Öne Çıkanlar DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! MİLLİ BİLARDOCUMUZA DESTEK BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

KGC BAŞKANI SERMET ÇUHADAR, MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRIDA BULUNDU

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Çuhadar,  ülkenin ve dünyanın yaşadığı koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok sektör gibi basın sektörünün de zora girdiğini belirterek, milletvekillerinden basın adına taleplerde bulundu.

Başkan Çuhadar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

SAYIN MİLLETVEKİLİM!

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen yeni tip koronavirüs (Covid-19) insan sağlığı için alınan tedbirlerle birlikte birçok sektörün zor durumda kalmasına neden olmuştur. Devletimizin, bu zor durumu asgariye indirmek için aldığı tedbirlere rağmen, içinde bulunduğumuz ve birçok insanın ekmeğini kazandığı BASIN sektörü de zor duruma girdi.

Kahramanmaraş’ın ve dolayısıyla sizin de sesiniz olan YEREL MEDYA zor durumdadır. Meclis gündemine gelecek olan ekonomik tedbirlere dair tasarıya bizim yaşamımızı sürdürmemiz için gerekli olan aşağıdaki taleplerimizin de eklenmesi konusunda ilgi ve desteğinizi bekler, saygılarımızı sunarız:

1. Anadolu’da bulunan yerel medya firmaları (şirket ya da bireysel) en az 5 işçi çalıştırmalarına göre KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir. Yerel televizyon ve günlük gazetelerimizin dışında kalan ve bir çoğu da bir ya da iki personel istihdam eden diğer periyodik süreçte çıkan gazetelerimiz ve internet haber portallarımız da bu imkândan yararlanabilmelidir.

2. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Vergi Dairesi gibi resmi kurumlara olan ödemeler en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir.

3. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile resmi-özel ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir. Beraberinde internet haber sitelerinden alınan yüzde 15’lik stopaj vergisi de yine 1 yıl süreyle askıya alınmalıdır.

4. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) payı ile frekans bedellerinin de bir süre alınmamalıdır.

5. TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır.

6. Kamu spotları yayınlarının ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşmanın sağlanması kaçınılmaz haldedir. Kamu spotlarının reklam ve banner olarak günlük, haftalık gazetelerle birlikte internet haber sitelerinde de yayımı sağlanmalıdır.

7. Medya sektörünün sahip ve emekçileri aynı geminin içindedirler. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve basın çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu (BİK) vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.

8. Toplumu yakından ilgilendiren Belediye Meclis ve Encümen Kararları ile İl Genel Meclisi ve Hizmet birlikleri karar ve duyuruları Resmi İlan olarak her şehirde yerel gazetelerde ve internet haber sitelerinde yayınlanmalıdır.

9. Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalıdır.

10. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalıdır.

11. Yerel medyanın digital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır.

12. Gazete basımında kullanılan kâğıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol