banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ KENDİMİZ ÇALDIK DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

ÖZTUNÇ ‘İLÇELERİ İSTEDİ’ AKP REDDETTİ!
 CHP PM Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekilli olan aynı zamanda da partisini İçişleri Komisyonu’nda temsil  eden Ali Öztunç’un Kahramanmaraş’ın Ilıca Mahallesi  merkez olmak üzere bir ilçe ve aynı adla bir belediye, Narlı Mahallesi merkez olmak üzere bir ilçe ve aynı adla bir belediye ve Düzbağ Mahallesi merkez olmak üzere bir ilçe ve aynı adla bir belediye kurulması talebi, TBMM İçişleri Komisyonu tarafınca kabul görmedi.

KOMİSYON BAŞKANI KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ AMA…

Kahramanmaraş’ta ilçe olması önerilen mahallelerin sosyo kültürel yapıları, ekonomik yapıları, turizm, ulaşım ve nüfus yapıları dikkate alındığında bölgenin kalkınması ve hızla gelişmesi anlamında lokomotif görev üstleneceği öngörülürken, teklifin Kahramanmaraş’ı Ankara’da temsil etmesi için seçilen ve İçişleri Komisyonu Komisyon Başkanı görevini yürüten AKP’li Celalettin Güvenç’in başını çektiği üyelerce reddedilmesi, başta Narlı, Düzbağ ve Ilıca halkı olmak üzere tüm şehri derin bir hayal kırıklığına sevk etti.

“Kahramanmaraş’ın çehresini değiştirecek ve kentin yıllardır beklediği atılıma olumlu katkılar sağlayacak” yorumları yapılan teklif kabul görseydi kurulacak yeni ilçeler şu mahalleleri kapsayacaktı;

Düzbağ İlçesine bağlanacak mahalleler: Küçükcerit, Aksu, Bozlar, Küçüküngüt.

 

Ilıca İlçesine bağlanacak mahalleler: Hacıibrahimuşağı, Süleymanlı, Kertmen, Beşen, Hacınnoğlu, Hacıbudak, Sarıgüzel, Kozcağız, Çamlıbel.

 

Narlı İlçesine bağlanacak mahalleler:  Söğütlü, Doğanlıkarahasan, Eskinarlı, Seyrantepe, Aslanbey, Denizli, Maksutuşağı, Kelibişler, Cennetpınarı, Bayramgazi Akçakoyunlu, Akdemir, Çiçek, Çiğdemtepe, Çöçelli, Dedepaşa, Eğlen, Emiroğlu, Evri, Hanobası, Çimikanlı, Kadıncık, Karabıyıklı, Karaçay, Karahöyük, Narlı, Nefsidoğanlı, Osmandede, Ördekdede, Sarıerik.

 

Komisyonda Söz Alan CHP’li Öztunç’un Tutanaklara Yansıyan Konuşması Aynen Şu Şekilde:

“BÜYÜKŞEHİR YASASI HİZMETİ ENGELLEMİŞ DURUMDA”

“Öncelikle, saat baya ilerledi, farkındayım ama bu maddede, bu önerge hakkında üç beş kelime etmek istiyorum.

Birincisi: Değerli arkadaşlar, büyükşehir yasası, maalesef, Türkiye'de pek çok belediyede hizmeti engellemiş durumdadır. Bakın, bizim Maraş'ta bir uçtan diğer uç 200 küsur kilometre civarında. Daha önce belde belediyeler vardı, belde belediyelerinde hizmet yapılıyordu. Şimdi, büyükşehir belediyesinin bu ücra, uçtaki, sınırdaki köylere, eski belde olan şimdiki mahallelere hizmet etme olanağı maalesef yok. Kuzey ile güney arasında sıkıntı var. Bizim bölgede kuzey bölgesi vardır, güney vardır. Güney bölgesi kışları çok sert geçmez, kuzey bölgesinde kışlar çok da sert geçer. Buraya ulaşım da sıkıntılıdır. Bu nedenle bazı büyük mahallelerin, geçmişte belde olan bazı büyük mahallelerin ilçe olması doğrudur. Bu kapsamda, ben, Kahramanmaraş'ta Ilıca'nın -"Süleymanlı Ilıca" diye bir bölgemiz vardır, burası kaplıcasıyla ünlü bir yerdir- yine Maraş-Antep arasında bulunan Narlı'nın ve Çağlayancerit'e bağlı olan geçmişteki belde Düzbağ'ın, "Helete" isimli Düzbağ'ın ilçe olmasını teklif ediyorum.”

“CELALETTİN BAŞKANIMDAN DESTEK İSTİYORUM”

“Özellikle Kahramanmaraş Milletvekilimiz Sayın Celalettin Başkanımdan bu konuda destek de istiyorum. Kendisiyle aynı ilin milletvekiliyiz. Bu bölgede yaşayan insanların bu noktada talepleri olduğunu da çok iyi bilmekteyim ben. Hatta Sayın Başkanımın ilçesi Pazarcık’tır. Pazarcık ilçesinin Narlı beldesinin -eski beldenin- ilçe olması Sayın Başkanımın dönemine denk gelecektir, onun Komisyon Başkanlığında geçecektir ve Narlılılar Sayın Başkanı gerçekten büyük bir coşkuyla karşılayacaklardır. Aynı şekilde, Helete, Düzbağ için sadece Sayın Başkandan izin istemiyorum, aynı zamanda Gaziantep milletvekillerimizden de özel olarak destek istiyorum, Sayın Müslüm Yüksel'den ve Sermet Atay ağabeyimizden. Ben, Sermet Bey'e "ağabey" diye hitap ediyorum, kusuruma bakmasın.”

“ANLAŞMA YAPILDI, BELEDİYENİZ YENİDEN AÇILACAK DENİLDİ”

“Niye istiyoruz? Müslüm Bey, az önce su içtiniz ya, buradaki su bundan; Antep'te içtiğiniz su Düzbağ'dan. Yani Helete beldemiz, Helete mahallemiz, "Düzbağ" dediğimiz bölgenin suyu Gaziantep'e geldi ve Gaziantep'e geldiğinde bu bölgenin insanları sularını vermek istemediler. Bunun üzerine bir anlaşmaya varıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Hanım geldi, AK PARTİ milletvekilleri gitti, "Merak etmeyin, biz sizin mağduriyetinizi gidereceğiz. Siz bu suyu verin, buna sorun çıkartmayın. Asfalt yapılacak yollarınız, her şey yapılacak, belediyeniz yeniden açılacak." dendi. Hatta 15 Temmuz öncesi "Kahramankent Lisesi" diye bir okul vardı -FETÖ'cülerin okuluydu burası- daha sonra buranın ismi "15 Temmuz İlköğretim Okulu" oldu. Bu 15 Temmuz İlköğretim Okulunda bu Heleteliler, Düzbağlılar bir toplantı yaptılar, dediler ki: "Bizim sorunlar ne olacak? Suyu verdik, belediye gelmedi." Komisyon Başkanımız da o gün o toplantıda aynen şunu söyledi: "Helete'nin sorunlarının çözülmesinde söz veriyoruz. Kapatılan belediyenizi açacağız çünkü özel bir durum var burada." Özel durum neydi? Düzbağ'ın suyunun alınıp Antep'e götürülmesiydi. Sayın Başkan orada verdiği sözün gereği olarak Düzbağlılara, Narlılılara ve Ilıcalılara ki Düzbağ'da AK PARTİ'nin oyu bizim kaç katımız... Yani herhâlde 400-500 oy alıyoruz biz parti olarak, son seçimlerde gerçi 700 civarında oy aldık, sağ olsunlar destek oldular ama AK PARTİ 1.500-2.000'e yakın oy aldı. Ilıca'da 100-150 civarında oyumuz var Cumhuriyet Halk Partisinin, AK PARTİ'nin 2.500-3.000 civarında oyu var.”

“GELİN KAHRAMANMARAŞ’A 3 TANE İLÇE KAZANDIRALIM”

“Bu kadar oy aldığınız bir bölgenin ilçe olması herhâlde sizi çok mutlu eder. Ben özellikle Sermet ağabeyin, Müslüm Bey'in ve Sayın Başkanımın da bu önergeye destek vermesini bekliyorum. Gelin, Kahramanmaraş'a yeni üç tane ilçe kazandıralım. Milliyetçi Hareket Partili arkadaşlarımızı, AK PARTİ'li diğer milletvekillerimizi, Komisyon Başkanımızı böyle bir coşkuyla gönderelim Maraş'a. Hafta sonu gittiğimde Maraş'ta, Narlı'da karşılasınlar şöyle bir "Narlı'yı ilçe yapan Sayın Başkan" diye ve tarihe yazılsın. HDP'li arkadaşların desteğini bekliyorum.
Bu kapsamda, bu önergenin kabul edilmesini -Kahramanmaraş için- Adalet ve Kalkınma Partisine her seçimde kamyon kamyon oy veren, geçmiş seçimlerde, en son bir öncekinde yüzde 72, bu seçimde yüzde 58 oy veren Kahramanmaraşlıların hak ettiğini düşünerek yeni üç ilçenin hayırlı olmasını şimdiden temenni ediyorum. Sayın Başkanıma ve Gaziantep milletvekillerine destekleri için de teşekkür ediyorum. Sağ olun.”

KOMİSYONDA ÇOĞUNLUK AKP’NİN ELİNDE

TBMM İçişleri Komisyonu’nda AKP’den 13, CHP’den 6, HDP’den 3, MHP 2ve İYİ Parti’den ise 2’şer milletvekili görev yapıyor.

İLK DEĞİL

Çeşitli platformlarda bölge milletvekillerinin nasıl olsa ceketimizi göndersek oy alırız mantığıyla Kahramanmaraş’tan bir haber olduğunu vurgulayan Öztunç, geçtiğimiz hafta TBMM’de yaptığı konuşmada Elbistan’ın il olması için teklif verdiğini hatırlatarak “Seçim zamanında, meydanlarda Elbistan’a gidip ‘Evet, biz de Elbistan’ı il yapacağız’ diyen AK Parti’nin saygıdeğer milletvekilleri, Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mahir Ünal, verdiğim kanun teklifine sizden destek bekliyorum. Eğer destek vermezseniz bir daha Elbistan’a gittiğinizde vatandaşlarımız sizleri karşılayacaktır ama olumsuz karşılayacaklardır. Elbistan’ın il olması için sadece AK Parti’den değil, Milliyetçi Hareket Partisinden, Sayın Sefer Aycan’dan da -ki destek verdiğini biliyorum- destek istiyoruz. Lütfen, gelin bu sorunları hep birlikte sona erdirelim” ifadelerini kullanarak hükümet yetkililerini sert bir dille eleştirmişti

TBMM İÇİŞLERİ BAŞKANLIĞI’NCA REDDEDİLEN TEKLİFİN TAM METNİ ŞU ŞEKİLDE:

TBMM İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

Görüşülmekte olan, Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 48 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif eder

“MADDE 48- (1) Ekli (1) sayılı listede adları yazılı köyleri kapsamak ve Derecik Beldesi Merkez olmak üzere Hakkari İlinde Derecik adıyla bir ilçe ve aynı adla bir belediye, ekli (2) sayılı listede adları yazılı mahalleleri kapsamak ve Ilıca mahallesi merkez olmak üzere Kahramanmaraş ilinde bir ilçe ve aynı adla bir belediye, ekli (3) sayılı listede adları yazılı mahalleleri kapsamak ve Narlı mahallesi Merkez olmak üzere Kahramanmaraş ilinde bir ilçe ve aynı adla bir belediye, ekli (4) listede adları yazılı mahalleleri kapsamak ve Düzbağ mahallesi merkez olmak üzere Kahramanmaraş ilinde bir ilçe ve aynı adla bir belediye kurulmuştur.

(2) Bu maddeyle kurulan ilçelerin personel ihtiyacını karşılamak üzere ekli (2) sayılı listede yer alan çeşitli kurum ve kuruluşlara ait kadrolar ihdas edilmiştir. Bu kadrolara yapılacak atama işlemleri, 23/12/2017 tarihli ve 7066 sayılı 2018 Yılı Merkezi Bütçe Kanunundaki sınırlamalara bir yıl süreyle tabi değildir.

(3) Bir defaya mahsus olmak üzere 5/1/1961 tarihli 237 sayılı Taşıt kanunun 10 maddesinin birinci fıkrasının uygulanmaması kaydıyla, bu maddeyle yeni kurulacak ilçelerin kaymakamlıkları için, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (T) cetvelinin (T-02) sırasından üç adet binek otomobil alınır.

(4) Bu madde uyarınca yeni kurulan ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet binaları ve lojmanların yapımı, satın alınması, kiralanması, bakım ve onarımı için gerekli ödenek, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun Yedek Ödenek Tertibinden Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanır.

(5) Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili tereddütleri gidermeye, düzenleyici işlemler yapmaya İçişleri Bakanlığı yetkilidir.

GEREKÇE

Getirilen değişiklik ile, ilçe olması önerilen mahallelerin, sosyo kültürel yapıları, ekonomik yapıları, turizm, ulaşım ve nüfus yapıları dikkate alındığında bölgenin kalkınması ve gelişmesi anlamında lokomotif görevi üstleneceği öngörüldüğden, Nalı, Düzbağ ve Ilıca adıyla üç yeni ilçe kurulması öngörülmüştür.

     EK2 Liste

     Düzbağ İlçesine bağlanacak mahalleler

1-     Küçükcerit

2-     Aksu

3-     Bozlar

4-     Küçüküngüt

 

Ek3 Liste

Ilıca İlçesine bağlanacak mahalleler

 

1-     Hacıibrahimuşağı 

2-         Süleymanlı

3-         Kertmen

4-         Beşen

5-         Hacınnoğlu

6-         Hacıbudak

7-         Sarıgüzel

8-         Kozcağız

9-         Çamlıbel

10-     Çamlıyayla

11-     Avcılar

12-     Kopukaya

13-     Çakırdere

14-     Payamlı

15-     Karamanlı

 

Ek4 Liste

Narlı İlçesine bağlanacak mahalleler

 

1-       Söğütlü

2-       Doğanlıkarahasan

3-       Eskinarlı

4-       Seyrantepe

5-       Aslanbey

6-       Denizli

7-       Maksutuşağı

8-       Kelibişler

9-       Cennetpınarı

10-   Bayramgazi

11-   Akçakoyunlu

12-   Akdemir

13-   Çiçek

14-   Çiğdemtepe

15-   Çöçelli

16-   Dedepaşa

17-   Eğlen

18-   Emiroğlu

19-   Evri

20-   Hanobası

21-   Çimikanlı

22-   Kadıncık

23-   Karabıyıklı

24-   Karaçay

25-   Karahöyük

26-   Narlı

27-   Nefsidoğanlı

28-   Osmandede

29-   Ördekdede

30-   Sarıerik

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol