Başlık hayli iddialı olmakla birlikte, insanın sınır ve sinir katsayılarını artıracak cinsten olunca, ‘Acaba bu başlıkta kendini görüp alınganlık gösteren çıkar da, bize kafayı takar mı?’ diye düşünürken, bu yazının sadece şahsım şehriyle (ilçeleri dahil) alakalı değil, genel olduğunu hatırlatmamda fayda var!

Yöneticilik zor iş. Biraz da Allah vergisi. Bunun mektebi yok! Geçmişte Osmanlı İmparatorluğunu çocuk yaştaki padişahlar yönetti, tahta oturdu ve onlara da ‘padişah’ denildi.

Oysa bu devirde, kimse ne şah, ne padişah!

Şarkısını boşuna söylemediler.

Maşallahı var, memleketimde şah’tan, padişah’tan ve vezir’den geçilmiyor.

*

Her zaman yazar, söylerim; Günümüzde 3 şeyi yönetmesi zor! Kadını, parayı ve çalışanı…

Tarihçiler anlatırlar, biz de okuduk, Fransa Kralı Napolyon’a dostları sorar; “Gençsin, yakışıklısın, üstelik de kralsın, neden evlenmiyorsun!”

Napolyon’un cevabı şu olur; “Bir kadını yönetmek, bir krallığı, Fransa’yı yönetmekten daha zor!”

Efsane tabi.

Parayı yönetmek mi, sanıyorum şu sıralar en zor olanı bu. En zor kazanılan, ama en kolay harcanması için müsait olan para, artık dizginlenmiş durumda.

Çalışan dediğimiz kim, halk. Vatandaş kitlesi. Ya da bir işyerinde çalışan elamanların cümlesi.

İnsanın sinirleri alınmış, ya da doğuştan sinirsiz doğmuş olmalı. Yoksa mesleğiniz ne olursa olsun, çok kısa sürede kafayı yer, kendinizi Bakırköy’de bulursunuz!

*

Parası yoktur adamın, ekonomist kesilir başımıza. Kendini yönetmekten acizdir, parayı yöneteni beğenmez, kırk kulp takar, kırk bahanenin arkasına sığınır!

Aile kavramından uzak yaşar, evdeki kadınının kıymetini bilmez, eli işte gözü oynaşta örneği, aklını dışarıya kiralar! Evdekinin tırnağı bile olamayacakları mahremine almaya çalışır!

Halkı yönetmek. Halk her şeyi ister, beklentisi büyüktür. İhtiyaçlarına, taleplerine frenleme takmaz. İstedikçe arkası gelir. Hele bir de oy verdiyse, tamam işte; anasının nikâhını ister senden! İnsan yönetmek ayrı bir meziyet ister. Sabır ister, tahammül ister, özveri ister!

Sende de o yetenek, o sabır, o tahammül yoksa hele, bırak rahvan gitsin!

*

Tamam da ben yukarıdaki başlığı niye attım?

Heeeçççç! İçimden geldi, o kadar!  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol