Öne Çıkanlar YAPILAN YATIRIMLAR İŞVEREN VE İŞÇİNİN ALINTERİDİR YENİ BULVAR GELİYOR MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR SANKO ÜNİVERSİTESİ FLAMASI KARADENİZ SAHİLLERİNDE KAZA YAPTI

Bu haber kez okundu.

DEVA PARTİSİ’NİN GÜNDEMİNDE ARSAN KAVŞAĞI VARDI

Deva Partisi Kahramanmaraş İl Teşkilatı, Arsan Kavşağı’nda basının karşısına geçti. Parti mensuplarının katıldığı basın açıklamasında teşkilat adına konuşan İl Başkanı İrfan Karatutlu, yapımı yaklaşık bir yıl önce başlayan ve henüz tamamlanamayan kavşakla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kavşağın müteahhit firmasının ödenek sıkıntısı çektiğini söyleyen Karatutlu, “Öz sermayesi güçlü olan müteahhitleri seçemiyorsanız, öyleyse güçlü olmayan müteahhitlere ödenek ve hak ediş konusunda destek olmak zorundasınız” diye konuştu.

“MÜTEAHHİT FİRMAYA ÖDEME YAPILMADIĞI İDDİA EDİLİYOR”

Karatutlu, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Deva Partisi olarak Kahramanmaraş’ta siyaset üslubumuzu genel başkanımız Ali Babacan’ın dediği gibi sorunları araştırmak ve çözüm üretmek amacıyla yapacağız. Bu kapsamda memleketimizin yaşadığı sorunları dile getirmekten çekinmeyeceğimiz gibi aynı zamanda çözüm yollarını da sunacağız. İlk olarak Kahramanmaraş Arsan kavşağı yapımı işinde yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda müteahhit firma ve taşeronların en son 31 Aralık 2020 yılında ödeme aldığı iddia edilmektedir ve 2020 yılına ait işlemlerden hala alacaklarının olduğu söylenmektedir. Müteahhit firmanın taşeronların da desteğiyle iş yaptığı ve ödemenin düzenli yapılmaması nedeniyle işin bu yüzden yavaşladığı yine iddialar arasındadır.

“VATANDAŞA ÇİLE KAVŞAĞI HALİNE GELMEKTEDİR”

Mersin Karayollarına bağlı ihalesi yapılan en büyük iki kavşaktan biri Kahramanmaraş Arsan kavşağıdır, diğeri Mersindeki kavşaktır. Mersin’deki kavşak aynı zamanda ihalesi yapılmasına rağmen tamamlanmışken Arsan Kavşağı hala tamamlanamamıştır. Nasıl oluyor da Mersin’deki proje tamamlanmışken Kahramanmaraş’taki proje bir türlü bitirilemiyor. Ödenek Mersin’e var da Kahramanmaraş’a neden yok? Ayrıca Gaziantep Üniversite kavşağı projesi Kahramanmaraş Arsan kavşağından 2 ay sonra başlamasına rağmen tamamlanmıştır ama Kahramanmaraş projeleri her nedendense aylar yıllar sürmektedir, vatandaşa çile kavşağı haline gelmektedir. Tabii ki bunun nedenlerini de araştırdık ve şu sonuca ulaştık: Kahramanmaraş’ta yapılan projenin müteahhit firması bundan önce yapılan Ksü Avşar Kavşağı, Ağabeyli Kavşağı, Ağcalı Kavşağı, Piazza Kavşağı ve Hal Kavşağını yapan müteahhit ile aynı firma olduğunu söylemek istiyoruz. Çok fazla da geçmişi karıştırmadan Kahramanmaraşlıların daha önceki projelerde de aynı sıkıntıları yaşadığını bir kez daha hatırlatmak isteriz.

“MÜTEAHHİT FİRMANIN TAŞERON DESTEĞİ İLE BU İŞİ YÜRÜTTÜĞÜNÜ GÖRMEKTEYİZ”

Kahramanmaraş’taki müteahhit firmanın taşeron desteği ile bu işi yürüttüğünü görmekteyiz. Diğer şehirlerde olan projelerin müteahhitleri belki de daha güçlü ve daha fazla öz sermayeye sahip olabilirler. Fakat, ne kadar güçlü olursa olsun yaptığı işin karşılığını alamayan her müteahhit zorlanacaktır. Bu projede edindiğimiz bilgilere göre müteahhit firma ödenek sıkıntısı çekmektedir. Gaziantep ve Mersin’de projeler daha hızlı ve zamanında tamamlanıyorsa orada yapılan projelerin müteahhitlerinin ödeme alma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını düşünmekteyiz. Ama şehrimizdeki projelerde yaşanan ödenek sıkıntısı projelerin aylarca yıllarca sürmesine ve bitmeyen bir çileye dönüşmesine sebep olmaktadır.

“SUÇLU ARAMIYORUZ, ÇÖZÜM ARIYORUZ”

Müteahhittin iyi yâda kötü olması tabi ki tartışılabilir. Fakat işi alan müteahhittin sorumluluğu işi veren kuruma aittir. Güçsüz ve yetersiz olduğunu bildiğin bir müteahhitte işi verdiysen ödenek ve düzenli hakkediş ile onu desteklemek ve projeyi tamamlamak ilgili kurumun sorumluluğudur. Bunları neden anlatıyoruz? Çünkü biliyoruz ki biz kime hesap sormak istesek o diğerini suçlayacak. Ama biz suçlu aramıyoruz, çözüm arıyoruz. Ve bu kapsamda yaptığımız araştırmalar sonucunda Kahramanmaraş Arsan Kavşağındaki kazı işleri tamamlanmış olup, beton işleri devam etmektedir. İstinat duvarları iş programına göre haftada en az dört ano yapılması gerekirken haftada ancak bir ano yapılabilmektedir. Müteahhit firma ve taşeronlar neden projeyi yavaşlatmıştır? Mersin’de Gaziantep’te işler hızlıca ilerleyebilirken iktidar partisinin en büyük desteğini alan Kahramanmaraş, neden bu eziyete reva görülmektedir? Bu şartlarda bu kavşağın 2022 yılının sonuna biteceğini bile öngörmemekteyiz. Mersin, Kahramanmaraş ile aynı zamanda başlayan ve tamamlanan köprünün ödeneklerini nasıl bir formülle almışsa, Karayolları aynı ödenek imkânlarını Kahramanmaraş projelerine de sağlamak zorundadır. Kahramanmaraşlı vekillerin ve yetkililerin bunu araştırarak peşine düşmesi ve yapılan bir ayrımcılık var ise şehrimiz adına hesap sorması gerekmiyor mu?

“KAHRAMANMARAŞ’IN HAKLARINI KİMSEYE YEDİRTMEYECEĞİZ”

 Bir kez daha dile getirmek gerekirse ülkemizde yaşanan bu sıkıntıların ana sebebi liyakat, ehliyet ve yeterlilik olduğunu hepimiz biliyoruz. İhale sürecinde veya proje sürecinde yeterli olmayan müteahhitlere verilen işlerin gecikmesi ve yapılmaması kurumun sorumluluğundadır. Öz sermayesi güçlü olan müteahhitleri seçemiyorsanız, öyleyse güçlü olmayan müteahhitlere ödenek ve hak ediş konusunda destek olmak zorundasınız. Yâda yapamadıkları işi ellerinden alıp yapabilecek güçte olanlara vermek zorundasınız. Bahaneler ile kimsenin hakkını kimseye yedirmemek sizin öncelikli görevinizdir. Kahramanmaraş’ın haklarını kimseye yedirtmeyeceğiz, sahipsiz Maraş dedirtmeyeceğiz. Çünkü Kahramanmaraş’ın artık Deva’sı var.”

Haber: Manşet Gazetesi - Emre Akkış

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol