banner1482

Bir önceki yazımda, işyerlerinde çalışanların edinmesi gereken, sorumlulukları da dahil, iş ahlakı üzerine düşüncelerimi sizlerle paylaşmıştım. Bugün de ticaret ve esnaf ahlakı üzerine yorumlarımı dökmek istiyorum. Bunun yanında işveren ve yönetici ahlakını da unuttuğumu sanmayın! Buna basın ahlakı da dahil.

Gazeteci büyüğüm Mehmet Fiskeci ağabeyimin veciz sözünü de hatırlatarak, kulağını çınlatarak… ‘Parayı, kadını ve çalışanı yönetmek zor iş!’

İş ahlâkı denildiğinde, sınırları oldukça geniş bir alana işaret edildiği unutulmamalıdır.

Bu durum, özellikle kavramın tanımlanmasında ve boyutlarının ortaya konulmasında kafa karışıklığına yol açmaktadır. Yerli ve yabancı literatürde “iş ahlâkı” kavramı günümüzde en çok tartışılan, yazılan mesele iken, bir AKDO yöneticisi olarak kayıtsız kalamadım.

*

KİMLİK GAZETESİ ve maraskimlik.com sitesi yazarı olarak, konuyu ifade etmek üzere çok sayıda eş anlamlı terim kullanacağım bugün sizlerle.

İş ahlâkı yerine, aynı zamanda “şirket ahlâkı”, “firma ahlâkı”, “işletme ahlâkı”, “işletmecilik ahlâkı”, “ticaret ahlâkı” ve benzeri terimlerle de karşılaşmak mümkündür. Şüphesiz, “çalışma ahlâkı”, “çalışan ahlâkı”, “işveren ahlâkı”, “yönetici ahlâkı”, “esnaf ahlâkı”, “üretici ahlâkı” ve benzeri tanımlamaları da iş ahlâkı içerisinde değerlendirmek mümkündür.

Bunlara ek olarak, iş ahlâkı kapsamı içinde yer alan ve konuyu tamamlayıcı özelliği bulunan çok sayıda terim daha bulunmaktadır da, ne benim daha fazla yazacak, ne de sizin uzun uzun okuyacağınız zamanınız var!

Zaten gazeteci büyüğüm Mehmet Fiskeci de söyler her zaman, uzun yazılar okuyanı sıkıyor, boğuyor, hem konudan uzaklaştırıyor, hem de yoruyor.

Özetle diyeceğim o ki, kişi hangi etnik kökten olursa olsun, hangi mesleği icra ederse etsin, önce ahlaklı olacak!

Ki iş ahlakı da bunların başında gelir diyorum. Diyorum da, dezenformasyon yasasının ha çıktı ha çıkacak dediğimiz, eli kulağında olan yasayı da göz önünde tutarsak, basın ahlakının önemini kimse inkar edemez. Bu yüce, anlamı büyük kavramı kimse keyfine, kafasına göre kullanamaz, hayata geçiremez, sınırları zorlayamaz!

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol