banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

SANKO SANAT GALERİSİ’NDE KATI’ SERGİSİ
 Kat veya katı’ kelimesinin sözlükte “kesmek anlamına geldiğini belirten Kanmaz, katı’ sanatının ise kağıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi ve şekli oyup çıkartarak bir başka kağıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir süsleme sanatı olduğuna vurgu yaptı.

 

Katı’ sanatı ile ilgili doyurucu sayı ve nitelikte kaynağın olmadığını vurgulayan Kanmaz, “Sanat tarihçisi Celal Arseven, Filiz Çağman, Kemal Çığ ve Günsel Renda dışında 19’uncu yüzyılda kaybolan sanatı, tekrar ülkemize kazandıran Prof. Dr. Süheyl Ünver’dir” dedi.

 

Prof. Dr. Ünver’in, kaybolan katı’ sanatını ülkemizde ve yurtdışında araştırdığını, katı’ yapmayı öğrendiğini ve açtığı kurslarla sanatı bugünlere taşıyan öğrenciler yetiştirdiğini anlatan Kanmaz, “Bunlardan biri olan Gülbün Mesara’nın yazdığı ‘Türk Sanatında İnce Kağıt Oymacılığı (Katı’)’ adlı kitabı bugün Türk Kat'ı sanatı hakkında bilgi aktaran tek kitaptır” ifadelerini kullandı.

 

Katı’ sanatını diğer Türk sanatlarından farklı düşünmemek gerektiğine (Tezhip, Hat, Ebru, Sedef Kakmacılık, Cilt sanatı, Ahşap oyma) vurgu yapan Kanmaz, bu sanatların hepsinin birbirini tamamlayan sanatlar olduğunu bildirdi.

KATI’ SANATININ EN ÖNEMLİ MALZEMESİ SABIRDIR

Katı’ sanatının en önemli malzemesinin sabır olduğuna dikkati çeken Kanmaz, “Kat kelimesi Arapçada kesme anlamına gelir. Kökenleri oldukça eskiye dayanan geleneksel Osmanlı Tezhip sanatları içerisinde müstesna bir yer edinmiş olan katı’ sanatı, İslam öncesi Türk sanat yapıtları içerisinde de yerini almakla birlikte 16’ıncı yüzyıldan itibaren en parlak dönemlerini yaşamıştır” diye konuştu.

 

Katı’ sanatının 18’inci yüzyıldan itibaren unutulmaya başladığını ve kendisinin 15 yıldır bir ustası olmaksızın bu sanatı yeniden hak ettiği yere taşımak için çabaladığını ve eserler verdiğini bildiren Kanmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Geleneksel tarz olan Hat ve Ebru sanatlarıyla birlikte sunulan çalışmaların dışında postmodernize etmeye çalıştığım özgün bir yaklaşım içeren çalışmalarım da bulunuyor. Bu sanatı yeniden canlandırabilmek, günümüz sanat dünyasında yeniden hak ettiği yere ulaşabilmesini sağlamak için yeni sanatçılar yetiştirmek istiyorum. Sergiler bu sanata olan ilgiyi sağlamakta önemli fırsat oluyor. Bu anlamda Sanko Sanat Galerisi yönetimine teşekkür ediyorum.”

 

Sanko Sanat Galerisi’nin 2004 yılında açıldığını anımsatan Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu ise her geçen gün galeriye olan talep ve ziyaretçinin arttığını kaydetti.

“Öyle ki, gelecek yılın sergi programı şimdiden hazır hale gelmiş durumda. Sanko Sanat Galerisi olarak sanatın ve sanatçının her daim yanındayız” diyen Köylüoğlu, Sinan Kanmaz’ın eserlerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.  

Konuşmalardan sonra, Sanko Park AVM Müdürü Niyazi Büyükkaksu, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan “Belkıs Zeugma ve Mozaikleri” isimli bilimsel yayını Sinan Kanmaz’a takdim etti.

 

Sanatçı Kanmaz’ın 44 eserinin yer aldığı katı’ sergisi, Sanko Sanat Galerisi’nde 2 Mart’a kadar her gün saat 10.00 - 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

SANATÇI

Kilis 1973 doğumlu olan Sinan Kanmaz, işletme bölümü mezunu olup, 2003 yılından beri katı' (papercut) sanatıyla ilgili realist çalışmalar yapıyor. İlk sergisini 2013’te Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde açan Kanmaz, aynı yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 17’nci Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Yarışması'na katıldı.

Katı' dalında sergilenmeye değer 7 eser arasında yer alan çalışmasıyla bakanlığın İstanbul ve Ankara'da düzenlediği sergilere katıldı.  

Kendi içinde süren ve biraz da keşifvari bir yolculuğun sonunda bu sanatı bir süsleme sanatı olmaktan çıkartıp hep realist eserler üretmeye çalıştığını ifade eden Kanmaz, “Önce çiz, sonra kes, resim yaparken kalem yerine bıçak kullanarak. Sonunda fotografik illüzyonlar peşinde koşmaya başladım. Yıllardır ürettiklerimle karşınızdayım” diyerek, sanatının özetliyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol