banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

ÖLÜM NEDENLERİ İÇERİSİNDE KORONER ARTER HASTALIĞI İLK SIRADA
 Prof. Dr. Özlem Soran, SANKO Üniversitesi tarafından düzenlenen Halka Açık Konferanslar kapsamında Şehitkamil Belediyesi işbirliğiyle, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Kalp ve Damar Hastası Olmaktan Nasıl Korunuruz” konusunda sunum yaptı.

 

Koroner arter hastalığının, kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanması olduğunu belirten Prof. Dr. Soran, “Türkiye’de görülen tüm ölüm nedenleri içinde, koroner arter hastalığından ölüm birinci sıradadır” dedi.

 

Yapılan araştırmaların ABD’de 18 milyonun üzerinde kalp hastası olduğunu ve her 4 kişiden 1’inin kalp hastalığı nedeni ile öldüğünü gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Soran, şöyle devam etti:

 

“Türkiye’de ise araştırmalar sonucu yaklaşık 4 milyon kalp hastası olduğu ve bu rakama her sene 400 bin yeni vakanın eklendiği, yine her sene 200 bin kişinin kalp hastalığından öldüğünü göstermiştir. Sonuç olarak, her sene 200 bine yakın kişi maalesef kalp hastası olarak bu havuza katılmaktadır.”

 

KONTROL EDİLEBİLİR RİSK FAKTÖRLERİ

Tüm bu olumsuzlukların yanında, koroner arter hastalığına yol açan bazı risk faktörlerinin, kontrol edilebilir olduğunun altını çizen Prof. Dr. Soran, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bunlar arasında sigara içme, hareketsiz yaşam, fazla kilo, şeker hastalığı, kolesterol (kan yağları) yüksekliği, hipertansiyon kontrol altında tutulabilir risk faktörleridir. Bu ispatlanmış risk faktörleriyle mücadelede en önemli temel taşlardan biri, kişinin bu riskleri bilmesi ve gerekli yaşam tarzı değişikliklerine sebeplerini anlayarak gidebilmesidir.”

 

Prof. Dr. Soran, konferansın farklı bir yönüne de dikkati çekerek, “SANKO Üniversitesi bir ilke daha imza atarak halkın eğitimine Tıp Fakültesi öğrencilerini dâhil etti. Hazırladığımız bu proje çerçevesinde, yöre halkı ile risk faktörlerini yenme konusunda bilimsel olarak ispatlanmış yaşam tarzı değişikliklerine teşvik Tıp Fakültesi öğretim görevlilerimiz kontrolünde, Tıp Fakültesi öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

 

Tıp Fakültesi öğrencilerinin önemli bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını kaydeden Prof. Dr. Soran, aynı zamanda hastalık oluşmadan önlem almanın topluma ve ülke ekonomisine katkılarını, yöre halkıyla paylaşabilmenin gururunu yaşadıklarını ve yaşattıklarına vurgu yaptı.

 

Bu tarz projelerin ekip işi olduğunu ve başarıya ulaşmada destek alabilmek ve idari kadronun vizyonunun çok büyük önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Soran, yöre halkının eğitiminde genç doktor adaylarının emeklerini ön plana çıkaran bu projede, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav ve idari kadroya desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

 

Prof. Dr. Soran, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol