banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

YETKİLİLERİN BU İŞE  SON VERMESİ LAZIM
 12 Şubat Stadyumu’nda oynanan müsabakalarda Emniyetin sıkı baskıları taraftarı canında ediyor.

Son zamanlarda futbolda saha olayları ve özellikle saha güvenliğini korumaya çalışan Emniyet güçlerinin uygulamaları taraftarı protesto etmeye sürüklerken akıllara Emniyet güçleri futbol sahalarını savaş alanına mı? Benzetiyor sorusunu akıllara getiriyor. Daha önce saha boşaltma, ayakkabı çıkarma ve güvenlik, Kamera tespiti gibi olaylara tepki veren taraftarlar Kahramanmaraşspor- Bugsaşspor müsabakasında tepkilerini sahaya sırt dönerek Emniyeti protesto ettiler. Bu yıl birçok taraftara ceza yazarak men cezası veren ve tribündeki koltuklu olan basamaktan yukarı çıkmasını isteyen ve taraftarlara çok sert davranan Kahramanmaraş Emniyeti taraftarın yoğun tepkisi çekmeye devam ederken Kahramanmaraş’ın tek resmi derneği Kahramanmaraş Büyükşehir spor taraftarları derneği yaşanan olaylara açıklık getirdi.

Spor taraftarlarını tek çatı altına toplamaya çalışan şehrin bütün takımlarına tam destek veren Kahramanmaraş Büyükşehir spor taraftarları Derneği Maraton Tribününde yaşanan olayların tek kaynağı Emniyetin sıkı baskıları olduğunu ifade edildi.

“ESİR KAMPINDAMIYIZ”

Kendi şehrinde bu tür çirkin ve yakışıksız muameleye maruz kalan Kahramanmaraşlılar polisin bu uygulaması karşısında seslerini en üst makamlara kadar duyuracaktır diyen Kahramanmaraş Büyükşehir spor Taraftarları Derneği Başkanı Dursun Özçelik, Polisini seven bir şehir halkını polisinden nefret eden bir ruh haline sokmak kimseye fayda getirmez. Esas görevi halkının güvenliği olmalıdır. Biz birçok deplasmanlara gidiyoruz, Takımlarımızı desteklemek için orada bu tür yaklaşım yok. Hatta orada güvenlik sayısı buradakinden daha az. Orada taraftar çok ateşli. Özellikle doğu illerde Batman’da Siirt’te, Diyarbakır da, Şanlıurfa gibi doğu illerde Stadyumlar cehenneme dönüyor. Orada bile güvenlikler bu kadar baskı kurmuyor. Burada Bilet alıyorsun kamera ile deşifre ediliyor, turnikeden geçiyorsun aynı, sahada Kahramanmaraş diyorsun aynı burada Biz esir kampındayız gibi muamele görüyoruz.  Doğu illerde ise Taraftarlar Stadyumlara yabancı maddeler atıyor. Küfür ediyor ama bir tane Kamera yok. Sadece sahaya atlamak isteyen Taraftarlara engel olmak adına 5-10 kişilik bir ekip yer alıyor. Bizim burada ise 150 kişilik taraftara 200-250 Güvenlikçi ve Polis müdahale etmek için sahada yer alıyor. Bu nasıl durum anlamış değilim.”

“SEVİNCİMİZ KURSAĞIMIZDA KALIYOR”

“Türkiye genelinde olan bir sıkıntıdır. Sıkıntının en büyüğü polis güçlerini hafta sonu zorunlu olarak maçlara getirmesidir. 1 lig, PTT lig ve süper lig de hiçbir müsabakada bu kadar polis güvenlik almamıştır. Türkiye’nin her maçına da gittim izliyorum da İskenderun’a gittim izledim toplam 30 tane polis görevlisi yaklaşık 50 kişiyi bulmayan güvenlik ile karşı karşıya geldik. Sıkıntı yok. Sıkıntım sadece hafta sonu memurların ailelerinin yanında olamaması, olması gerekirken olmadığından yakınıyorum. Büyükşehir Belediye maçına da aynı polisler geliyor. Aynı zamanda Kahramanmaraşspor maçına da geliyorlar. Zaten memurlar görev yaptı bir sonraki hafta da maça gelince tepkilerin streslerini atamıyor. Bizimle karşı karşıya geliyor. Karşı karşıya gelmelerinin tek sebebi tribündeki son zamanlarda bizim hiçbir zaman yaşamadığımız ceza olayıdır. Stadyumun içerisinde Bozuk paranın yine döndüğü unutuluyor. İçeride su, meşrubat, yiyecek, içecek gibi şeyler satışta. Alış veriş yapan insanda tüm para verince satış yapan kişide bozuk olarak para üstü vermek zorunda. Bu şekilde davranışlar bizi çok geriyor. Bu baskıları biz hak etmediğimizi düşünüyoruz. Biz gol durumuna bile sevinirken kameralar bizlere dönmesi, bizim üzerimizde olması çok kötü bir baskı uyguluyor. Bu durumda da insanlar sevinmesi gerekirken tepki ile iç içe oluyorlar. Bizim sevincimiz kursağımızda kalıyor. Bizde bu nedenle protesto ile tepkimizi gösteriyoruz”

“TARAFTARIN KAMERAYA KARŞI OLAN BİR ALERJİSİ VAR”

“Biz Taraftarlarımıza spor yasasından bahsediyoruz. Bilinçlendiriyoruz. Sigara olayını ve tribünde küfür olayı bunların cezalandırılacağını herkese söylüyoruz. Arkadaşlar bu hususta hassasiyetlerini koruyorlar. Ne hikmetse söylediğimiz bir tedbir sıkıntısı var. Taraftarın kameraya karşı olan bir alerjisi var. Polis memurlar görevini yaparlar ama görev sonucu tahrik olunan konular oluyor. Maçın başında gerçek tribünde herkesin oturduğunu görüyorsun. Taraftarlarda bir sıkıntı olduğu zaman yine çek ama benim takımımın taraftara ihtiyacı olduğu zaman engellersen olmaz. Çünkü bazı taraftarlar gençler izinsiz gelen oluyor sonuçta takım için geliyor. Şehrini, takımın logosunu ve Kahramanmaraş’ı desteklemeye geliyor. Tam takımın taraftara ihtiyacı olduğunda emniyet çıkıyor kameraya çektiğinden dolayı psikoloji otomatikman bozuluyor. Psikolojisi de bozulduğu zaman takımı destekleme şansı kalmıyor. Kalmayınca da emniyete tepki gösteriyor bundan dolayı da emniyetle karşı karşıya kalınıyor. Emniyet güçlerinin o kameralarla taraftarın psikolojisini bozmalarını ben anlamıyorum. Bir anlamda veremedim. İlk yarıdaki tepkimiz bize yapılan, kameraya karşı olan tepkimizi için görüntü itibariyle sırtımızı döndük. Bu şekilde tepkimizi gösterdik. Bizim ayakkabımızı aradılar ondan dolayı ayakkabılarımızı çıkardık tepkimizi gösterdik. Daha şuana kadar hiçbir emniyet müdürlüğünden bizi çağırıp ta sıkıntınızı çözelim diye de söyleyen olmadı. Maç sonun da biz görüşeceğiz diyorlar herkes evine gidiyor. Bu olay orada unutuluyor. Ben bunu da tepki olarak bu haftaki maçta devre arasında tasrif etmiyorum. Kınayarak tribüne çıktım ve bunun en büyük sorumlusu kamera o kadar emniyet gücünü bizim buraya gelmesine hiç şiddetli olmadan ben gayet sakin bir şekilde bu maçı izlemiyorum tepkimi de gösteriyorum stattan çıkıyorum dedim ve maçın ikinci yarısı çıktım”
“BU KADAR FAZLA POLİSİN OLMASINI MANTIĞIM KABUL ETMİYOR”
“Emniyet görevini mutlaka ki yapacaktır. Onlar bizim can güvenliğimiz için, aşırı fanatiklerin sahaya zarar vermemesi için mutlaka gerektir. Ben onlara karşı değilim. Ama her şeyin aşırısına karşıyım. Küfürün aşırısına, emniyetin bu kadar üzerimize gelmesine karşıyım. Bu kadar polisin olmasını mantığım kabul etmiyor. Biz taraftarı bilinçlendirdik. Bize emniyet bilgi verdi. Bakanlıktan gelen yazı budur. Arkadaşlarınızı uyarın diye biz bu doğrultuda taraftarımızı uyardık. Genel olarak biz topluca ceza almadık. Aldırtmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Şuan da gördüklerim sanki birileri sanki diyorum ve özellikle söylüyorum bizim üzerimizde taraftarı kışkırtıp bir olaylar çıksın da bu stat kapansın da göreve gelmeyelim diye yapıyor, böyle düşünüyorum bu benim düşüncemdir. Bu da taraftarın düşüncesi ve ben de mantıklı olduğunu düşünüyorum”
“POLİSİN MAÇA GELMEK İSTEMEYİŞİNİN TEK SEBEBİ MESAİ ÜCRETLERİNİN VERİLMEYİŞİDİR”
“Adıyaman’ın küme düştüğü yıl çıkışta servisimizi bekliyorduk. O anda birkaç tane polis memuru arkadaşlar Adıyaman’ı yeninde küme düşsün ve maçlara gelmeyelim diyor. Urfa’dan gelenlerinde dernek başkanlarına oradaki polis memurları bize bunu söylüyorlar. Aynısını Kahramanmaraş’taki poliste oradaki takımlara söylüyor. Bunun polis memurlarının maaşlarından hariç görev parası almasının almadıklarının daha önceleri daha çok göreve gelen polislere hafta sonu olan mesailere ayrı olarak para verildiğini biliyorum. O zamanlar herkes mutluydu maça gelmek için hatta torpil için uğraşılıyordu. Ama şimdi kimse maça gelmek istemiyor. Doğal olarak onlarında hakkı ailelerinin yanında olmaları gerekiyor.  Düşse de ligden gelemsek sizinle diye söylüyorlar. Gözümüzün içine bakarak söyleyeni de var, gelen taraftarlar ve bizimde gittiğimiz ilçe ve iller de aynısı söyleniyor. Tek sebebi hafta sonu mesailerinde ek para verilmemesidir”
“ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİLİZ, ANADOLU VE TARAFTARLAR BİRLİĞİ OLUŞTURULDU”
“Bundan 15 yıl öncesine kadar gittiğimiz her yerde panzerlerle karşılıyorlardı. Gelen takımları da aynı şekilde karşılıyorlardı. Biz Anadolu ve Taraftarlar Birliğini oluşturmak için çaba sarf ettik. Eski güvenlikler kalktı. Artık birbirleriyle konuşuluyor. Güvenlik güçlerine bu arkadaşlar bizim misafirimiz sen alıp götüremezsin diye söylüyorduk. Olay olduğunda beraber çıktık müdahale ettik. Biz eskisi gibi değiliz Urfa’ya gittiğimiz zaman ağırlıyorlar biz onları ağırlıyoruz. Taraftar dernekleri, dernek başkanları ile birlikte yaptık bunu. Urfa, Diyarbakır, Batman, Siirt, Van, Muş biz hepimiz Bingöl’de birleştik. 300 kişi dernek başkanları olarak birleştik. Siirt’e gidiyorum elimi kolumu sallaya sallaya, Siirt’in kapısına gelmeden bizi arabayla karşılıyorlar. Ama biz buraya gelen arkadaşımızı karşılayamıyoruz. Sanki öcüymüşüz gibi davranıyorlar onlarla bizi karşı karşıya getiriyorlar”
“POLİS İNSANLARI TACİZ EDİYOR”
Bu kadar polis insanları taciz ediyor. Polis insanları görevini yapsın. Biz dışarıda Büyükşehir Belediyespor’u karşılayacağımız zaman kamera olmadığı için polis kamerası geldi. Gayet çekti kimsede tepki göstermedi. Takım destekleyin dediğiz zaman öyle kamerayla gelip bize tebessüm ve alay ederek tahrik etmeyecek. Çünkü insanlarında bir sabrı var. İstanbul’dan Fenerbahçe taraftarı geldiğinde Kahramanmaraş halkına gitmeyin sizi keser öldürürler dedikleri vatandaşlar İstanbul’da Büyükada da çalışan dört tane genç arkadaştır. Aynı kişiler Kahramanmaraş maçı bittikten sonra şehre girdiler. Söyledikleri kelime şudur, biz ilk sefer deplasmana gittiğimizde Kahramanmaraş gibi bir ili bize kötü gösterenlere karşı biz girdik ve o şehirde yemeğimizi, alışverişimizi yapıp gideceğiz. Bunu İstanbul’da herkese anlatacağız. Buda Kahramanmaraş’ın misafirperverliğini gösterir”

 “ÇİFTE STANDART UYGULANMASINA DA BİZ KARŞIYIZ”

“Spor Kahramanmaraş’ta da spordur, Şırnak’ta da spordur, Edirne de de spordur.  Her yerde aynı dır. Bu nedenle uygulamalarda aynı olmalıdır. Tüm Türkiye’nin Emniyetin yanında olduğu Özellikle Kahramanmaraş Emniyetimizin yanında olduğumuz bir camiada tepkilerin artık tersine zikretmeye başladı. Bu da şehrimiz için, Kahramanmaraş için ileri günler açısından kötü olacağı kanaatindeyiz. Biz biran bu baskılardan Sayın siyasetçilerin bile biran önce Kahramanmaraş taraftarına Kahramanmaraş halkına sahip çıkmasını istiyoruz. Biz gittiğimiz diğer stadyumlarda Açık tribünlere girip herkes sigara dahi içerken Kahramanmaraş’ta sigara içirtilmiyor. Evet ben buna da karşıyım içilmesin ama fakat çifte standart uygulanmasına da biz karşıyız. Lütfen duyarlı olalım Kahramanmaraş halkına baskı kurmayalım. Bu baskının sebebi neyse çıksınlar bize veya yüksek mercilere söylesinler derdini. Bence sıkıntı hafta sonu polislere mesai yazılmadığından kaynaklanıyor. Ve ‘Biz ailemizin yanında olamıyoruz’ diye bize tepki gösteriyorlar. Bunun için buna bir an çözüm. Lütfen çifte standart uygulanmasın. Gitsinler başka stadyumlarda görev alsınlar da nasıl taraftara davranılır görsünler.

 “BU ŞEKİLDE NASIL GENÇLERİ STADYUMA ÇEKECEĞİZ, NASIL SPOR’U SEVDİRECEĞİZ”

“Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Spor taraftarları Derneği olarak Birlik Beraberlik, kardeşlik için meydana gelmiş, Şiddetin tam tersine Sevgiyi kardeşliği temsil etmek için, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutma, sporu sevdirmek için kurulmuş bir Derneğiz. Stadyumlara genç nesilleri getirerek Sporu onlara aşılamaya çalışıyoruz. Onların Spor yapmasını, sporun insan sağlığına yararlı olduğunu anlatmaya çalışırken Stadyumlara girmemize, çıkmamıza karışan, Stadyumda Tezahürat yapmamızı engelleyen Güvenlik güçlerine karşı nasıl genç nesilleri stadyuma gelmeye ikna edeceğiz. Daha Maraş demeden Kameraları üzerimize doğrultan Polis arkadaşımıza ne diyelim. Bu nasıl adalet bu nasıl bir davranış. Tabi o arkadaşlarında suçu yok bu duruma gelmesini sağlayan amirlere sormalıyız. Ne yapalım takımlarımızı mı desteklemeyelim. Ne yapalım?... Her yerde Takım taraftar olmaz ise Takımın bir anlamı yor. İzleyici olmaz ise bu işin anlamı yok denilirken bu Emniyet güçleri ne yapmaya çalışıyor. Benim bildiğim küfür eder tespit edilir. Sahaya atlar tespit edilir. Kavga eder tespit edilir ama 90 dakika boyunca çekilmez ki buna yetkililerin dur demesi lazım” dedi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol