banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

SGK İL MÜDÜRÜ AKBALABAN, “HAFTAMIZ KUTLU OLSUN!”
          Amacı ise Sosyal Güvenlik Kurumunu paydaşlarına tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, sosyal güvenlik kavramının toplumumuzun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamak, vatandaşlarımızı hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilinci oluşmasına katkı sağlamak ve farkındalık yaratmaktır.

         Bu yıl ki etkinliklerimiz ise kısaca Atatürk anıtına Çelenk sunulması, Şehitlik ziyareti yapılması, Valilik ziyareti yapılması, paydaşlarımızın ziyaret edilmesi, personelimizin ziyaret edilmesi ve personelimizin üye olduğu sendikaların ziyaret edilerek Sosyal Güvenlik Haftasının sonuçlandırılması planlanmıştır.

         Toplumun tamamına doğumdan önce ölümden sonrasına kadar hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu büyük özveri ile çalışmakta, vatandaşlarımızın ve paydaşlarımız almış oldukları hizmet kalitesini de günden güne artırmaktadır. Özellikle verilen hizmetleri sadece kuruma gelerek almanın yanı sıra internet ortamında ve e devlet üzerinden de hizmetlerimize erişilebilmektedir.  Kurumumuz yaklaşık 7 başlık altında 121 adet hizmeti e devlet üzerinden sunmaktadır. Bu uygulama % 29,4 lük tıklanma oranı ile Türkiye birincisidir.

         Özellikle vermiş olduğumuz Sağlık hizmetlerinde de Avrupalı ülkelerin gıptayla baktıkları bir sağlık reformu gerçekleştirilmiştir. Sadece sosyal güvencesi olanları değil sosyal güvencesi olmayanları da Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile şemsiyesi altına alan yeni bir sağlık sistemi geliştirilerek, günümüzde 76 tl gibi bir rakamla her türlü sağlık hizmetinden yararlanmaları sağlanmıştır.

         Kurulduğu günden bu güne 5510 sayılı Kanunun da 01.10.2008 tarihinde uygulamaya geçmesiyle işverenlerimize sağlanan teşviklerin uygulayıcısı olmuş ve işverenlerimizin bu teşvikleri tanıması ve doğru uygulaması adına tanıtım ve rehberlik faaliyetlerini de yürütmüştür. Sadece bu yıl 3200 işverenimizi işyerinde ziyaret ederek bu konuda doküman ve tanıtım faaliyeti yürütülmüştür. Ayrıca teşviklerin nasıl uygulanacağı, faydalanma şartları ve ne kadar fayda sağladığı yönünde de esnaf ve sanatkârlar odası, ticaret odaları ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odalarında sunumlar yapılmış, KAFUM fuar alanında da stant açılarak tanıtımlar yapılmıştır.

         Tabii ki teşviklerden faydalanmanın şartlarından biri de Kayıt dışı sigortalı çalıştırmamaktır. Kurum olarak kayıt dışı çalışmanın önlenmesi adına sadece denetim yoluyla değil rehberlik faaliyetlerine de zaman zaman önem verildiği ve bu konuda çalışmalar yürütüldüğü bir gerçektir. Ülkemizde 2002 yılında %52,14 olan kayıt dışı istihdam oranı, 2019 yılı Ocak ayı itibariyle %33,1 olarak belirlenmiştir. Kayıt dışı istihdamda yaklaşık olarak 19 puanlık bir azalma söz konusudur. 

Kayıt dışı çalışmanın hem işçilerimize, hem devletimize büyük zararları vardır. Ayrıca işverenlerimiz için de kayıt dışı sigortalı çalıştırılması riskler hesaplandığında hiç te kârlı  gözükmemektedir. Kayıt dışı sigortalılarımız için zararları; işçilerimizin emeklilik süresinin eksik olmasından dolayı emekliliğe hak kazanamamaları, kıdem tazminatı alamamaları, işsizlik ücreti alamamaları en önemlileri arasında sayılabilir. Devletimiz açısından kayıpları ise, vergilerin eksik toplanması ve kayıt dışı ekonomi oluşması kayıt dışı istihdamın devletimiz üzerindeki ekonomik zararlarının başlıca sonuçları arasında sayılabilir. İşverenlerimiz açısından ise herhangi bir işyerinde sigortasız çalışan bir kişinin iş kazası sonucu yaralanması veya vefat etmesi durumunda kesinlikle telafisi zor, işletmeyi maddi açıdan büyük yönde etkileyecek tazminatlar söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden işverenlerimizin bu tür  risklerden korunmak adına sigortasız işçi çalıştırmamaları en doğrusu olacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu aynı zaman da yapmış olduğu çalışmalarda da emeklilik işlemlerini kısaltmıştır. Yıllarca prim yatırarak emekli olmayı bekleyen emeklilerimizin bir aylığa kavuşması ve iyi bir sağlık hizmeti alması adına Kurumumuz çok büyük çalışmalar yapmıştır. Daha önceleri 2 veya 3 ayda bağlanan aylıkların şu an ki Türkiye ortalaması yaklaşık15 gündür.

Yaptığı çalışmalarla, vatandaşlarımızın sunduğumuz hizmete erişmelerinde çok büyük kolaylıklar sağladığımız ve oluşan sorunlarında hızlı bir şekilde çözümü için büyük gayretler sarf ettiğimiz bir gerçektir. Bu sebeple özünde kurum vizyonumuza ve misyonumuza bağlı kalarak yoğun bir iş yükü altında üstün gayretler sergileyen personelimize de teşekkürü bir borç biliyor tüm Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının ve vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Haftasını tebrik ediyorum.   

                                                                 Harun AKBALABAN

                                                                        Sosyal Güvenlik İl Müdürü

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol