banner1482
  

Bu başlıktaki bir sosyal medya paylaşımı, bana köşe yazısı konusu oldu. İyi de oldu. Özellikle, Beytullah'ta, Suudi'lerce, Osmanlı'ya ait Revak'ların geçtiğimiz yıllarda sökülüp atılarak, UNESCO'nun baskısı ile yeniden yerine monte edilmesi, beni böyle bir yazıya zorladı. Osmanlı'ya ait geçmişten gelen izleri silip atmaya, kaldırmaya çok meraklı olan Suudi hükümeti, yine Beytullah çevresindeki Ejyat Kalesi'ni de bu mantıkla yıkmıştı. Şimdi yerine Zemzem Tavır'ı diktiler.

Ama sevindirici olan şu, Revak'lar aslına uygun şekilde yeniden Kabe etrafına inşaa edilmeye başlandı.

*

Anadolu'ya hükmetmiş, hükümranlık sürmüş, bunun yanında sanata, kültüre nakış nakış imzasını atmış Selçuklu ve Osmanlı mimari eserlerini Anadolu'nun dört bir yanında görebiliyoruz.

Hepsi de günümüze kadar gelebilmiş, bize bir şeyler anlatmış, tarihsel, kültürel mirasımız olan bu eserler, (camiler, vakıf eserleri, köprüler, kubbeler, mescidler, saraylar, konaklar vs..) aynı zamanda estetik açıdan da zenginlik fışkırıyor.

Bugün o eserlerin yeniden yapılabilmesi için mimar Sinan'ların günümüzde de yaşaması gerekiyor.

Bu eserlerin hepsinde estetik zenginlik, sağlamlık, insanı seyrine hayran bırakan güzellikler varken, insan geçmişi ile bugünü arasında rabıta kuruyor, oluşturulan gönül ve tarih köprüsünden geçerken, hem geçmişi ile gurur duyuyor, hem de o eserlerin günümüzde bakımsızlıktan yok olmaya doğru gidişlerde, hayıflanmıyor değil.

Ama sonuç ne olursa olsun, Selçuklu ve Osmanlı mimari eserleri, günümüzde bizlere çok şeyler anlatıyor. 200-300 yıllık olsalar da...

*

Son senelerde, konut ve inşaat alanında devlet eliyle yeni bir firma türedi.

TOKİ...

Fazlası can sıkacak ve birilerini üzecek, kısa kesiyorum.

Kalite, malzeme, estetik ve işçilik yoksunu konutlar... Zaten içine oturduktan sonra ne kadar basit, ne kadar sıradan, ne kadar görsellikten uzak olduğunu anlıyorsunuz.

Ve yine zaten, birkaç yıl sonra geçince, lime lime döküldüğünü de sadece siz değil, tüm kamuoyu görmeye başlıyor.

İçinde insan olsa da ruhtan yoksun olunca, sadece birilerinin beslediği, büyüttüğü firmaların cebi ve banka hesabı kabarıyor, o kadar...

Fazlası fincancı katırlarını ürkütecek, kısa kestim. Ama verdiğim mesajın isabetli, doğru ve yerinde olduğuna kalıbımı basarım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol