Yaklaşık bir kadar önce, kent sanayisine, ekonomisine ve sosyal yaşamına artılar katacak yeni bir yatırım alanı, yani Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için bir-iki günlük yazılarımla gelinen noktaya değinmiş, tamamlandığında yaklaşık 5 bin kişiyi istihdam edecek yeni OSB için kişisel düşüncelerimi sizlerle paylaşmıştım.

Yeni gelişmeler üzerine halk dilindeki adıyla Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı sayın Mahmut Arıkan’ı KENT KULİSİ programında konuk ettim.

Kocabaş Konağında.

*

Hayat bisiklete binmek gibidir. İster 2, ister 4 tekerlekli olsun, hedefe ulaşabilmek, gideceğiniz yere varabilmek için bisiklete bindiğinizde mecburen pedal çevirmek zorundasınız. Emek ve efor harcayacaksınız yani. Ne zaman ki pedal çevirmeyi bıraktınız, ne zaman ki ayaklarınız pedala uzanmaktan imtina etti, bisikletin durması kadar düşmeniz de ihtimal dahilinde.

Bir yerinize bir şey olmaz ise, şanslısınız demektir.

Ve hayat devam ediyor…

*

Bu düşüncelerle Tomsuklu OSB Yönetim Kurulu Başkanı sayın Mahmut Arıkan’ı KENT KULİSİ programına konuk ettik, sorularımızı yönelttik, o da zaten meseleye hakim, donanımlı bir işadamı, açık açık cevap vererek, yatırımcıların, vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini gidermiş oldu.

İlkin rakamlarla dolu OSB hakkında bilgiler verdi. OSB’nin toplam alanı 497 hektar.  Sosyal ve idari personel sayısı 11, kamulaştırılacak parsel sayısı 110, sanayi parsel sayısı 76.

Tamamlandığında ise yaklaşık 5 bin kişi aş ve iş sahibi olacak. Bu kısa bilgilendirme notlarından sonra ilk sorumuzu sorduk, O da ilkin KASİAD Başkanlığına getirilen Mikail Utlu’ya dair yorumlarıyla başladı konuşmasına. Kaliteli ve tutarlı bir işadamı olduğunu, gençlik iksiriyle Ali Arpasatan’dan aldığı bayrağı daha ileriye taşıyabilecek yetenek ve cesarette birisi olduğunu söyledi. Yani Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim etti.

Biz de 8 senedir bu görevi layıkı ve başarı ile yürüten, sanayi ve iş dünyasını temsil eden sayın Ali Arpasatan’a teşekkür ederken, nöbeti devralan Mikail Utlu’ya başarı dileklerinde bulunduk birlikte.

*

Hangi işe soyunursanız soyunun, her işin bir mali boyutu var. Bazı ve birçok hizmetlerin ifası için zamana ve paraya ihtiyaç varken, biz başkan sayın Mahmut Arıkan’a Gaziantep, Adana ve Kayseri yolu üzerinde yerleşik fabrikaların, tesislerin ıslah organize sanayi bölgesi olmasındaki gecikmeyi, ihmali sorduk, o da bunu onayladı zaten.

Tomsuklu OSB’deki büyük, yola yakın parsellerin büyük ve varlıklı firmalara verildiğine dair iddiaları ve bazı kimselerin parselleri aldıktan sonra yatırım yapmayıp, ilerleyen zaman diliminde fahiş fiyatla sattıklarına dair iddiayı da kesinlikle yalanladı.

*

Canlı yayınımıza denk gelen günde, değerli meslektaşım Mehmet Taş da köşesinde, “Gelecek 3 yıl içinde Kahramanmaraş’ta sanayiciler için arsa üretemez isek, birçok sanayici cazip şartlarda sunulan başka şehirlerdeki OSB’lere zorunlu olarak gidecektir.

Bizim uzun yıllardır uğraştığımız Tomsuklu OSB ile ilgili çok sağlıklı bilgiler gelmiyor.

Geçmişte kimi isimler fazla fazla arsa satın almışlar, şimdi aldıkları bu arsaları fahiş fiyatla satma derdine düşmüşler. Yatırım yapmayan insanların elinden bu arsalara el konularak küçük yatırımcılara arsa olarak verilmelidir. Küçük yatırımcılar ihmal edilmemelidir.” diye yazmıştı.

Yalnız arada, ki Arsan Köprülü Kavşağındaki rezaleti gündeme getirince, Arıkan güney çevre yolunun önemine dair harika öneriler getirdi, bu yolun trafik, ulaşım ve rahatlık açısından gerekliliğine vurgu yaptı.

Bu önerisine, bu haklı talebine itiraz etmek mümkün değildi, çünkü haklıydı. Şehrin ulaşım sorunun kurtuluşu güney çevre yolundan geçiyordu.

*

Yatırımcılar hatırlayacaktır, seneler önce, ki Kemal Karaküçük TSO başkanı iken, Pazarcık’taki Özdal Çuval Fabrikası bahçesinde toplanan sanayiciler, Pazarcık ilçe sınırları içerisindeki 7 bin dönümlük bir alanın daha OSB kapsamına alındığını, alınacağını konuşmuş, hatta komşu Gaziantep’ten bile yatırım için taleplerin olduğu gündeme gelmişti. Ki o toplantıda biz de vardık ve konuşmaların, taleplerin birebir tanığı idim.

O meselenin de üzerine su içildi.

Zira, komşu Gaziantep bugün itibariyle 7. OSB’sini hayata geçirirken, biz nedense her meselede, olduğu gibi, yatırım alanlarını rehabilite etme ve yeni alanlar üretme konusunda geç kalıyorduk. Sorun siyasetçilerde mi, işadamlarında mı, yoksa bürokrasi de miydi, bürokrasi engel mi oluyordu? Bilmiyoruz. Bilinen şu ki, her işte olduğu gibi, ihmalkârız, unutkanız, başladığımız işi bitirememekte ustayız.

*

OSB ile direkt alakalı olmasa bile, kentin kanayan sorunu ve yılan hikâyesine dönen ARSAN Köprülü Kavşağı meselesini de gündeme getirmemek olmazdı. İşin bitirilmemesinden, uzamasından sayın Mahmut Arıkan da şikayetçiydi.

Galiba yine iş maddiyata dayanıyordu.

Yine herkesin müşteki olduğu havaalanı meselesi, uçakların zamanında inememesi, kalkamaması ve neticede uçakların komşu Gaziantep’e inmesi ve yolcuların çektikleri çile, işkence… Sürücülerin isyanı ayyuka çıkarken, bu meselede herkes gibi sayın Arıkan da şikayetçiydi. Çünkü günümüzde insanların en kıymetli serveti zamandı ve insanlar zamanla yarışıyordu.

Narlı Havaalanı bu canlı yayında bir kere daha gündem maddesi haline geldi.

*

Bacasız sanayi dediğimiz sağlık, inanç ve yayla turizmine geldiğinde, Arıkan’a hatırlattığımızda, Başkonuş’u, Yavşan Yaylasını, termal kaplıcaları, Ashabı KEFH’i, yolu bir türlü yapılamayan Ilıca yolunu canlı yayında gündeme taşırken, O da bacasız sanayi diye nitelediğimiz değerlerimizin önemine dair düşüncelerini paylaştı.

Ve onayladı.

*

Başa, yani Tomsuklu OSB’ye dönecek olursak, Mahmut Arıkan tanınmış, donanımlı hayırsever, gönül adamı, basın dostu bir işadamı. Dersine çok iyi çalıştığı belliydi.

OSB’yi anlatırken, özellikle mali destek ve fiziki yatırımlar konusunda başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, valimiz sayın Ömer Faruk Coşkun’a, AK Parti Gurup Başkan Vekilimiz sayın Mahir Ünal’a, milletvekillerimize ve 1983’lü yıllardan bu yana aldıkları kredileri yatırıma dönüştüren, üreten, istihdam ve katma değer sağlayan işadamlarına, Tomsuklu OSB’nin fiziki çalışmaları için (yol, su ve diğer altyapı hizmetleri) Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Hayrettin Güngör’e teşekkür etmeyi ihmal etmedi.  

*

Biz de, bu keyifli, ve hayli yararlı canlı yayın için programımıza katılan, Tomsuklu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan’a, canlı yayın için bize ev sahipliği yapan, konağın kapılarını açan, kervan@alpedo yönetim kurulu başkanı sayın Sami Kervancıoğlu’na, kentin gündemini belirleyen KENT KULİSİ yayınları ile mesleğin zirvesine emin adımlarla tırmanan meslektaşlarım Neşe Yıldızhan ve Sibel Atıcı’ya teşekkür ettik.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol