari ve sosyal hayatın gelişimine katkı sağlayacağı bilinci ile yöresel ürün, el sanatları ve benzeri materyallerin, coğrafi işaretle tescilleri için önemsenerek çalışmaları başlatılmıştır.

     Bu çalışmalar sırasında her zamanki gibi moral ve hedef desteği veren, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Fatih ERKOÇ, Genel Sekreterimiz Züver ÇETİNKAYA, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet KABAKCI, ürünlerin tescil çalışmalarını yürüten Hatice Reyyan SANDALOĞLU,  emek ve gayretleri takdire şayandır.

     Bu ürün ve materyallerin tescili için mevzuatın aradığı şartlardan; bilimsel rapor, teknik çizimler, bazı materyaller için desteğini aldığımız K.Maraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyelerinden; başta sayın rektör Prof.Dr. Durmuş Deveci ve Prof.Dr.Leyla İDİKUT, Öğr.Gör.Ahmet AKKURT, Öğr.Gör.Hakan ÖZGER, Yrd.Doç.Dr. Alaaddin GÜNDEŞ, Yrd.Doç.Dr.A.Sinan ÇOLAKOĞLU, Yrd.Doç.Dr.Yekta GEZGİNÇ, Yrd.Doç.Dr.Bahri ÖZSİSLİ, Prof.Dr.Özlem TURGAY, Prof.Dr.Mürüvvet ILGIN, Yard.Doç.Dr.Ömer SühaUSLU, Nakkaş Home Sıdıka GÜRKAN ve Nimet EREN hocalarımız,

     Tarafından sağlanan büyük emek ve gayretleri olmuştur. Teşekkür ediyoruz.

     Yine yukarıda belirtilen ürünlerden 14 ürünün (Maraş Sumak Ekşi Akıtı, Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş Çöreği ,K.Maraş Abbas İnciri ,Kahramanmaraş Oyma Çeyiz Sandığı Maraş File Nakışı ,Maraş İşi (Sim Sırma) ,Maraş Fıstık Ezmesi ,Maraş Natürel Sızma Zeytinyağı ,Maraş Parmak Peyniri,Maraş Ravanda Şerbeti ,Maraş Sarı Çeltik Pirinci, Maraş Urmu Dutu, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı ) ilk işlem ve bilgileri Kahramanmaraş Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce hazırlanmış ve Valilik adına tescili düşünülmüştür. Ancak bu dosyaların da belediyede birleştirilmesi il müdürü Nesih TANRIVERDİ ile yaptığımız görüşme ve varılan mutabakatla devir edilmiş ve Büyükşehir Belediyesi adına işlemler tamamlanmıştır. Bu katkılarından ve anlayışlarından dolayı bilim, sanayi ve teknoloji il müdürü Nesih TANRIVERDİ’ YE ve Naciye Olcay Helvacı’ya  teşekkür ediyoruz.  

     Bu çalışmaların önemsenmesi ve teşviki açısından Vatandaşımızın bilgilenmesinde AKSU televizyonuna, basınımıza, meslek odalarına ve sivil toplum kuruluşlarına, internette paylaşım yapan dostlarımıza takdir ve şükranlarımızı ifade ediyoruz.

     Bu geldiğimiz noktadan sonra yapılması düşünülen; coğrafi işaretleri konusuna göre meslek odalarınca talepleri halinde kendi mensuplarına kullandırmaları, memleketimize ayrı bir anlam katacaktır.

     Halkımız iyi hizmetlere her zaman layıktır. İlgi ve bilgilerine saygı ile sunarız.

Bünyamin GÜNAL

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol