banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

 AVUKATLAR DA SİYASET YAPABİLİR
 Biliyorsunuz, Baro 16 Ekim’de seçime gidiyor.

Önce seçimden söz ettik. Baro Başkanı Vahit Bağcı, çok mütevazı bir kişilik. Tevekkül sahibi. “Benim yeniden seçilip seçilmemem önemli değil, Baromuz için, adli camia için, şehrimiz için hayırlısı neyse o olsun! Açıkçası, kazanan Baro ve meslektaşlarım olsun!” diyebilecek kadar da tevazu sahibi.

Halen 3 aday var. “Bu klasik ifadeyle; nöbet değişimi, bayrak yarışı. Bizim Baro için, meslektaşlarımız için neler yaptığımız meydanda ki bunu basın toplantısında da dile getirmiştik zaten! Bizim amacımız, bayrağı daha üst sıralara taşımak, çıtayı yükseltmektir” diyen Bağcı’ya, daha önce bazı meslektaşlarımız da yaptıkları röportajlarında sormuşlardı. Baro başkanlarının siyasi kimliği olmalı mıydı? Varsa neden buna gerek duyulmuştu. Aslında gerek dünya,  gerekse Türkiye siyasetine baktığımızda, siyasetçilerin meslek dağılımına göz atıldığında, avukatlar siyasette en çok görev almış kimseler olarak çıkıyor karşımıza. Zaten Bağcı da bu gerçeği işaret ediyor ve diyor ki; “Seçilen milletvekillerinin üçte birini avukatlar oluşturuyor. Siyasette başarılı olmalarının bir sebebi de bu. Zaten avukatın diğer adı da vekildir. Vekil ile müvekkil ilişkisi avukatın siyasetteki başarısına göre bir süre sonra halk- milletvekili ilişkisine çevrilir. Avukat müvekkilinin taleplerini yargıda dillendirirken, milletvekili de halkın ihtiyaçlarını ve taleplerini yasama organında dile getirir. Milletvekili yasa yaparken, avukat ise yasaların adil bir şekilde uygulanmasına yardımcı olur. Avukatlar da siyasetle uğraşabilir. Neticede serbest meslek mensubu. Siyasete zaman ayırabilir. Aldıkları eğitim de göz önüne alındığında, siyasetle iç içe olmalarında bir beis yoktur!”


Baro çatısı altındaki üyelerinin de farklı siyasi ideolojilerden oluştuğuna dikkat çeken, baro başkanlarının da siyasi kimliklerinin olabileceğinin altını çizen Bağcı, Baro çatısı altında siyasi kimliklerin arka planda tutulduğunu belirterek, kutuplaşmaların bu meslek örgütüne zarar verebileceğini hatırlattı.

MAĞDURLAR KUYRUĞU VE BARO

15 Temmuz darbe kalkışması sonrası, Fetö terör örgütüne yardım ve yataklık eden, bu örgüte bağlılığı ve el konulan Bank Asya ile ticari ilişki içerisinde olması sebebiyle görevlerinden ihraç edilen, memurların ‘mağduriyet dilekçesi ’ne ilişkin Baro olarak kendilerine yapılan müracaatları nasıl değerlendirdiklerini sorduk. 15 Temmuz darbe kalkışması ardından, meslekten ve memuriyetten atılan, ihraç edilen, bu sebeple de mağdur olduğunu ileri sürüp hak arama arayışı içinde olan vatandaşlar için, mağdur olduğunu söyleyenlerin avukat tutabileceği gibi, aslında doğrudan valilik bünyesinde oluşturulan birime başvurmaları gerektiğini söyledi.

ADLİYENİN FİZİKİ YAPISI İLE GÖREVDEN

ALINAN, TUTUKLANAN HÂKİM-SAVCILAR

Bilindiği üzere, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, adliye camiasında birçok savcı ve hâkim tutuklandı ya da görevlerinden ihraç edildi. Bu alınmalar adliye camiası içinde bir boşluk yarattı mı, mahkemeleri ve duruşmaları olumsuz etkiledi mi? Sonra Adliye Sarayının fiziki yapısı ve yargı personeli sayısı açısından yeterlilik arz ediyor muydu? Sorduk, cevabını verdi; “Devletin vatandaşa karşı üstlendiği en önemli görevlerden biri de, sağladığı kamu birimi hizmetlerinin yeterince tatmin edici olmasıdır. Yargı organlarınca verilen hizmetler, kamu hizmetlerinin en önemlisi. Hızla değişen dünyamızda her alanda olduğu gibi, yargı düzeninde de belli bir kalitenin sağlanmasında, adliyelerin fiziki ve mimari özellikleri, teknolojileri ve tabi yargı personelinin sayısı ve nitelikleri çok büyük önem taşımaktadır.” İfadesini kullandı, ilave olarak, 15 Temmuz ardından 40 civarında hâkim ve savcının görevden uzaklaştırılmasını müteakip, kısa süreli bir boşluk olduysa da, bunun kısa zamanda telafi edildiğini, kadrolara yeni atamaların yapıldığını sözlerine ekledi.

Baro Başkanı Vahit Bağcı’ya, 16 Ekim’de yapılacak olan genel kurulda, başarılar diliyoruz. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol