Geçen hafta Şırnak’ta olduğum için açılışına katılamadığım Kahramanmaraş 1. Kitap ve Kültür Fuarını dün meslektaşlarımla gezme imkânı buldum.

Okuyan bir nesil kalmadığı düşüncesini güden ben, dünkü tabloyu görünce, bu düşüncemde hatalı olduğumu gördüm. Yanılmışım.

Tüm standların dolu olduğunu gördüm. Allah var, bu kadar kalabalık, bu kadar ilgi beklemiyordum. İlk gündür, açılış, sonra kimse ilgilenmez, gelip gitmez diye düşünürken, benim gibi düşünen çok insana rastladım.

KASHNA Kitap Ağacı sahibi Cem Vargün de aynı kanıdaydı. “Bu Kahramanmaraş’ta katıldığım ikinci fuar. İlkini başka yerde yapmıştık, ancak bu alanda, bu kadar ilgi göreceğimizi düşünmüyordum, böyle bir ilgi beklemiyordum. Halkımızın ilgisi büyük. Sonra işin başka enteresan tarafı, her kesimden insan geldi, geliyor ki bu da bizi sevindiriyor” cümlesi, doğrusu bir Maraşlı olarak bizi de mutlu etti.

*

Diğer yayınevlerine uğruyoruz gazeteci arkadaşlarımızla, öğrencilerle, yayıncı ve yazarlarla konuşuyoruz, dikkat ediyorum, şikâyet eden, olumsuz bulan bir Allah’ın kuluna rastlamadık. Öğrenciler mesela, acayip ilgililer. Bazıları sol içerikli yayınevlerinin ve kitaplarının olmadığını söylese de, mizah-hikâye yazarı merhum Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’in bile burada olduğunu, kitaplarının satıldığını söylediğimizde, şaşırmışlar, ‘niye görmedik’ yakınmasında bulunmuşlardı.

Yani fuar açılırken, yayınevleri davet edilirken, ‘yok sen paralelcisin, yok sen sol kesimi temsil ediyorsun’ şeklinde bir ayırım, bir tefrik gözetilmemiş. Kitap kültürdür, medeniyettir. Bu düşünceden yola çıkarak, her vatandaşın gönlüne, fikrine,  düşüncesine ve inancına hitap eden yayınevleri davet edilmiş.

*

İstatistiki rakamlar alıyoruz yetkililerden. İlk 3 günde ziyaretçi sayısı 42 bin olurken, dün, yani 4. Gününde ziyaretçi sayısı da 7 bin olunca, daha ilk dört günde bu rakam 50 bine çıkmış ki, yabana atılacak biri rakama değil bu.

130 yayınevi var içerde. Tabi ene büyük ilgiyi başta büyükşehir belediyesi ile, metropol ilçe belediyelerimizin standları görüyor. Dikkat ettik, Sosyal İşler Kültür Daire Başkanımız Fethi Yanardağ ilgiden memnun.   

Sayın Yanardağ bir bilgi daha verdi ki, her gün olduğu gibi, bugün de ilçelerden gelecek 2 bin öğrencinin, fuara renk katacağını söylerken hayret etmedik desek yalan olurdu.

Bizde, bugüne kadar adı ve amacı ne olursa olsun çok fuarlar açıldı, geldi geçti, ancak hiçbir fuar bu kadar ilgi görmemişti.

Medeniyet dediğimiz kitaba, kültüre verdiği önem ve devreye soktuğu fuar için Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Fatih Erkoç’a teşekkür ediyoruz. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol