banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

YILBAŞI AKŞAMI NE YEMELİ VE NASIL YENMELİ?
 Gülen Mavi Canlı, “Yılbaşı sofrasında fazla yemek yiyebilmek için gün içerisinde öğün atlamak, fazla besin tüketiminden sonra gazlı içecek veya maden suyu içerek hazımsızlığın önlenebileceğini düşünmek, yapılan yanlış davranışlardan sadece birkaçıdır” diyerek, temel kuralın azar azar ve sık yemek olduğunun altını çizdi.

 

Yılbaşı veya diğer özel günler için düzenlenen yemeğe, zeytinyağlılar gibi hafif yiyeceklerle başlanması ve yarım porsiyon yiyerek sürdürülmeli gerektiğini anımsatan Gülen Mavi Canlı, şöyle devam etti:

 

“Meze olarak yağ oranı düşük olan haydari, acılı ezme, yaprak sarma veya biber dolma, barbunya veya fasulye pilaki, patlıcan ezme gibi mezeler tercih edilmelidir. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek besinlere sofrada mutlaka yer verilmeli, yemek mümkün olduğu kadar yavaş ve uzun zaman dilimine yayılarak yenmelidir.”

 

İÇECEKLERE DİKKAT

Yılın ilk gününü mide ve bağırsak sorunlarıyla karşılamamak için yiyecekler yanında içeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gülen Mavi Canlı, şu uyarılarda bulundu:

 

“Alkol alınıyorsa alkolle birlikte bol su ve alkolsüz içecek tüketilmelidir. Özellikle kırmızı şarap, light bira tercih edilmesi gereken alkollü içeceklerdir. İçkinin renginin koyulaştıkça içindeki toksik maddenin arttığından açık renkli içkilerin tercih edilmesi ve aç karnına kesinlikle içilmemelidir.  İçerken arada bir şeyler atıştırmalı, kadınlar için en fazla iki, erkekler için üç kadeh sınırına da dikkat edilmelidir.”

 

Gülen Mavi Canlı, “Özel yemeklerin ertesi sabah zinde uyanmak istiyorsanız, yatmadan önce ya kaloriferleri kapatın ya da yatak odasını iyice havalandırın” dedi.

 

KRONİK HASTALIĞI OLANLARA UYARILAR     

Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin sofraları, yılbaşı ve diğer özel günlerde daha dikkatli olarak hazırlanması gerektiğini belirten Gülen Mavi Canlı, “Bu tür kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka diyetlerini sürdürmesi ve gerekirse diyetisyenlerine danışıp ek besin almaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol