banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

BAŞAK TRAKTÖR VE BAŞAK AGRİ BURSA TARIM FUARI’NDA
  

Stand tasarımında Başak’ın köklü bir firma olması, tarihçesi içinde birçok ilklere imza atması ve SANKO’nun yaptığı yatırımlarla bu mirasa teknolojinin de eklenmesi ile dünya standartlarında bir marka olmayı hedeflemesi ve bu yolda ilerlemesi düşüncesinden hareket edildi.

Başak’ın geçmişi 1914 yılında Adapazarı’nda ‘Demir Araba-Tahta Araba’ üretmek amacıyla kurulan ‘Sakarya Alat-ı Ziraiye' isimli fabrikaya dayanıyor. Kuruluşundan yaklaşık bir asır sonra Başak Traktör 2012 yılında SANKO Holding grup bünyesine katıldı ve tesislerden hizmet sunumuna kadar her şey yeniden yapılandırıldı.

Başak’ı, adı gibi tarlalarda, bahçelerde, bağlarda ve seralarda başaklar açarak, sektöründe Türkiye’de ilk sıralara getirmeyi hedefleyen SANKO, bu amaçla Başak üretim tesislerini 2012’de aldıktan sonra 180 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Bu sayede fabrika, teknolojisiyle sektörde örnek ve uluslararası standartlara uygun “teknoloji üssü” haline geldi.”

Başak’ta yapılan tüm yatırımlar ve Ar-Ge çalışmaları ile Başak’ın ürün gamı geliştirilip çiftçinin hizmetine sunuluyor. Tarım ekipmanları alanındaki bir asrı aşan tecrübe, BASAK AGRİ adı altında Türk çiftçisiyle buluşturuluyor.

 

AR-GE çalışmaları sonucu geliştirilen traktörler, sektörün gözbebeği haline geldi. Traktördeki iddia, bu yıldan itibaren tarım ekipmanları alanında da ortaya konuldu. BAŞAK AGRİ ile ekim makinaları, toprak frezeleri, yem karma, balya makinaları ve ön yükleyicileri ile çiftçinin her türlü ihtiyacının en üst düzeyde karşılanması öngörülüyor.

 

KİLOMETRE TAŞLARI

 

§  1914, Adapazarı’nda Demir Araba-Tahta Araba Fabrikası kuruldu.

§  1944, Türkiye Zirai Donatım Kurumu’na (TZDK) bağlanarak Sakarya Alat-ı Ziraiye (SAZ) adıyla, Türk çiftçisinin tüm tarım alet ve makinaları ile diğer ihtiyaçlarını karşılayacak üretim gerçekleştirildi.

§  1945, ilk pulluk, tırmık, motopomp, tınaz makinaları, at arabaları ve tüm ekipmanların yedek parçaları üretildi.

§  1945, teknik eleman yetersizliği sebebiyle, fabrikada çırak kursu açıldı. Bu kursta, teknik bilgi dışında; jimnastik, teknik resim, matematik, teknoloji, elektrik, sanat ve uygulamalı meslek dersleri verildi.

§  1946, linyit köy ocağı, meyve presi, merdane, yayık, arı kovanı, petek kalıbı, su kazanı imal edildi.

§  1951, seyyar bakım ve tamir arabasının sayısı 19’a çıkarıldı. Böylece 236 bin 152 kilometre yol kat edilip 3 bin 893 köye gidilerek toplam 5 bin 604 traktör ve 396 biçerdöverin bakımı ve tamiri yapıldı.

§  1962 yılına kadar Türkiye’ye komple traktör ithal edilerek tarımdaki güç açığı kapatıldı.

§  1962, traktör, pulluk ve diskaroların üretimine başlandı. Tesis büyütülene kadar Ford marka traktörler ithal edilerek servis hizmeti verildi.

§  1968, yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı.

§  1976, 73 HP-53 HP- 43 HP VE 33 HP traktör üretimi için Avusturya Steyr firması ile lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı.

§  1978, projesi ve mühendisliği tamamen Türk mühendis ve teknik ekiplerince yapılan ilk yerli şanzıman ve motorlu Başak 12 ve Başak 17 isimli traktörler çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylelikle şanzımanıyla, motoruyla, her şeyiyle ilk yerli traktör üretimi gerçekleştirilerek Türk tarım tarihinde saygın yerini aldı.

§  1994, 45 HP gücünde STEYR 845 traktörleri 2x4 ve 4x4 olarak Avusturya için üretilmeye başlandı ve bu proje kapsamında 1000’e yakın traktör ve parçası Avusturya’ya ihraç edildi.

§  2003, TC Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirilerek “Başak Traktör İş ve Tarım Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.” adını aldı.

§  2012, satın alınarak SANKO Holding bünyesine katıldı ve tüm üretim hatları en son teknolojilere göre yeniledi. Bu yenilenme ile Başak, yerli tarım makinası üretiminden, dünya standartlarında tarım makinası üretimi yapılan yapıya kavuştu.

§  2014, yeni geliştirilen modellerle 2060-2080 bahçe traktörü üretimine başlandı.

§  2015, 2080 ve 2090 modellerinin üretimine başlandı.

§  2017, 2100 ve 2110 modellerinin üretimi ile birlikte ilk defa 100 HP ve üzeri traktörlerin üretimi gerçekleştirildi.

§  2017, tarım ekipmanları konusunda ürün gamı genişletilerek BAŞAK AGRI markası kuruldu.

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol