banner1451
Öne Çıkanlar EŞLERİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDULAR SİVİL TOPLUM GELİŞİRSE TÜRKİYE DEMOKRASİSİ DE GELİŞİR YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN KÖY GARAJI CHP DEDİ KENDİMİZ ÇALDIK DONDURMA ISMARLADI

Bu haber kez okundu.

Güvenç Güreş  Ağa’sı seçildi

Beyoğlu, Beyoğlu olalı, böyle bir kalabalık görmedi, bu kadar muhteşem bir organizasyona imza atmadı, futbolda gösterdiği başarı yanında, pehlivanlar, şairler ve âşıklar diyarı beldede bu yıl ikincisi düzenlenen Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Kısa Şalvar Güreşlerine ilave olarak, eski Kırkpınar yağlı güreş pehlivanlarının da renk kattı. Güreşlerin sonuna doğru güreş ağalığını da, şehrimizin ve meclisin tanıdık, sevilen siması, Diş ve Ağız Hastalıkları Hastanesi eski başhekimi, şimdi AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç alırken, kıran kırana geçen güreşlerle güreşseverler sıcağa rağmen seyrine doyum olmayan bir güreş festivali izlediler.



Beyoğlu Belde Belediyesinin başarılı ve yetenekli Belediye Başkanı Osman Okumuş tarafından ikinci kez düzenlenen ve büyük ilgi gören güreşler, 10 Mayıs pazar günü başladı,

Kısa şalvar, adından da anlaşılacağı üzere genellikle keçi yününden yapılır. Şalvarın ağız kısmına kösele deri dikilir, bağı ise kalın örme ipten yapılır. Kısa şalvar dizüstünde baldırın orta yerine gelecek uzunlukta dizayn edilir.

Genellikle Kahramanmaraş merkez ve ilçelerinde çok tutulan bir güreş türüdür. Bu güreş çeşidi, senelerdir yapıla gelmektedir. Şalvar güreşi çok eski geleneklere dayanan ve Türkmenler tarafından yapılan bir güreş çeşididir. Kahramanmaraş yöresinde yapılan tüm güreşlerde bu tür şalvar kullanılagelmiştir. Yapılışı çok eskilere dayanan bu güreş, özellikle Bertiz, Baydemirli ve Beyoğlu beldelerinde yapılmaktadır.

Bu anlamda, acar, yenilikçi ve soysal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergileyen Beyoğlu  Belediye önderliğinde, yörede ilk kez gerçekleştirilen geleneksel kısa şalvar güreşleri için düşüncelerini aldığımız Osman Okumuş, ikinci kez düzenlenmesine rağmen gördükleri ilgi karşısında duyduğu mutluluğu anlatamazken, “Bu güreşleri geleneksel hale getirerek, ata sporumuz güreşin yaygınlaşması ve gençlerimize güreş sporunu aşılamak için yola çıktık, halkımız da büyük ilgi gösterdi. Biz, teknik belediyecilik yanında sosyal belediyecilik anlayışını da benimseyerek, yöre halkının spor zevklerini de tatmin etmeye çalıştık, çalışacağız” dedi.

Öğle arası olması sebebiyle tüm konuklara ekmek içi kavurma ve ayran ikramı da yapıldı.

 

SİYASET VE YEREL YÖNETİM ZENGİNLİĞİ

Kahramanmaraş ve ilçeleri-beldeleri (Göksun, Afşin, Elbistan-Baydemirli-Bertiz) Gaziantep, Mersin, Osmaniye, Hatay, Tokat ve Niğde illerinden gelen yaklaşık 300 güreşçinin katıldığı şampiyona sonunda güreşçilere edindikleri derece ve kilolarına göre para ödülü verilecek.

Güreşlere Vali Vekili Servet Güngör yanında çok sayıda bürokrat, siyasetçi, işadamı, yerel yönetici de katıldı.

Güreşlerde 20 hakem görev yaparken, güreşlerin finali ile birlikte, güreş ağalığı seçimine gidildi. Güreş ağası ise AK Parti Milletvekili Dt.Sıtkı Güvenç seçilirken, aynı zamanda da halkın ilgi odağı oldu.

Okumuş’u bu mutlu gününde yalnız bırakmayanların başında AK Parti Milletvekili Dt.Sıtkı  Güvenç bulunurken, çevre ilçe ve belde belediye başkanları ile AK Parti il-merkez ilçe yönetimi, sivil toplum kuruluş önderleri, il genel meclis üyeleri, çevre köy ve mahalle muhtarları ile çok sayıda başta Beyoğlu belde halkı ile çevre belde ve köylerden gelen vatandaşlar katılırken, kadınların da güreş alanında yerlerini alması, güne damgasını vuran bir başka güzellikti.  

Öte yandan, güreşlere renk katması bakımından, eski Kırkpınar yağlı güreş pehlivanlarının gösterisi de büyük ilgi ile izlenirken, güreş ağası için özel olarak hazırlanan elbise de büyük ilgi gördü.

 



 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
BERTİZ ÜZÜMÜ 12 yıl önce

gelebiliyosa bertizedegelsin seçimden sonra daha yönünü dönmemiş vekiller hangi yüzle gelecekler mehmet abi lütfe bir bertizi gez o yollari gör birde vekilleri halka sor saygilar