banner1482

Büyüklerimiz derler ya, büyüdükçe küçülmesini bileceksin. Haklılar. İnsan, makamı, mevkiisi, etiketi ve kimliği ne olursa olsun, kalender olmalı, tevazu sahibi olmalı, mümtaz olmalı, yani kısaca ve özetle önce insan olmalı.

Din, ırk, mezhep önemli değil.

Makamlar insanı şımartmamalı, koltuklar insanların egosunu şişirmemeli, ünvanlar insanların insanlara tepeden bakmasına vesile olmamalı.

Hani diyoruz ya, önce insan.

*

Kurumlara, özellikle belediyelere bakıyorsunuz, işe alınan ya da dışarıdan gelen ve kendini bulunmaz Hind kumaşı yerine koyan bazı makam, koltuk delileri, görgüsüzleri, çalışanlarına karşı yüksek perdeden bakıp, onları azarlamayı marifet sayıp, egolarını tatmin ediyor olmalılar ki, maiyetindekilere tüm çalışanların, milletin gözü önünde, ‘Manyak manyak konuşma lan, salak salak konuşma lan!’ deme hakkını kendinde görebiliyorlar.

Peki soruyorum, sen kimsin!

Belli ki bu göreve gelmeden önce çok ezilmişler, mağdur edilmişler. Şimdi koltuk, etiket ellerine geçince, herhalde intikam alıyorlar olmalılar ki, çalışanlarına insan içinde hakaret edebiliyorlar.

*

Okumuş okumamış, torpilli olmuş olmamış, birilerinin kıçını kırk kez yalamış yalamamış, Ankara’daki dayısının torpili ile o koltuğa oturmuş oturmamış her kim ise…

Şube müdürü olmuş, dairde başkanı olmuş fark etmez. Önce insan olacaksın.

O koltuklar sana babandan, dedenden miras kalmadı. Çünkü senden öncekilere de kalmamıştı. Sen de gideceksin yarın bu koltuklardan, makamlardan. Ama arkandan sövmesinler istiyorsan, “Allah belasını versin,  gitti de kurtulduk!” dedirtmemek istiyorsan, maiyetindekilerin de insan olduğunu unutmayacaksın.

*

Kimse dört dörtlük değil. Şube müdürü oldun, daire başkanı oldun ama padişahın püsküllü oğlu da değilsin. Kendine yakıştıramadığın, layık bulmadığın sözleri, başkalarına söylemekten imtina edip, onlara değer vereceksin ki, seni sevsinler-saysınlar,  arkandan, “Çok iyi adam” desinler.

Adamsan eğer!

Hataları olabilir. Herkesin ihatası var. Kul kusursuz olmuyor.

Kusuru var, kabahat işledi diye hakaret etme hakkını vermez kimse sana.

O nedenle diyorum ki sana, ‘Daire başkanı olmuşsun ama adam olamamışsın!’

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol