Mehmet Fatih Oruç kardeşimiz yazısında, âlim ile cahili karşı karşıya getirirken, şu tespitine hak vermemek olmazdı. Evet, dediği gibi, âlim cahili hemen tanırdı. Çünkü daha önce o da cahildi. Cahil âlimi tanımaz, çünkü daha önce âlim değildi.

Mükemmel bir tespitti, yorumdu derken, okumuş cahilleri ayrı tutuyorum. Ki, Rabbim bizi onların şerrinden muhafaza buyursun!

Devam edecek olursak;

*

Hadis-i şerifte buyuruldu: (Üç şey bir kimsede bulunursa, o kimse, kırk evliyadan biridir: Kazaya razı olan, haram işlememeye sabreden, Allah için öfkelenen.)

Yezid el-Humeyrî anlatıyor: “Günün birinde Atebetül-Gulam arkadaşlarıyla beraber yola çıkmıştı. Bir yerden geçerlerken kendisini bir titreme tuttu ve epeyce ter döktü. Sebebini sorduklarında o şu cevabı verdi: Burası, küçüklüğümde günah işlediğim bir yerdir!..”

Rebi bin Haysem, bayram günü, kurbanını kestiği zaman; “Allah’ım, senin rıza-i şerifinin nefsimi kurban etmekte olduğunu bilsem, izzet ve celâlin hakkı için onu kurban ederdim” derdi…

Ebu Süleyman Darâni buyurdu ki: “Takva ehli olan müminlerin Allah’tan uzun ömür istemeleri, sırf Allah’a daha çok tâatta bulunmak içindir.”

Davud Aleyhisselâm‘a Cenâb-ı Hak şöyle vahyetmiş: “Ey Davud, İsrailoğullarına söyle; onların günahlarını affettiğime dair kendilerine nereden bir haber gelmiştir ki, nadim olmayı unutuyorlar? İzzet ve celâlim hakkı için ben, her günahkârı kıyamet gününde tevkif edeceğim.”

*

Malik bin Dinar Basra’dan yaya olarak hac yoluna çıktığı zaman kendisine, neden bir hayvana binerek yola çıkmadığını sordular.

O şu karşılığı verdi: “Günahkâr bir kul, Mevla’sı ile sulh olmaya giderken hayvanın üzerinde mi gider? Vallahi ben, Mekke’ye ateşlere basa basa gitmeyi bile çok görmem.”

İmam-ı Şarani Hazretleri buyurdu ki: “Ey kardeş, bunları iyi kulağına kat. Günahlarını hatırladıkça terle ve tövbe et. Sakın tövbe ve istiğfarı hafife alma. Çünkü sen günahını yakinen bilmektesin. Fakat bağışlanmış olduğunu yakinen bilemezsin. O halde gece ve gündüz Allahtan bağışlanmanı dile. Bil ki günahları ancak Allah bağışlar.”

Hazret-i Ali buyurdu ki: “Akıllı kimse, ibadetle, nefsin arzusuna karşı gelendir. Cahil kimse, günah işleyerek nefsin arzusuna uyandır.”, “Âlim, cahili hemen tanır, çünkü daha önce o da cahildi. Cahil âlimi tanımaz, çünkü daha önce âlim değildi.”

*

Şimdi Ramazan ayındayız.

11 ayın sultanı… Oruç tutuyor, ibadetlerimizi yerine getiriyoruz. Rabbim tuttuğumuz oruçları, kıldığımız namazları kabul ve makbul eylesin.

Herkesin, okurlarımın Ramazan ayı kutlu olsun!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol