Anayasa referandumu için siyasi partiler kampanyalarını yapmaya başladı.18 maddelik anayasa değişiklik paketinin geleceği referandum ile belirlenecek. Referandum ise 16 Nisan Pazar günü gerçekleşecek.16 Nisan sonrasında kimler nasıl var olacak! Kimler siyasetin çöplüğünü boylayacak. Milletvekilleri, Belediye başkanları hangileri kalacak, hangileri gidecek.

Sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın, siyaset sahnesinde bir başka hesaplaşma yaşanacak. Bazı parti liderleri ve kadroları kısa vadede ya öne çıkacak ya da tarihin karanlığına gömülecek. Kahramanmaraş’ta çalışmalara bakıldığında "HAYIR Cephesinde olan ve çalıştıklarını beyan eden gruplar, ne yapacaklarını tartışıyor ve cılız kalıyorlar., EVET Cephesi ise çalışmalarda daha hızlı. Şunu kesinlikle söyleyebilirim AK Parti'nin en büyük avantajı kampanya dönemlerini ve ARGE çalışmalarını çok iyi yapan bir yönetim kadrosuna sahip olması.. Gördüğüm kadarıyla en çok gayret edende Ak Parti Milletvekili Celalettin GÜVENÇ ve Ak Parti Onikişubat ilçe Başkanı Fırat GÖRGEL. Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet ÖZDEMİR açıklamalarıyla gündemde…

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NELER GETİRECEK?

18 Maddelik anayasa değişikliği sonrasında Yasama, HSYK, Anayasa Mahkemesi ve Cumhurbaşkanı hakkında yeni düzenlemeler gündeme gelecek. Buna göre, yasama ile alakalı olarak getirilecek olan düzenlemeler şu şekildedir;

-Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.

-Seçilme yaşı 18’e inecek

-Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler 5 yılda bir aynı gün yapılacak.

-TBMM, kanun koyma, değiştirme ve kaldırma yetkilerini kullanmaya devam edecek.

-TBMM, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve yazılı soru yollarıyla denetleme yetkilerini sürdürecek.

18 Maddelik değişiklik Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için yeni düzenlemeler getiriliyor. Buna kurulun 4 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından, 7 üyesi ise TBMM tarafından seçilecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi olacak. Sıkı Yönetim ve askeri mahkemeler kaldırılacak. Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı düşürülecek. 17 üyesi olan Anayasa Mahkemesi, 15 üye ile yoluna devam edecek.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi

Referandumda “evet” oyunun çıkması durumunda Cumhurbaşkanlığı sistemi değişecek. Cumhurbaşkanı için getirilecek olan düzenlemeler ise şu şekildedir;

-Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak.

-Cumhurbaşkanının partisi ile ilişiği kesilmeyecek.

-Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, son genel seçimlerde en fazla yüzde 5 oy alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

-Cumhurbaşkanı Yardımcılarını ve bakanları, Cumhurbaşkanı atayacak.

-Cumhurbaşkanı hakkında, suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğuyla soruşturma açılması istenebilecek.

-Bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek.

-Cumhurbaşkanı, OHAL kararı verip TBMM’ye sunabilecek.

-Bütçeyi Cumhurbaşkanı belirleyip Meclis’in onayına sunacak.

-Hem Cumhurbaşkanı hem de TBMM, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

-Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarabilecek.

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol