Kahramanmaraş-Ekinözü-Elbistan güzergâhının yarı yarıya kısalacağı, rahatlayacağı, zamandan tasarruf edileceği de gündeme gelince, yol daha da bir önem kazanmıştı.

Dönemin Başbakanı Sn. R.Tayyip Erdoğan Maraş’ta dillendirmiş, İl Başkanı Metin Doğan, bu vadiye ilişkin özel açıklamalarda bulunmuştu. 

Ekinözü’nde Belediye Başkanı Nursi Çelegen bu yoldan Ilıca’ya gitmemizi salık verince,  senelerdir merak ettiğimiz bu yolu görme ve içinden geçme heyecanını daha ilçede iken yaşamaya başladık.

Şoförümüz usta, yolu biliyor. 5 km. kadar gidince, Çinli’lerin işlettiği bir maden ocağını gösteriyor. Demir ve kükürt çıkarılıyormuş. Yol sapa, yol viraj dolu, yol tehlikeli. Aklıma geliyor, “Bu yol yapılacak olsa, kaç yılda biter ve kaça mal olur?”

*

Dedik ki coğrafya sarp, virajlı. Hayata geçtiğinde, ulaşım rahatlığı sağlayacak güzergâhta ilerlerken, Ekinözü’nün ilk yerleşim alanı olan dağlık Ambar’ı gösteriyorlar. Yol boyu bizi tanıyanlar çıkıyor. Alişar Köyü eski Muhtarı Şaban Göz’e rastlıyoruz, evine davet ediyor lakin zaman dar. Yolu bilenler, köylüler, kar nedeniyle yolun kışın kapandığını söylüyorlar.

Her şeye rağmen manzara harika, hava müthiş. Kandil Barajı bu güzergahta. Çalışanlara  gazete verirken, bir kaçı İl Başkanı Metin Doğan’ın resmi-haberi olan gazeteyi görünce, ‘Aaaa, bu bizim Metin’ diyorlar. Sevinçle, gözleri parlayarak. Malum, Metin Doğan bu bölgenin insanı.

*

35 km. yol ilerleyince yol asfalta dönüşüyor. Kısmen… Araçlar harıl harıl çalışıyorlar. İki kez tünelden geçtiğimi hatırlıyorum. Dozer, kepçe sesleri, vadideki sessizliği bozuyor. Vadinin insanı büyüleyen bir tarafı var.

Ilıca’ya indiğimizde, hışımız çıkıyor ama vadideki güzelliği, o müthiş coğrafyayı görünce, hele bir de yolun açıldığını düşünün bölgenin çehresi, kaderi değişecek. Siyasiler, yerel yöneticiler de bunun farkında. Ancak bu yol açılır mı, hizmete girer mi, bir ihtimal…

Ah bir de Ankara farkında olsa!

 

 

 

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol