banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ KENDİMİZ ÇALDIK DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

ÖZTUNÇ: “İŞÇİDEN Mİ YOKSA İŞVERENDEN Mİ YANASINIZ?
 “Odalarımız tahtakurusu, pire dolu. Ölen onlarca arkadaşımız var. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Servisler ve yemekler yetersiz vb…” şikâyetlerle eylem başlatan işçiler, 3. Havalimanı inşaatında neler oluyor sorusunu gündeme getirdi.

Yapımına başlandığı günden bugüne 400’ün üzerinde iş cinayetinin yaşandığı iddialarıyla sadece birkaç basın organında haber olan ve son bir hafta içerisinde sağlıksız çalışma koşullarını protesto eden yüzlerce işçinin gözaltına alınmasıyla ayyuka çıkan 3. Havalimanı inşaatında yaşanan olaylar kamuoyundan adeta sır gibi saklanıyor.

“İKTİDARIN EMEĞE VE İNSAN HAYATINA VERDİĞİ DEĞER…”

Konunun takipçisi olan CHP’li Ali Öztunç, hükümet yetkililerinin 3. Havalimanı inşaatı yapım sürecini olağan bir şekilde ilerliyormuş gibi lanse etmesine tepki gösterdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Öztunç, “3,5 milyon metrekare büyüklüğündeki İstanbul 3.Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, servislerin yetersiz olmasını, yağmur altında kuyruklar oluşmasını, baskı ve tehditle günde 16 saat çalıştırılmayı, kaldıkları yerlerdeki olumsuz şartları ve iş güvenliği yetersizliği nedeniyle her gün iş kazası ve  işçi ölümleri yaşanmasını protesto etmek için iş durdurma eylemi kararı alarak işverenin çalışma koşullarını düzeltmesini talep etmiştir. Tek amaçları insanca çalışma koşulları talep etmek olan emekçilerin gece yarısı gözaltına alınması iktidarın emeğe ve insan hayatına verdiği değeri bir kez daha göz önüne sermiştir” ifadelerini kullandı.

ÖZTUNÇ ÖNERGESİNDE ŞU SORULARA YANIT ARADI: 

1.      İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi’nin yürüttüğü İstanbul 3. Havalimanı İnşaatında, çalışmaların başladığı Mayıs 2015 tarihinden itibaren Bakanlığınız 3,5 milyon metrekare büyüklüğündeki inşaat sahasında bu güne kadar kaç iş müfettişi görevlendirmiş ve kaç kez denetim yapmıştır? Bu denetimler sonucu olumsuz herhangi bir şey tespit edilmiş midir? Edilmiş ise bu tespitler nelerdir? İlgili firmalara ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?

2.      İstanbul havaalanında kaç işçi çalışmaktadır? Çalışan işçilerin kaldığı koğuşlar kaç metrekaredir? Ve bir koğuşta kaç işçi kalmaktadır? 

3.      Havaalanı inşaatının başladığı Mayıs 2015 tarihinden bu güne kadar inşaat sahasında kaç iş kazası yaşanmış, bu kazalarda kaç işçi yaşamını yitirmiştir?

4.      Jandarmanın gece yarısı elinde bir liste ile koğuşlara girerek GBT taraması yaptığı iddiası doğru mudur? Doğru ise buradaki amaç nedir? Hak aramak ne zamandan beri suç sayılmaktadır? Çalışma Bakanı olarak olumsuz koşullarda çalıştırılan işçiden mi, yoksa işverenden mi yanasınız? İşçilerin 3. Havaalanı inşaatındaki çalışma koşullarını insani buluyor musunuz? 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol