banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR KENDİMİZ ÇALDIK YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

BAŞARILI BİR ŞAHSİYET: İBRAHİM LATİF ASLAN
 SİZİ KISACA BİR TANIYALIM?

 

1988 Elazığ doğumluyum. İlk orta ve lise eğitimini Kahramanmaraş’ta tamamladım. Üniversite eğitimini 2011 yılında Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdim. 2014 yılından beri de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Proje Biriminde Proje Koordinatörü olarak çalışmaktayım.

İşaret diline merakınız nereden geliyor?

İşaret Diline üniversite yıllarımda merak sardım. Hikayeme gelince üçüncü sınıfta okurken, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen işitme engelli öğrenciler Çorum’daki arkadaşlarını ziyarete gelmişlerdi. Bir hafta bizim yurtta kaldılar ve bu süre içerisinde onlarla ilgilenmemiz görevi verilmişti. Bir haftalık birliktelik sürecinde bu arkadaşlardan işaret dilini öğrendim ve öğrendiğim kadarıyla camilerde hutbeleri çevirmeye başladım.

BU İŞİN EĞİTİMİNİ ALDINIZ MI?

Daha sonra bu işi resmiyete dökmek adına 2010 yılında Halk Eğitim Merkezi’nde verilen işaret dili kursuna gittim. Bu kursu tamamlayarak sertifikamı aldım ve daha sonra da Ankara’da eğitim veren bir kurumun internet ortamında sunduğu online eğitimlerine de katılarak sınav sonrası belgeyi kazandım.

Bu şekilde birinci seviye adı verilen temel eğitimleri tamamladım. Daha sonra ise 2013 yılında Çorum Belediyesi Engelli Eğitim Merkezi’nde göreve başladım. Hem kurucu sekreterliği hem de işaret dili tercümanlığını yaptım.

İŞARET DİLİNE İLİŞKİN NE GİBİ FAALİYETLERDE BULUNDUNUZ?

2011 yılında çeşitli kurumların hazırladığı Avrupa Birliği projeleri neticesinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerine işitme engellilere refakatçi ve tercüman olarak görev aldım. Bu Avrupa ülkelerine gittiğimiz seyahatlerde Avrupalı din adamlarından birçok siyasetçiye varıncaya kadar işaret dili ile İslam Dinini ve Müslümanların terörist olmadığını anlattım. Bu görevim 2014 yılında kadar belli zaman dilimlerinde devam etti.

PROJE HAZIRLAMAK NEREDEN AKLINIZA GELDİ?

Çorum’da Hitit Üniversitesi’nde bu işin eğitimini aldım. Ayrıca gördüğümüz dersler ve boş zamanlarımda Çorum Valiliği’nde proje biriminde vakit geçirdim. Merakım burada başladı. Çeşitli alanlarda projeler hazırlayarak insanların hizmetine sunmayı hedef seçtim kendime.

2014 yılında Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasının ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nde kurulmuş olan AR-GE Proje Biriminde Proje Koordinatörü olarak çalışmaya başladım.

Göreve başladığım süre içerisinde özellikle eğitim, spor ve kültürel alanlarda 6 proje hazırladım ve hepsi de bakanlıklardan onay aldı. Hala bakanlıklarda onay bekleyen projelerimiz mevcut.

İŞARET DİLİ KONUSUNDA NE GİBİ ÇALIŞMALARINIZ VAR?

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde üç adet işaret dili kursu verdim. Kurslar 120 saat sürüyor diğer bir ifade ile günlük 4 saat haftada iki gün olmak üzere 12 hafta sürüyor.

İŞARET DİLİ KURSUNA NASIL BAŞLADINIZ?

Burada ilginç bir durum var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’un ‘Engelsiz Bir Kahramanmaraş İçin’ sözünü duyunca Engelliler Şube Müdürlüğü ile görüşerek İşitme engellilere hizmet vermek amacıyla belediye personelleri başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda görev yapan personellere işaret dili kursu vermeyi önerdim ve kabul edilince de bu kurslara başladım.

İŞARET DİLİ İLE ALAKALI İLGİNÇ HATIRALARINIZ VAR MI?

Evet, bu konuda birkaç anı paylaşabilirim. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek AK Parti’nin seçim şarkısı olan ‘Söyle Var Mısın?’ı işaret dili ile anlatarak klibini çektik, youtube başta olmak üzere çeşitli haber kanallarından yayınlandı.

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen sempozyum, konferans, eğitim semineri, açılış gibi geniş katılımlı toplantılarda konuşmacıların konuşmalarını işaret dili ile işitme engellilere tercüme ediyorum.

Engelliler için düzenlenen etkinliklerde işitme engellilere toplantıyı işaret dili ile tercüme ettiğim gibi yine bir ilk olarak Mustafa Ceceli’nin Aşk için Gelmişiz şarkısını da kursiyerlerimizle birlikte işaret diliyle söyledik.

BİRAZ DA KÖŞE YAZARLIĞINIZDAN BAHSEDELİM Mİ?

www.muzenhaber.com da köşe yazarlığına başladım. Bir arkadaşla sohbet sırasında bazı konuların üstü kapalı geçildiği şeklinde serzenişte bulunmamın ardından  ‘madem öyle hadi sen otur yaz’ cümlesi ile kendimi köşe yazarı olarak buldum. Şu ana kadar 22 köşe yazım oldu. Siyasi ağırlıktan ziyade güncel konular ve ülke meselelerini, Türk Edebiyat dünyasını, engellilerle alakalı konuları irdeliyorum. Bunun yanı sıra sosyal medya hesaplarımı aktif bir şekilde kullanarak başta engelliler olmak üzere içerisinde bulunduğum ortamı insanlara aktarıyorum.

Hatta bu konuda yazdığım bir yazıdan dolayı Tokatlı bir yazar olan Turan Yalçın benimle röportaj yaparak engellilerin sorunlarına dikkat çekmek istedi.

YAZILARINIZDA NE GİBİ KONULARA DEĞİNİYORSUNUZ?

Yazılarım tartışma, eleştiri ve kavgalardan uzaktır. Yapıcı, bütünleştirici ve farklı pencerelerden bakış açılı yazılar yazmaktayım. Bu çizgide de inşallah uzun yıllar devam ederim.

OKUYUCULARA BİR MESAJINIZ VAR MI?

Okuyucularımıza vermek istediğim mesaja gelince, geçmişimize sahip çıkmalı, Türk ve Müslüman bir insan olarak yaşamalı, geleneklerimizi, göreneklerimizi unutmamalı, yerli ve milli ürünlerin kullanımına dikkat etmeliyiz. Dünya lezzetleri ile yarışan bir Maraş mutfağı varken, hamburger, pizza gibi hazır gıdaların tüketimini şiddetle reddediyorum. Hazır cips yemek yerine tarhana, firik gibi yiyecekler tüketilmelidir. Bunu söylerken herhangi bir işyeriyle bağım felan yok. Tarhanayı ve firiği sevdiğim için insanlara öneriyorum.

İŞARET DİLİNİ SEVEREK Mİ KULLANIYORSUNUZ, YOKSA İŞİNİZ GEREĞİ Mİ?

Elbette severek kullanıyorum. İnsan en çok kalabalıklar içerisinde yalnızdır. İşitme engelliler hakikaten yalnız insanlar. Yıllarca yalnız bırakıldılar. Okullarında 2005 yılına kadar işaret dili ile eğitim yasaktı. İşitmeyen duymayan bir çocuğa öğretmenler bağıra bağıra ders anlattılar. Bu aynen kulaklarınızı kapatın ve yanınızdakinden size bir şeyler anlatmasını isteyin ya da evinizdeki televizyonu sessiz olarak izleyin ve konuşanın konuşmalarını anlamaya çalışın. İşte benim en çok zevk aldığım ve mutlu olduğum şey bir ortamda ki konuşmaları işaret dili ile duymayan ve konuşamayan insanlara aktarmak.

HEDEFİNİZE İLİŞKİN BİZLERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Hedefim daha çok insana ulaşabilmek adına Türk İşaret Dili Sözlüğünü video halinde oluşturarak engelli kardeşlerime ve onlara yardımcı olmaları adına insanların hizmetine sunmak. Bunun da ilk adımını Türk işaret dili alfabesinin yer aldığı video ile attım.

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Kahramanmaraş’ta olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. Burayı ve insanlarını seviyorum. Kahramanmaraş ‘a hizmet eden gece, gündüz çalışan Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’un personeli olmaktan büyük bir gurur duymaktayım, başkanımızın enerjisi bana da büyük bir gayret veriyor. Bir teşekkürü de Kültür ve Sosyal işler Daire Başkanımız Dr. M. Fetih Yanardağ’a etmek istiyorum. Sürekli beni destekleyen, çalışmalarımda yardımını esirgemeyen ve sürekli bana pozitif yaklaşan bir insan kendisi. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum. Bütün okuyucularımıza ve Kahramanmaraş halkına, mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler diliyor, yaklaşan Mübarek Ramazan ayımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

 

Röportaj: Murat ZENCİR

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol