Öne Çıkanlar TEYFİK YAĞCI İSTİFA ETTİ!!! dizi KAHVE İÇİRECEK 13 YIL ŞEYTAN TAŞLADIK GÖRÜMCEDEN YENGEYE BÖBREK NAKLİ

Bu haber kez okundu.

2 AĞUSTOS 1915 ŞEHİTLERİ İLGİ BEKLİYOR

Jandarma Binbaşı Süleyman bey komutasında : Yöredeki Türk ve Müslüman halkı kurtarmak için 2 Ağustos 1915 de Fındıcak mahallesine gelerek burada Ermenilerle savaşarak şehit olan şehitlerimizin mezarı bir bir yok oluyor, Devletimizin bu mezarlara sahip çıkmasını istiyoruz..

1915 şehitlerinden Ali Çavuş’un torunu Hacı Öngel, “eski adı ile Dönüklü köyü, daha sonra Fatih Kasabası olan yerde bulunan dedem ile birlikte 15 şehit askerimizin mezarını yapılması için her yere başvurduğunu söyledi.

15-20 arasında burada şehit olduğunu bu sebeple buraya bir anıt mezarında yapılması gerektiğini ifade eden Öngel: “1915 de yaptıklarını bizim üzerimize atıyorlar ama Şehitlerin mezar taşı öyle demiyor , Ermenilerin ne yaptığını görmek için herkesin buraya gelmesi gerekir,” diye konuştu.

Ali Doğan parkını yol ayrımını geçer geçmez solda ceviz ağaçlarının altında bulunan şehitlik, tarla açma sebebi ile bugün taşı olan 2 Şehit mezarı ve ismi yazılı olmayan mezar yerleri ile ilgilerin ilgisini bekliyor.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Milletvekillerinin desteklerini beklediklerini ifade eden Şehit aileleri , burası tarihi bir vesika, Ermeni katliamının kimlik belgesidir” diyorlar..

TSK 1. Dünya harbi yani Milli Mücadele şehitleri kayıtlarında Kahramanmaraş Şehitleri bölümünde Fındıcak şehitliğinde 15 şehidin isminin var olduğu, sivillerle birlikte sayının 22 kişi olduğu belirtiliyor.

Kayıtlara göre : Çarşıbaşı nüfusuna kayıtlı Jandarma Binbaşı Süleyman bey komutasında oluşturulan asker ve gönüllü birliğine katılarak , Fındıcak dönüklüye ermeni isyanını bastırmak üzere ve Müslüman köylüleri kurtarmak üzere giden Hüseyin Çavuş oğlu, Mehmet Öngel 2 Ağustos 1915 de Fındıkcak’ta Ermeniler tarafından 15 silah arkadaşı ile birlikte şehit düşerek, Mezarı , Fındıcak Dönüklü şehitliğine defin edilir.

Osmanlıca yazılı olan Mezar taşı halen okunur halde ve buranın arsasını Kahramanmaraş valiliğine tapulu olduğu ve şehitlik yapılması için ilgilerden ilgi beklediklerini söylediler..

Sivillerin de şehitlerinde tümünün bu bölgede bulunduğu halde bahçe yapımı sebebi ile bir çok şehit mezarının kayıp olduğunu ifade eden köylüler de anıt mezar ve şehitliğin yapılmasını istiyorlar.

1915 Şehitliğinde bulunan ismi bilinen şehitler

Şaziye mahallesinden Güllü’nün oğlu Bekir

Gargacı Yan mahallesinden Ali Çavuş oğlu Mehmet Öngel

Hatuniye mahallesinden Ahmet Bedvi

Hatuniye mahallesinden Kamil Efendi

Şekerdere mahallesinden Bilal oğlu Ökkeş

Araplar köyünden Durdu oğlu Ali

Ve mezar taşları kırılan 10 asker şehidimiz ve yüzlerce sivil şehit, Ermenilerin şehit ettiği kadın, erkek, çocuk yüzlerce şehit bu bölgede yatıyor. Vali Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör talimatı ile kısa zamanda buraya şehitlik yapıla bileceğini ifade eden şehit yakınları ilgilerden destek bekliyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol