banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

SEÇMEK YETMİYOR, SEÇİLMEK VE YÖNETMEK İSTİYORUZ

CHP Kadın Kolları Başkanı Naile İşlek mesajında;

“1908’de kurulan ilk kadın derneği, 1919’da kadınların Kastamonu mitingi, 1923’te nezihe muhittin tarafından kurulmak istenen Kadınlar Halk Fırkası ve 1923’te siyasal haklar için kurulan Türk Kadınlar Birliği gibi olguların; 1930’ da yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkının, 1933’de muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliği seçme ve seçilme hakkının, 1934’te TBMM’ de seçme seçilme hakkının elde edilmesinde katkısı çok büyük olmuştur.

Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri 1935’te CHP milletvekilleri olarak TBMM’ye girmiştir.

“ANAYASA VE YASA ÖNÜNDE KADIN ERKEK EŞİTTİR.”

Bu yeterli değildir. Kadınlar, anayasa ve yasalarla zorunlu kılınana özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe, “sonuçlarda eşitlik” sağlayamıyor. Asıl olan, “sonuçlarda eşitlik” anlayışıdır. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak, erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan %50 yani eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit, özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak ve cumhuriyetle kazanılmış hakların korunarak yaşatılması için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında Eşit Temsil, Eşit Katılımın sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz.

Bugün 5 Aralık, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin yıl dönümü. Artık seçmek yetmiyor, SEÇİLMEK VE YÖNETMEK İSTİYORUZ.” İfadelerine yer verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol