Öne Çıkanlar BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM. KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM

Bu haber kez okundu.

YARIN İÇİN KONUŞMAK ERKEN!
  Anadolu Bakış Gazetesi Genel yayın yönetmeni Fatih Alper Gültepe’nin hazırlayıp sunduğu ve Yorum Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kürşad Kerem Akçakale’nin yorumladığı “Konuşulamayanların konuşulduğu” program’ın bu haftaki konuğu Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz oldu. Kahramanmaraş’ın genel bir değerlendirmesinin yapıldığı programda, kentin sıkıntılarının neler olduğu ve yapılan projeler anlatıldı.



MÜHRÜMÜZÜ VURDUĞUMUZA İNANIYORUZ

“Getirmiş olduğumuz karasu dan sonra heyecan duyduğum birkaç tane proje varsa bunlardan bir tanesi olan şairler ve yazarlar kültür evini açtık. Şairler ve yazarlar kültür evimiz bizim şehrimizin kurtuluş mahallesinde restore ettiğimiz en iyi evimizde değişik odaları olan, her bir yazar ağabeyimizin, üstad Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Mahzuni Şerif, Erdem Beyazıt’a kadar isimlerini koyduğumuz yazarlarımız var. Bu şehrin ruhunda madem ki şairlik ve yazarlık var.O zaman gençlerin önünün açılması gerekmektedir. Çünkü bu gerekli, yarının şairleri de biz inanıyoruz ki bu şehirden çıkacak. Türkiye de bunun başka bir örneği yok. Şehrimize yüze yakın Türkiye’nin muhtelif yerlerinden rüştünü ispat etmiş, bu alanda çok emek vermiş, ömrünü ortaya koymuş ağabeylerimiz geldiler. Türkiye yazarlar birliği İstanbul şubesi bizimle birlikteydi, programın başından bu yana bize hep destek oldular. Onlarla birlikte rasgele okullara gittik, oralarda edebiyat öğrencilerimizle şairlerden şiir dinledik. Örneğin şiir kumbarası yaptık, bu Türkiye’nin ve dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir şeydir. Şehrin her yerine bu kumbaralardan koyduk ve halkımız şiirlerini bu kumbaraya attılar. Belki halkın bir kısmı bu şiirleri atmaya devam ediyordur. Biz bunları (1.57) çıkartacağız. Sonra bunu, bu işe ilgili olan arkadaşlar tasviplerini yapacak sonrada bu şiirleri kitap haline getireceğiz. Bakıp ne cevherler olduğunu orada göreceğiz. Dolayısıyla bizim yapmaya çalıştığımız yerel yöneticiler olarak; bize ait olan değerleri ortaya çıkarmak, şiir bizimse, şiirin başkenti Maraş diye mührümüzü vurduğumuza inanıyoruz. Bundan sonra bu meselenin üzerine farklı etkinliklerle devam edeceğiz örneğin, sonbaharda bir diriliş fırtınası düşünüyoruz. Biliyoruz ki diriliş dediğimizde Rahmetli Karakoç akla gelir, onun düşüncelerini ve fikirlerini, 65 den 70 li yıllara 80’e kadar dirilişte yazı yazanları buraya çağıracağız, burada diriliş düşüncesini değişik boyutlarda ele alınmasını sağlayacağız. Aynı zamanda bu yıl üstada Necip Fazıl temasını işledik. Bu temayı işlememizin nedeni mayıs ayına getirmemizin sebebi ise 25 Mayıs vefat etmesi ve 26 Mayıs ta ise doğum yıl dönümü olmasıdır.”



MARAŞ DENİLDİĞİNDE, BİR HEYECAN YARATIR HALE GETİRMEYİ İSTİYORUZ

“Sezai Karakoç temalı, rutin olarak değil de her defasında çıtayı bir adım öne çıkartarak geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. Bu seneki programda ufak tefek eksikliklerimiz olsa da ki her ustanın eksiği olabileceği göz önünde bulundurduğumuzda, dondurma temasını bir yana bırakarak bize ait değerleri öne çıkararak Maraş’ın var olan ruhunu yansıtan değerleri, her yıl ilerleyen ve Maraş denildiğinde bir heyecan yaratan hale getirmeyi istiyoruz. Şunu söylemek istiyorum, artık şehirler özelliklerini ön plana çıkartıyor, bu dünyada da vardır. Özellikleri ortaya çıkartılmayan şehir, şehir değildir. Biz bir yandan şehrin yerel konularıyla ilgilenirken bir yandan da şehrin geleceği ile ilgileniyoruz. Diyelim ki; bundan 7-8 sene önce şehrin batısında tekerek yolu üzerinde imar planları yapmamış olsaydık bugün orası da orman dairesinde olduğu gibi bir takım çirkin görüntülere sahip olacaktı. Bizde bu noktadan hareketle şehrin yepyeni bir imar planını yaptırıyoruz. Planın büyük bir bölümü bitti bugünde meclisimizde komisyona havale edildi. İller bankası yapıldı. Bu nedir? Bu işten anlayan vatandaşlar şunu düşünür; Maraş’ın imar planı yok muydu? Maraş 1957’de ve 1981 yılında plan yapılmış, 30 senedir Maraş’ın imar planı yapılmamış. Ama şükürler olsun ki Maraş’ın yeni imar planını yapmak bize kısmet oldu.”

SANAYİDE KUYUMCULUKTA İYİ SEVİYEDİYİZ

“Dışarıdan gelen turistler dahi bizim kendi içimizde ne kadar tarihi zenginliğimiz olduğuna değil, bu tarihi zenginlikleri ne kadar ortaya çıkarabildiğimize bakıyorlar. Buradan yola çıkacak olursak eğer biz şiir festivalini kendi şehrimiz içerisinde yapmış olsaydık kendimiz çalıp kendimiz oynamış olacaktık, bu sebeple yurdun dört bir yanından gelen şairler eşliğinde yaptığımız için bu boyuta ulaştı. Bu noktada bizim amacımız şehrimize katma değer getirecek işler yapmak. Maraş gerek sanayide, gerek kuyumculukta, gerekse diğer sektörlerde iyi seviyededir fakat Maraş’ın kendi değerleri var, bizim ortaya çıkartmaya çalıştığımız bu değerlerdir. Örneğin bizim mozaiklerimiz var, bir hazinede orda yatıyor. Çünkü bu hazinenin önceliklerimiz arasında olmasına rağmen bir takım imkansızlıklarla belki karınca mesafesi gidilen bu mozaik konusunu kültür bakanımızla da görüştük geldiğinde kendisiyle ayrıca görüşeceğiz.


YEPYENİ BİR MARAŞ HAYAL EDİYORUZ

“Tabi bizim yapmaya çalıştığımız, asıl üzerinde çalıştığımız tarihi mekanlardır. Örneğin kaleye tüm halkımızın oturup çay içebileceği çay bahçesi yapıyoruz. Kale, taş mescit, ulu cami ve onun altında katip ve cumhuriyet handa bize ait sergiler yapılacak. Ayrıca saraçhane, kapalı çarşı ve belediye çarşısı üçgeninde yepyeni bir Maraş hayal ediyoruz. Ve bizde tarihi kentler birliğini Maraş’ımıza çağırıp bu birliğe üye olan bütün belediye başkanlarımızı baharla birlikte şehrimize davet edip ağırlamak istiyoruz. çünkü onların gelmesi çok farklı anlam ifade ediyor, daha öncede gelmişlerdi fakat o zaman daha restorasyonlar yapılmamıştı. Bunlar bize mutluluk, heyecan veriyor. Çünkü insanın kendi zenginliğini ve değerini ortaya çıkartmasından daha mutluluk verici bir şey olamaz.”

GAZİANTEP’TEN BİR EKSİĞİMİZ YOK

Poyraz, şehrin sanayi bakımından Gaziantep’e göre geri kalmışlığı görünüşüne karşı çıkarak şunları söyledi; “Kahramanmaraş olarak Gaziantep’ten bir eksiğimiz yoktur. şehrimizin iş adamları her bir yana levhalar asarak vasıflı-vasıfsız işçi arıyorlar. Çalışmak isteyen herkese kapı açık. Başbakanımız Maraş’a geldiğinde bir çok fabrikanın açılışını yaptı ve bu fabrikalarda bir çok işçi alımı oldu. Dolayısıyla Maraş’a haksızlık yapılmasın çünkü Gaziantep den bir eksiği yoktur.”

500 DÖNÜM MEZARLIK ALANI TAHSİSİ

“Şeyhadil mezarlığının kapasitesi dolduğu için aksu civarında bir arazi almıştık fakat yeterli olmayacağı gerekçesiyle vazgeçtik. Mezarlık alanı dediğimiz zaman modern bir mezarlık ve şehrimize yaklaşık 200 yıl hizmet edecek bir alan düşünüyoruz. Ve en son geçen ay içerisinde toprak koruma kuruluna geçirdik ve Hasancıklı köyünün üst kısmında ormana ait olan yerin 500 dönüm kadarını mezarlık yeri olarak tahsisini aldık. Ve bütün ihtiyaçlarıyla beraber tesis etmeye çalışıyoruz ve en geç 6 ay içerisinde bitireceğiz.”

MÜJDE VERİYORUM

“Müjde olarak söylüyorum Üngüt mahallesinin imar planını değiştiriyoruz. Eski Üngüt olarak geçen kısımların yenileme çalışmalarını bitirdik fakat bir kısmını yapamamıştık ki buraların da imar planı değişti. Ayrıca kütüphaneler konusunda şunları söylemek istiyorum; herkesin evinde ders çalışma ortamı yok. Bu sebeple bir çok kütüphane açtık. Ayrıca Erkenez mahallesinin bir isteği var. Bunlar bize mutluluk, zevk aşk veriyor.”

VATANDAŞIN PARASININ NASIL OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Hepimizin yakınları vefat edebiliyor. Geçmiş dönemde bu konu gündeme geldiğinde uygulamaya koyduk. Ne zaman ki vatandaşlarımız taziyelerini apartmanlarının kömürlüğünde yapmaya başladılar işte o zaman bu görev bize şart oldu. Ve proje Türkiye sayılı projelerden biri oldu. Artık alo 188’i arayan tüm vatandaşlarımız taziye evlerinden yararlanabiliyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız yazın klimalı yazın kaloriferli taziye evlerinden faydalanıyor. Ve herşey bu şehrin güzel insanları için. Ben bu insanların en hayırlısı değilim ama bu iş bize nasip oldu. Biz kendi cebimizi bilmeyiz ama vatandaşın parasının nasıl olduğunu biliyoruz. “Ayrıca 50 trilyona alış-veriş merkezi sattık.

MAĞDURİYETİ GİDERMEK BİZİM İŞİMİZ

Poyraz Abdulhamithan camii ile ilgili şunları söyledi; “Abdulhamithan caminin benim hayatımda çok büyük önemi var. 2009 seçimleri girerken iki şey istedim. Bir tanesi; bu caminin benim dönemimde bitmesiydi. Bunu bir şükran-nimet olarak söylüyorum. Şu anda da otopark çalışmaları yapılıyor, bittikten sonra da imkan olursa, bu camiyi yapan Maraş’ın yiğitleri, vatandaşları, işadamları onun çevresinde ki yerleri de alırlar ve burayı caminin külliyesine katarlar. Ayrıca altını çiziyorum, imarda ki arkadaşlarımıza söylediğimiz şeyde şu; gerekirse belediyeye ayrılmış olan yerlerden fedakarlık yapıp, orda müktesebatı olanların müktesebatı sağlanacak, mağduriyeti olanların mağduriyeti giderilecek. Çünkü hep şunu güttük; vatandaşın mağduriyeti varsa o mağduriyeti gidermek bizim işimiz. Sizin vasıtanızla söylemiş olayım; orda tüm vatandaşların rızasını almaya çalışıyoruz. Fedakarlık etmek gerekecekse, herkes fedakarlık edecek. Orda gayrimenkulü olan da fedakarlık edecek. Biz orda herkes ile görüşerek halk mağduriyetine fırsat vermeyeceğiz.”

ASFALT ÇALIŞMALIMIZ DEVAM EDİYOR

“Asfalt konusuna gelince; kışın uzun geçmesi sebebiyle ancak 1,5 ay önce başlayabildik asfalt çalışmalarına. Öncelikle terminal etrafından başladık çalışmaya, daha sonra Kuyucak ve şimdide çarşı karakolu civarında çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Hamidiye siteleri etrafı ve tekerek yolu komple asfalt yapıldı. Bizim bu sene ki hedefimiz haziran sonuna kadar orman dairesini komple asfaltlamak olacaktır. Daha sonra da temmuz ayında odun ambarı civarındaki eksiklerimiz yapacağız. Bu da bittikten sonra Doğukent içerisinde bazı çalışmalarımız olacak. Bunlar dışında malik ejder türbesi yolunu ve hal içerisinde ki gerekli çalışmaları yapacağız. Açıkçası hedefimizde Ekim ayına kadar mahallerimizde ki bütün asfalt çalışmalarını bitirmek var. Biz bu hedefimiz doğrultusunda sabah erken başlayıp akşam geç bitirerek ve Pazar günleri de çalışarak bitirmeye uğraşıyoruz.”



ULAŞIM İÇİN 10 OTOBÜS DAHA TAHSİS EDİYORUZ

“Kentsel dönüşüm projesi içerisinde küçük sanayi bölgesi boşaltılacak, buradaki esnaflarımıza belediye tahsisi olan yerleri vereceğiz ve boşalan yerlere toplu konut idaresi yada özel şirketlere verilerek 1000-1500 üzerinde konut yaptırmayı planlıyoruz.” Ayrıca ulaşım konusunda sorulan sorular hakkında Poyraz şunları söyledi; “ Son olarak 8’i normal, 2’si körüklü olmak üzere toplam da 10 tane daha otobüs aldık. Bunlar yaklaşık 45 gün içerisinde hizmete girecektir. Altını çizerek söylemek istiyorum, bunların hepsi engelli vatandaşlara göre yapılıyor. Çünkü engelli vatandaşlarımız bizim için ayrı bir öneme sahip. Hükümetimizde bu konuya yeni yasalarla önem veriyor. Gerek özel halk otobüsleri gerekse dolmuşlar gittikçe kendini yeniliyor dolayısıyla şehrimizin fazla bir ulaşım sıkıntısı söz konusu değil. Gençlerimiz için spor faaliyetleri konusunda geliştirmeliğimiz devam ediyor. Şu an yapılmakta olan 1500 kişilik kapalı spor salonu kış aylarına denk bitirilmesi hedefleniyor. Büyükşehir olmakla alakalı ise iki merkezi çalışıyor. Kahramanmaraş iki merkezi ilçe olmak üzere toplamda 11 ilçesi olacak. Büyükşehir olma yolunda çabalarımızı sürdürüyoruz.

TARİHİ KONAKLAR HAKKINDA

“Tarihi konakların durumu hakkında ise Poyraz şunları söyledi; “ Tarihi konaklar ile ilgili restore etme çalışmalarımız sürüyor. Bilinir ki Maraş’ta bu konaklar çok fazla. Biz birkaç tanesini restore ettik. Geriye kalanların ise bir kısmını belediye, bir kısmını valilik ve bir kısmını da ticaret odası yapacaktır. Bu bir süreç, Tarihin yeniden kazandırılması süreci… bunlar güzel şeyler, hep tarih konuşuyoruz ve konuşacağız da.”

80 MİLYONLUK BİR YATIRIM YAPIYOR

Kahramanmaraş’ımıza yapılan Alış-veriş merkezi normal bir alış-veriş merkezi değil. Yatırımcı firma 80 milyonluk bir yatırım yapıyor. Yani şu an ki planın da içerisinde buz patenine kadar her şeyin olduğu bir alış-veriş merkezi olacak. Bu alış-veriş merkezi çok büyük bir alan üzerine kuruluyor. Ben şehrimize faydalı olacağını ve uzun süre yeterli olacağını düşünüyorum. Park sorunları hakkında halkımızın şikayeti olduğunu düşünmüyorum. Bundan birkaç yıl öncesine kadar trafik görevlileri mecburen park sorunları ile ilgileniyordu fakat şu an park metrik sistemi ile bu sorunu çözdük. Vatandaşlarımız ilk on dakika ücret ödememek koşulu ile daha sonraki zaman dilimi için cüzi bir miktar karşılığında arabalarını düzenli bir biçimde park edebiliyorlar. Buna ek olarak, çarşı merkezine en az 1000 araç kapasiteli çok katlı otopark yapıyoruz”

Anadolu Bakış Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Fatih Alper Gültepe’nin hazırlayıp sunduğu ve Yorum Gazetesi Yazı işleri Müdürü Kürşad Kerem Akçakale’nin yorumladığı baş başa programında konuşan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, son olarak “Gelecek seçimlerde aday olmayı düşünüyor musunuz” sorusunu şu şekilde yanıtladı; “ Yarın için konuşmak istemiyorum. Yarına yaşayacağımız dahi garanti değil. Bu konu hakkında bir şey söylemek istemiyorum. Ben gelecek seçimleri düşünmek yerine bugün ne yaptığımı, neler yapabildiğimi düşünüyorum.” dedi

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol