banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

YENİ YILA SAĞLIKLI GİRİN
 Yılbaşı gecesine ilişkin beslenme önerilerinde bulunan Ayalp, yeni bir yılın yeni umutlar, planlar, hayaller anlama geldiğini söyledi.

“Derler ki, yeni bir yılı nasıl karşılarsanız tüm yılı öyle geçirirsiniz. Siz de bu sözü dikkate alarak yeni yıl gecesinde yediklerinize, içtiklerinize çok özen gösterin ki bütün yılınız da formda ve sağlıklı geçsin” diyen Ayalp, şöyle devam etti.

“Yeni yılı dışarda veya evde sevdikleriyle birlikte kutlamak isteyenlerin programlarında mükellef bir sofra ve leziz yemekler mutlaka yer alacaktır. Üstelik bu özel günde, alkol kullananlar içkinin dozu da biraz kaçabiliyor. Oysa sağlıklı beslenme kuralları 31 Aralık gecesinde de değişmemeli. Gün boyunca bir öğüne çok fazla yüklenmeden sabah, öğle ve akşam öğünlerinde eşit hacimlerde menüler tüketmeye dikkat etmeliyiz.”

Özellikle akşam fazla besin tüketileceği hesaplanarak gün içerisinde düzenli beslenmemenin yapılabilecek en büyük hatalardan biri olacağına dikkati çeken Ayalp, “Sabahtan başlayarak, tüm öğünlerin mutlaka düzenli alınması gerekir. Çünkü bu şekilde akşam yemeğine kadar metabolizmamız yavaşlamasın ve iyi enerji harcayarak aldığımız besinlerin sindirimine yardımcı olsun. Bu günün de olmazsa olmazı azar azar ve sık sık yemektir” diye konuştu.

-KRONİK HASTALIĞI OLANLARA UYARI-

Kronik hastalığı olanların, özellikle yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastası olan kişilerin yılbaşı gecesi de yemek yerken özellikle dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Ayalp, “Çok yağlı yemekleri fazla miktarlarda yemek, aşırı alkol tüketmek, tuzlu kuruyemişleri fazla kaçırmak özellikle tansiyonu yüksek ve kalp hastası olan kişilerde çok önemli sorunlara neden olabilir. Tansiyonun birden yükselmesinin, beyin kanaması ve kalp krizi riskini artırdığı unutulmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

Sadece kronik hastalığı olanlar değil sağlıklı kişilerin de çok yağlı yemekleri, kuru yemiş, tatlı ve kullanıyorsa alkolü çok fazla tüketmemesi gerektiğini anımsatan Ayalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hazırlanan yiyecekler geniş bir zaman diliminde tüketilmeli, belirli saat aralıklarında çok fazla yemek yenilmemelidir. Yemeklerin veya mezelerin az yağlı ve sebze ağırlıklı olması, kuruyemişin az tüketilmesi, aşırı içki kullanılmaması ve tatlı yerine de meyvelerin seçilmesi sağlıklı bir yılbaşı geçirmenizi sağlayacaktır.”

Aşırı yemek tüketiminden sonra, kahvenin, gazlı içecek veya sodaların hazımsızlığa yardımcı olmasını beklemek yerine dikkatli yemek yemeyi seçme doğru olacağını açıklayan Ayalp, sodanın ve gazlı içeceklerin de sodyum yönünden zengin olduğunu ve tansiyonu yüksek olan kişilerde tansiyonun daha da fazla yükselmesine neden olabileceğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

31 Aralık akşamı çok yemek yiyebilmek için gün içinde yemek yememenin son derece hatalı bir davranış olduğunun altını çizen Ayalp, şu uyarılarda bulundu:

 “Bütün gün aç olan kişi birdenbire çok fazla miktarda yemek yerse, bu davranış var olan sağlık sorunlarını artırdığı gibi,  hazımsızlık ve gaz şikayetlerinin de artmasına neden olur. Yeni yılın hepimize ve ülkemize sağlık, barış, refah getirmesini dilerken, yılbaşı gecesini ve sonrasını rahat ve sağlıklı geçirmeniz için şu noktalara dikkatinizi çekmek isterim:

 

·      Yılbaşı günü öğün atlamayın. Her öğünde kalorisi düşük yiyeceklerden yemeye çalışın. Özel sofraya aç oturmayın, 2 saat önce, çorba, salata veya meyve vb. yiyecekler yiyerek açlığınızı bastırın.

·      Yılbaşı akşamı, yemeklerinizi yavaş yavaş, az miktarlarda ve geniş bir zaman diliminde yemeye çalışın.

·      Aç karnına alkol almayın. Alkolle birlikte aşırı kuruyemiş tüketmekten kaçının.

·      Tavuk veya hindi eti vb. yiyecekleri çok yağlı yapmayın, derilerini ayırarak yiyin.

·      Pilav, börek vb. unlu yiyecekler yerine sebze yemeklerini, salatayı, mayonezli mezeler yerine az mayonezli yoğurtla ve sebzeden yapılmış mezeleri tercih edin.

·      Ağır hamur tatlılarını yememeye çalışın. Daha hafif olan sütlü tatlıları ve meyve tatlılarını tercih edin.  En iyi seçim ise tatlı yerine meyve yemektir.’’

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol