Kimlik, hangi ülkenin vatandaşı ve özel bilgilerinizin yar aldığı bir kart. Yazarı olduğum, gazetem KİMLİK’ten de söz etmiyorum. Ben bu yazımda kişisel kimliğimizden bahsetmek istiyorum.

İnsanın kendini ne derecede yetiştirdiği, vicdani, adaletli ve sosyal yaşamını ortaya koyduğu kişiliğidir.

Bir insan, iyi bir kimliğin oluşması için olayı çocukluğumuzdan ele almak gerekiyor.

Ağaç yaşken eğilir atasözü bir cümle olarak algılanamamalıdır. Burada en büyük iş ebebeynlerimize düşüyor.

Neden mi?

Mesela, erkek çocuğunuza sen erkeksin, erkek adam iş yapar mı, erkek adam kadın sözüyle hareket eder mi diyoruz. Kız çocuklarımıza oku, işin olsun, kendi ayağının üzerinde dur, evlenirsen kocan sana eziyet ederse, güle güle dersin, diyoruz.

Tabi bunlar birkaç örnek.

*

Halbuki erkek çocuklarımıza; “tamam, sen erkeksin ama bu evde yardımcı olmayacağın anlamına gelmiyor. Bu ne demek, evlendiğin zaman eşine de, yardımcı olabilirsin. Çünkü kadınlar hassas olur. Sizlere göre egonuza yenik düşmeyin!” demiş olsak.

Kız çocuklarımıza ise; “oku, bir mesleğin olsun, hem kendini genel anlamda güzel geliştirirsin, hem de dünyaya gelecek çocuklarını güzel yetiştirirsin! Maddi anlamda kocana destek olursun” demiş olsak boşanmalar dahi karı koca çatışmaları eksiye düşecek ama olumlu değil de olumsuz konuşursak, senin paran benim parama dönüşecek. Bu şekilde yuvanı kurmuş olacağız. Bu şekildeki düşünceyle gelecekteki olabilecek ayrılıkların penceresini aralamış olacağız.”

*

Dağınık bir gelecek neslimizin olmaması için ebebeyinlerimize, ana okullarımıza, kreşlerimize iş düşüyor. Yazımın başında söylediğim gibi, ağaç yaşken eğilir. Lütfen çocuklarımız bazı gerçeklerin farkında olsunlar ki, yetişkin bir birey olduklarında yanlışlıklar yapmasınlar!

Özetleyecek olursak, ister evde, kreşte, ana okulunda bazı gerecekleri oyunlara dökerek bilinç altına yerleştirirsek, çocuklarımızın hayata daha düzgün bir şekilde hazırlanacaklarını düşünüyorum.

Çünkü çocuklara oyun oynayarak öğrenir, kişinin kimliği de bu arada oluşur.

Gelecek yazıda görüşebilmek umuduyla…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol