İnşaat sektöründe, maliyet artışları her seferinde gündeme geliyor. Konut fiyatları daha aşağı gidemez, eldeki stoklar bitince, bağlantılar bitince zaten bu fiyatlara bir daha ev satılamayacağı her fırsatta konuşuluyor. Merkez bankası verileri her ay fiyatlarda düşüşün devam ettiğini verilerle ortaya koyuyor ama tüm bunlara rağmen alıcı alımı erteliyor. Peki ama neden?

1- Konut fiyatların artmayacağına dair bir inanç var piyasada yani alıcı cephesinde. En azından 2019 yılı için böyle bir düşünce hakim. 

2- Mevduat senelik yüzde 20 veriyor. Konut fiyatlarının artmayacağını inanan parası olan bu kitle sermayesini bankada değerlendirmeyi tercih ediyor veya şansını dövizden yana kullanıyor.

3- Krediler az da olsa ucuzluyor ama istenen talep oluşmuyor. Çünkü faizler hala çok yüksek. Konut kredi faiz oranlarında psikoloijk sınır yüzde 1. Bu oranın altına inmeden tüketici sıcak bakmıyor.

4- İnsanlar işsiz kalmaktan ve taksitleri ödeyememekten korkuyor.  Gelecek kaygısından dolayı alıcı büyük ve uzun vadeli borçların altına girmiyor.

5- Alıcı konut fiyatlarını halen yüksek buluyor. Alım gücüne ve amortisman sürelerine göre konut fiyatlarına tüketici yetişemiyor. Ortalamada amortisman süreleri 23-25 aralığında. Beklenti ise amortisman sürelerinin 18-20 aralığına gelmesi gerektiğinde.

6- Özellikle lüks konuta yatırım yapan paralı kitle, Türkiye’de konuttan para kazanamayınca rotayı yurt dışı yatırımlara çevirdi. Son yıllarda yatırımcı yurt dışında konuta yatırım yapmayı tercih ediyor. Bu da özellikle lüks konuta olan talebi olumsuz etkiliyor.

*

Kahramanmaraş ilinde son bir yıl içerisinde satılık konutların fiyatları %2.34 artmıştır. Ortalama satılık konut büyüklüğü 160 metrekaredir.

Kahramanmaraş'ta ortalama geri dönüş süresi 21 Yıl

Satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı 1.183TL'dir. Aynı özelliklere sahip satılık konutların geri dönüş yani amortisman süreleri 21 yıl seviyelerindedir.

Kahramanmaraş'ta Konut Fiyatları En Fazla Yükselen İlçeler

Yıllık ortalamalara bakıldığında Şubat 2019 sonu itibarıyla konut için Kahramanmaraş ilinde en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Elbistan, Göksun, Pazarcık olmuştur.

KONUT FİYATLARINDA EN FAZLA YÜKSELEN VE DÜŞEN İLÇELER…

Yıllık ortalamalara bakıldığında Şubat 2019 sonu itibarıyla konut için Kahramanmaraş ilinde en fazla değer kaybeden ilçeler sırasıyla Dulkadiroğlu, Türkoğlu, Andırın olmuştur.

Kahramanmaraş'ta en hızlı kazandıran İlçeler

Amortisman süreleri dikkate alındığında ise Şubat 2019 sonu itibarıyla Kahramanmaraş ilinde en hızlı geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Onikişubat, Dulkadiroğlu, Afşin olmuştur.

En geç kazandıran ilçelere gelince…

Amortisman süreleri dikkate alındığında Şubat 2019 sonu itibarıyla Kahramanmaraş ilinde en geç geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Türkoğlu, Pazarcık, Göksun olmuştur.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol