banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

AKSU ÇAYI CEYHAN HAVZASINI KİRLETİYOR

Proje kapsamında Türkiye’nin 40 ilinde 65 farklı noktada stant çalışmaları gerçekleştirilirken; 10 ilde 10 farklı noktaya ziyaret düzenleyip incelemelerde bulunan TEMA Vakfı temsilci ve gönüllüleri bulundukları illerdeki su varlıklarının önemi ve karşılaştıkları tehditlerle ilgili tespitlerde bulundu.

TEMA Vakfı, Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi ile uyumlu su yönetimi ve su koruma politikalarının hayata geçirilmesini teşvik etmek ve Türkiye’de su varlıklarının korunmasında katılımcılığın artmasını sağlamak amacıyla2019 yılının Mayıs ayında ‘Katılımcı Nehir Havza Yönetimi Projesi’ni hayata geçirmişti. Proje kapsamında bir yılı aşkındır ulusal veyerel kapsamda çalışmalarını sürdüren Vakıf; son olarak Kasım ayında temsilci ve gönüllüleri aracılığıyla Türkiye’nin 40 ilinde 65 farklı noktada stant çalışmaları gerçekleştirirken; 10 ilde ise 10 farklı su varlığını ziyaret ederek, yereldeki su sorunlarına dikkat çekti.

SU VARLIKLARI TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA

TEMA Vakfı temsilci ve gönüllüleri Manisa’da Gediz Nehri’ne, Rize’de Senoz Vadisi’ndeki su varlıklarına, Ankara’da Sefye Gölü’ne, Tekirdağ’da Ergene Nehri’ne, Aydın’da Büyük Menderes Nehri’ne, Kahramanmaraş’ta Aksu Çayı’na, Bursa’da Mustafakemalpaşa Çayı’na, Diyarbakır’da Dicle Nehri’ne, Sakarya’da Sakarya Nehri’ne, Konya’da ise Meke Gölü’ne inceleme ziyaretleri düzenledi. TEMA Vakfı temsilcileri, gönüllülerle birlikte yaptıkları ziyaretlerde, bölgedeki su varlıklarının durumu ve karşı karşıya oldukları tehditlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Temsilci ve gönüllüler, su varlıklarımızın üzerindeki baskının her geçen gün arttığını; bu baskıların iklim değişikliği, nüfus artışı ve çevre kirliliği gibi sebeplerle daha da kritik bir noktaya geleceğini belirterek yetkilileri su varlıklarımızı korumak için somut adımlar atmaya davet etti.

KATILIMCI NEHİR HAVZA YÖNETİMİ PROJESİ HAKKINDA:

Türkiye, yer altı ve yer üstü su varlıklarının iyi su durumuna*gelmesi amacıyla; su varlıklarının korunmasına bütünleşik yaklaşım getiren ve sürdürülebilir yönetim olanağı sağlayan AB Su Çerçeve Direktifi (SÇD) kapsamında Nehir Havza Yönetim Planlarını hazırlamaya ve uygulamaya başladı.

TEMA Vakfı bu direktiften hareketle,2019 yılında Türkiye’nin 25 nehir havzasının yönetimine sivil toplumun katılımını artırmak ve havza yönetimi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla AB Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı kapsamında “Katılımcı Nehir Havza Yönetimi Projesi”ni hayata geçirdi. Vakıf, proje ortakları Avrupa Çevre Bürosu (EEB) ve Dünyanın Dostları Hırvatistan (FoE) ileSu Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Türkiye’nin her yerinden TEMA Vakfı gönüllüleri ve temsilcilerinin desteği ile çeşitli etkinlik ve eğitimler gerçekleştiriyor.

UMUT YEŞERTİYORUZ!                                                                                    

* İyi su durumu; her bir yer üstü su kütlesi için belirli kimyasal kirleticiler açısından iyi kimyasal durumda olmayı; sudaki doğal yaşam ve su varlığının doğal yapısı itibari ile ise iyi ekolojik durumda olmayı ifade eder. Yer altı suları için ise yine belirli kimyasal kirleticiler açısından iyi kimyasal durumda olmayı; nicel su varlığı bakımından ise iyi miktarda olmayı ifade eder.

**Bu bülten Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla TEMA Vakfı sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol