Haftalar önce, bu büyük projeyi televizyondan naklen izlediğimde, hayranlığımı gizleyemedim. Canlı yayın sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve mensubu olduğum ilçemin Başkanı sayın Hanefi Mahçiçek’i dinlediğimde, ‘işte bu…’ demiştim.

Kuşkusuz EXPO bu şehre, bu insanlara yabancıydı. Yenilir, içilir miydi, alınır satılır mıydı, araştırma içine girince, bu projeye dair haberleri tahlil edince, bu projenin B sınıfı uluslararası kategoride bir bahçecilik projesi olduğunu öğrendim.

Sonra… Antalya’dan sonra Türkiye’de ikinci oluşu ayrı bir gurur vesilesiydi. Ülkelerin, şehirlerin kalkınmasını, gelişmesini sağlayan, şehrin bilinirliliğini hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde artıran, halka eğitim, kültür, sanat ve eğlence deneyimi yaşatan, iç ve dış turizmi canlandıran, yeni iş imkânları ve fırsatları yaratacak olan en önemli uluslararası etkinlik diye tarif edilen EXPO 2023’ü artık ezberlememiz gerektiğine bir kere daha inandım.

*

Sonra, gazeteci büyüğüm, gazetemizin ve site’mizin sahibi Mehmet Fiskeci ve diğer dostlardan dinlediğimde, bu projeye bir kere daha hayran kalma ütesinde, Başkanımız sayın Mahçiçek’in bir kere daha hakkını teslim etmeden yapamadım, duramadım.

Düşünün, devreye girdiğinde 60’a yakın ülke bu şehirde olacak. 23 Nisan-31 Ekim 2023 tarihleri arasında 192 gün süreli bir etkinlik yaşayacak bu kentin insanları.

Hani Kahramanmaraş için sosyal yaşam alanlarının olmadığından yakınan, şikâyet edenler, acaba bu büyük, bu ciddi, bu kenti ayağa kaldıracak proje karşısında ne diyecekler.

*

Sonra oturup bir araştırma içine girdim, bu etkinliği hangi uluslararası kurum onaylamıştı, ona baktım. Kısa adı AİPH olarak bilinen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği tarafından onaylanmış ve bu kurumun kabul ettiği organizasyon olarak küresel tanıtım yapılabilecek iken, Antalya’nın da onaya mercii olmuş.

Şimdi Allah ömür verirse 4 yıl sonrasını gözümün önüne getiriyorum; düşünün, temel olarak kültürel, eğitsel, sanat ve sergiler, profesyonel bilgi değişimi ile eğlence etkinliklerinden oluşan EXPO, kentin ekonomik ve sosyal yapısını, ilçenin değil sadece, bu şehrin de kaderini, geleceğini değiştirecek.

O gün ekranda izlerken, başkan Mahçiçek, projeyi doğa dostu olarak yorumlamıştı. Aynı gün ulusal televizyon kanallarında haberi izleyince, ‘doğa dostu şehir’ olmanın avantajlarını düşündüm uzun uzun. Çünkü o gün büyük başkan Mahçiçek, küresel kentleşmenin alması gereken yeni üsluba işaret etmiş, ‘duyarlılık’ insanın doğaya, doğala yaşama olan ilgi ve dikkatinin gerekliliğine vurgu yapmıştı.

Özetleyecek olursam, bu proje ile şehir atağa kalkacak, kalkınmanın ve gelişmenin temelleri atılacak. Tebrikler ve teşekkürler sayın Mahçiçek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol