banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

BRONŞİT SİZİ ELE GEÇİRMEDEN ÖNLEMİNİZİ ALIN
 Şiddetli öksürük ve halsizlik gibi belirtileri nedeniyle kişiyi yatağa düşürebilen bronşitten korunmanın yolları nelerdir?

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Bronşit sizi ele geçirmeden önleminizi alın. Kış aylarında hastalıklarda korunun.” dedi.

Belirtileri Nelerdir?

Bronşit, “bronş” adı verilen büyük havayollarının iltihabi hastalığı anlamına gelir diyen Ulutaşdemir, “Hem virüsler, hem bakteriler akut bronşite neden olabilir. Öksürük; 5 günden uzun sürüp, 20 güne kadar uzayabilir. Balgam genellikle koyu renkli olur. Akut bronşit, çoğunlukla sigaraya bağlı olan kronik bronşitten farklı bir hastalıktır. Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır.” diye konuştu.

Ulutaşdemir, “Sigara içenler, tozlu işlerde çalışanlar ve kirli hava soluyanlar daha fazla risk altındalar. Bronşit rahatsızlığı solunum yolu ve yakan temasla geçtiği için toplu yaşam merkezlerinde yaşayanlarda daha fazla görülebiliyor. Başka hastalık nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlar ve kronik hastalığı olanlar da riskli grupta yer alıyorlar.” diye belirtti.

Korunma Yolları Nelerdir?

Akut veya kronik bronşitten korunmak her zaman mümkün olmasa da bazı önlemler alarak riski azaltabilirsiniz diyen Ulutaşdemir, “Öncelikle sigara kullanmamalı, kullanıyorsanız bırakmalısınız. Sigara kronik bronşitin başlıca nedenidir. Solunum yollarına zarar veren sigara dumanı, toz, duman ve hava kirliliğinden mümkün olduğunca kendinizi koruyun. Boya, vernik gibi kimyasalların kullanıldığı ortamlarda maske takın ve bu tip ortamlarda az durmaya çalışın. Bakteri ve virüslerden korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın.” tavsiyelerinde bulundu.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol