banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

ÖZTURAN: PANİK SIK GÖRÜLMEYE BAŞLAYAN BİR RAHATSIZLIK

 Panik bozukluğun hem biyolojik, hem de strese bağlı olabileceğine dikkati çeken Özturan, “Akrabalarında panik bozukluğu olanlarda, görülme riski 8 kat fazladır. Panik bozukluğu en çok ergenlik ve 30’lu yaşların ortalarında başlar” dedi

 

Çarpıntılar, kalp atımlarının hızlı ve güçlü olması, terleme, ağız kuruluğu, nefes almada güçlük, boğulma duygusu, göğüste ağrı, mide bulantısı, baş dönmesi, bayılma korkusu, ölüm korkusu, ateş basması ve uyuşmanın, panik bozukluğu belirtisi olduğunu kaydeden Özturan, şöyle devam etti:

 

“Bu belirtiler genelde şiddetli bir şeklide başlar ve 10 dakika sürerekbiter. Bu sıkıntıları gidermek için ilaç tedavisi ya da bilişsel davranışçı terapi uygulanabilir. Ancak her iki tedavinin birarada uygulanması daha olumlu sonuçlar verir. Bilişsel davranışçı terapi ortalama 10 – 15 hafta kadar sürer.

 

Terapide, kişi kendine kaygı veren düşünceleri anlayarak, ayrımsamasını öğrenir. Buterapi sürecinde amaç kaygılı düşünme örüntülerini ve bütün kanıtları göz önünde bulundurarak, daha gerçekçi ve daha mantıklı düşüncelerle yer değiştirmesini sağlamaktır. Tedavide; panik atak süresince uygulanacak yöntem düzenlenir.”

 

NASIL VE NE DURUMDA ORTAYA ÇIKAR

Araştırmaların genelde kişide en yoğun duygu ve düşüncelerin olduğu dönemde panik bozukluğun ortaya çıktığını gösterdiğini anlatan Özturan“Daha çok kişinin kendi başına kaldığını hissettiği, kullanıldığını düşündüğü, aşağılık duygusu yaşadığı, çaresizlik içine düştüğü ya da öfkelendiği zamanlarda panik atakların tetiklendiği görülür” diye konuştu.

 

Özturan, panik atak tedavisi için, atılan adımların hemen değil, süreç içinde yanıtverdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bu sorun bir gün içinde kaybolmaz ancaksabırlı olmak gerekir. Çünkü herkesintedaviye yanıt vermesi farklıdır ve atılan adımlar değişebilir. Panik atak yaşayan kişi tedavi süresince kendine tanımalı ve tedaviye şans vermelidir.

 

Hastanın kendine kaygılarım ne,korkularım ne, peki bunlar olunca neredeydim, atak sırasında kiminle beraberdim, ne yapıyordum gibi sorular sorması tedaviye yardımcı olacaktır. Çünkü düşüncelerin o an kontrol ve takip edilmesi çok önemlidir.”

 

KALP KRİZİNDE ODAKLANILMIŞ KORKU

“Panikte en çok ve en sık görülen korku kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı gibi hislerdir” diyen Özturan, bu hislerle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

 

“Yalnız bunu yaşayan hastalar bilmelidir ki, kalp krizleri panik ataklarla gelmez, bu sadece o an yaşanan bir duygudur.Kalp krizinin gerçekte belirtileri farklı olur. Mesela göğüste basınç hissi ve yoğun bir göğüs ağrısı yaşanır. Panik atakta hisler çok gerçek gibi gelebilir bu tür şeyler sadece beynimizin oynadığı bir oyundur.

 

Panik atak sürecinde hissedilebilecek farklı korkular arasında, boğularak öleceğini düşünmek, felç geçireceğini düşünmek, bayılacağına inanmak, çıldıracağını hissetmek, denetimini yitireceğini odaklamak ve utanacak duruma düşmekten korkmak bulunuyor.”

 

YÜZLEŞMEK GEREKİR

 

Bu korkuları yaşayanların yapabileceği en doğru şeyin, bunun bir panik atak durumu olduğunu tekrarlayarak, kendilerini telkin etmeleri olacağına vurgu yapan Özturan, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“En kötüsü neydi, peki bunun bir kanıtı var mı diyerek sorgulamak, hastayı sakinleştirerek, gerçeğe dönmesini sağlayacaktır. Ataklar sonrası kaçmak yerine korkularla yüzleşmek gerekir.

 

Bunlar not alınarak, daha sonraki ataklar için önleyici davranış biçimleri olarak kullanılabilir. Mesela ‘belirtilerden kaçmak istiyorum’gibi beklenen bir tutum yerine beceri kazanmak için ‘belirtilerle yüzleşmek istiyorum’iyileştirici tutumlar alarak yazılır.

 

Panik atağı genelde bir kişinin kendi düşüncelerine bir tepki olarak başlar. Bu yüzden panik atağı engellemek kişinin kendi elindedir.Bu belirtileri yaşayanlarınbir uzmandan yardım alması gerekir. Unutmamalıdır ki ilk adım kabul edip, yardım almaktır.”

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol