banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

RAMAZANDA İKİ ÖĞÜN BESLENMEK YANLIŞ!
 

Oysa ki iki öğünlü beslenme şekli, bireyin gereksinimi olan besin öğelerini dengeli ve yeterli düzeyde almasını engelliyor.


Bu durumun özellikle büyüme ve gelişme çağındaki gençler, gebeler, emzikli kadınlar, yaşlılar, hastalar, kol gücü ile çalışan işçiler, öğrenciler ve sporcular için sorun yaratabiliyor. Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Vildan Tulay, bu tarz beslenmenin bireylerin sağlığını tehlikeye atabileceği konusunda uyarıyor ve iftar ile sahur arasında hafif ara öğünler yapılmasını öneriyor.

Sahur ihmal edilmemeli

Sahur, kişiyi gün boyunca oruca hazırlayan bir öğün. Yanlış bir beslenme şekli olarak sahur sofralarında börek-çörek, gözleme gibi hamur işi besinler yer aldığı gibi kavurma, pilav hatta akşamdan kalan ağır yemekler bile yenilebiliyor. Dyt.
Vildan Tulay, “Sahura kalkılmayıp bu öğün atlandığında uzun bir açlık söz konusu oluyor. Bu durumda gelişen hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) yorgunluk, baş ağrısı, unutkanlık, mental durgunluk, zihin karışıklığı gibi sorunlara neden olabiliyor. Oysa sahurda mutlaka hafif gıdalarla bir ana öğün yapılmalı ve bol su içilmeli” diyor.  

İftarda ağır yemeklere dikkat!

İftar yemeklerinin diğer günlerdeki akşam öğünlerinin aksine çok daha çeşitli olabildiğini söyleyen Dyt. Vildan Tulay, “Neredeyse tüm gün aç olan metabolizmaya bir anda yükleniliyor. İlk yemek genellikle çorba olsa da arkasından geleneksel ramazan pidesinin yanında yağ kullanılarak pişirilmiş et veya etli sebze yemekleri, sulu köfteler, kızartmalar, daha sonrasında ise pilav ve börekler geliyor. En son olarak ise şerbetli tatlılar sofralarda kendine yer buluyor. Doğru olan ise, ılık bir çorba ile oruç açıldıktan sonra gün boyu aç olan mideyi yormamak için bir süre dinlenmek gerekiyor. Sonrasında ise yine ağır olmayacak şekilde pişirilmiş sebze, az miktarda ızgara, bunların yanında veya tek başına salata gibi yiyecekler tercih edilmelidir” diyor.

Sağlık sorunu olanlar dikkat!


Beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının yaygınlaştığı bir çağda insanların Ramazan’da yemeklerini hazırlarken sağlık açısından duyarlı ve duygusallıktan çok mantıklı düşünmesi gerekiyor. Özellikle şeker ve böbrek hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin uzun süre aç kalmaya bağlı olarak sağlıkları daha fazla bozulabileceğinden oruç tutmaya başlamadan önce doktor ve diyetisyenlerine danışmayı ihmal etmemeleri gerekiyor.


Ramazan için beslenme önerileri

·        Sahura mutlaka kalkın

·        Sahurda su içme isteğini artıracak tuzlu, ekşili ve acılı yemeklerden kaçının

·        Sahurda kahvaltılık gıdaları ve protein deposu süt ürünlerini tercih edin

·        Sebze-meyve gibi gün boyu tok kalmanızı sağlayacak bol posalı ve besleyici değeri yüksek gıdalar tüketin

·        İftarı hafif yiyeceklerle ve küçük porsiyonlarla açın

·        İftardan sonra tatlı olarak besleyici değeri yüksek hoşaf veya komposto tercih edin

·        Yemekten hemen sonra çay-kahve içmeyin

·        Sahurda ve iftarda yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyin

·        İftar ile sahur arasında bol miktarda su tüketin

·        İki öğün arasında hafif yiyeceklerle ara öğün yapın

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol