Öne Çıkanlar YAPILAN YATIRIMLAR İŞVEREN VE İŞÇİNİN ALINTERİDİR YENİ BULVAR GELİYOR MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR SANKO ÜNİVERSİTESİ FLAMASI KARADENİZ SAHİLLERİNDE KAZA YAPTI

Bu haber kez okundu.

SANKO KARKAMIŞ KAZILARINA SPONSOR OLDU

 Antik Kentin merkezi konumundaki 55 hektarlık bölümü Gaziantep’in Karkamış İlçesi sınırlarında, 35 hektarlık bölümü ise Suriye tarafında yer alıyor. Antik kentte yapılan çalışmalar bir tezatı da gözler önüne seriyor. Tarih sınırın öbür tarafında yerle bir edilirken, Karkamış’ta bütün ihtişamı ile ayağa kaldırılıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “dostlarımız” diye tanımladığıNicolo' Marchettı ve Hasan Peker tarafından yürütülen Türk-İtalyan projesinde son dört yıldır çok yoğun çalışma gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

 “Dünya medeniyet tarihi Anadolu’dan yazılıyor. Anadolu’nun bu anlamda en önemli merkezlerinden birisi ise Gazi şehrimizdir” diyen Şahin, Gaziantep’i sanayi ve ticari gelişmişliği ile sınırlamayıp, gastronomi ve arkeoloji turizmi ile de öne çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

 


ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ KURULACAK

Sanayi ve ticaret şehri olmakla beraber, arkeoloji kenti olduklarını gözden kaçırmadan, ticaret ve sanayinin altyapısını kültürel zenginlikle bütünleştirmeyi öngördüklerini ifade eden Şahin, kültürel mirası ayağa kaldırdıktan sonra en büyük hedeflerini, “Gaziantep’te Arkeoloji Enstitüsü kurmak” olarak açıkladı.

Karkamış Arkeopark’ını bu yıl açmayı öngördüklerini bildiren Şahin, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar gereği, Prof. Dr. NicolòMarchetti’ye Fahri Hemşehrilik Beratı takdim etti.

 

PROF. DR. NİCOLÒ MARCHETTİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan kazı heyeti başkanı İtalya Bolonya Üniversitesi’nden Prof. Dr. NicolòMarchetti dedünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların dördüncü sezonunun, Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlandığını söyledi.

 

Sınırın sıfır tabir edilen noktasında, hiç endişe etmeden, 4 yıldan beri güvenli bir ortamda çalıştıklarını belirten Bolonya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marchetti, şöyle devam etti:

 “Karkamış Kralı Katuwa’nın sarayından harikulade heykeller bulunmuştur.MÖ. 900’e ait Ceylan taşıyanların tasvir edildiği 5 büyük kireçtaşı ve bazalt ortostat bunların arasındadır.Assurlu II. Sargon sarayının MÖ. 710’a ait siyah ve beyaz karelerden oluşan mozaik taban keşfedilmiştir. Bu dünyanın en eski taban mozaiklerinden biridir.

1911-1914 yılları arasında Karkamış’ta çalışan ‘Arabistanlı Lawrence’ın kazı evinde yapılan çalışmalarda 100’ün üzerinde Demir Çağı heykel ve Anadolu Hiyeroglifli yazıt parçası ele geçmiştir. Bu çalışmalarımızda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu büyük destek vermektedir.

SANKO Holding’in sponsorluğu bize güç verdi. Toplantımıza katılan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu başta olmak üzere, SANKO ailesine teşekkür ederim. Kazı alanı çok geniş. Çok büyük saraylar ve tapınaklar var. Kazılar sona erince, arkeopark sayesinde, turistlerin antik kente akın akın geleceğine inanıyorum.”



“ONUR DUYDUM”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kendisine fahri hemşehrilik beratı vermesinden büyük mutluluk duyduğuna işaret eden Prof. Dr. Marchetti, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Dünyada başka bir şehir yoktur ki, isminin önünde ‘Gazi’ unvanı olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bu kentin kütüğünde hemşehri olarak kayıtlı. Bir gün bu kentin hemşehrisi olacağımı rüyamda görsem inanır mıydım, bilemiyorum. Hayal bile edemeyeceğim bu unvanı bana layık görenlere kalbi teşekkürlerimi iletiyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene.”

 

KARKAMIŞ KENDİ BİLGİSİNİ VERİYOR

Kazı heyeti başkan yardımcısı İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Hasan Peker ise 2011 yılına kadar Karkamış’a ilişkin bilgilerin, diğer antik kentlerde ele geçirilen buluntulardan sağlandığına dikkati çekti.

Kendilerinin çalışmaya başladığı 2011 yılından itibaren Karkamış Krallığı’nın kendi kaynaklarından bilgiye eriştiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Peker, “O dönem insanlarının seslerini duyamayız ama yazdıklarını seslendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

KONUKOĞLU: “SURİYE SONSUZA KADAR BÖYLE KALMAYACAK”

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, toplantı için İstanbul’dan gelen basın mensuplarının, kazı alanı ve bölgedeki Suriye kaynakla güvenlik durumuna ilişkin endişelerini paylaşmaları üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“Türkiye tarih boyunca Suriye ilesınır ve komşu. Gaziantep de iki ülke arasındaki en önemli kentlerden birisi. Suriye sonsuza kadar böyle kalmayacak. Biz ticaretten öte Suriye halkının bir an önce güvenli bir ortama kavuşmasını diliyoruz. Bu günler geçer. Gaziantep tarafından olaya bakarsak, bizler çok ağır krizler gördük. Geçmişte yaşanan krizlerin yanında bu nedir ki? Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var.”

Konuşmalardan sonra hatıra fotoğrafı çektirildi. Toplantıya Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve İtalya’nın Gaziantep Fahri Konsolosu Mehpare Şayan Kileci de katıldı. 


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol