banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

SANAYİ ESNAFI ÇADIRKENT MAĞDURU
 Suriyeli mültecilerin kurulan Çadırkette yerleştirilmesi üzerine arsalarının tapusunu alamayan esnaflar, valilik ile küçük sanayi sitesi kooperatifi arasında imzalanan protokolün süresinin de dolmasına rağmen 477 dönümlük alanın boşaltılmamasından dolayı mağdur durumda olduklarını dile getirdi.

Sanayi esnaflardan alınan bilgiler doğrultusunda Küçük Sanayi Sitesinin kuruluş çalışmaları şu şekilde devam ediyor:

Mevcut Küçük sanayi sitesine ek olarak, 1994 yılında bin 550 dönümlük alanda genişleme sahası içindeki iş yerlerinin arsa alımı için çalışmalar başladı. Bir buçuk ay içerisinde bin 19 esnaf kayıt yaptırdı. 2006 yılına kadar bin 150 dönümlük arsanın mülkiyeti satın alınıyor ve bu tarihten sonra çeşitli sebeplerden dolayı arsa alımı tıkanıyor. Kalan arsa miktarının cebri olarak istimlak edilmesi için TOKİ’ye başvuruluyor ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla 404 dönümlük alanı bedeli kooperatif tarafından ödenmek koşuluyla TOKİ satın alıyor. TOKİ’nin yüzde 10 komisyon bedeli de ödendikten sonra genişleme sahasının imar planı Belediye Meclisi tarafından onaylanıyor.

Esnaflar sözlerini şu şekilde devam etti "Ancak Suriye de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Ülkemizin mültecilere kucak açmasıyla memleketimize de Suriyeli mülteci kardeşlerimiz geldiler. Bu kardeşlerimize Küçük Sanayi Sitesi genişleme sahasın da kooperatifimizin, valilik ile yaptığı bir protokolle yer verildi. Ancak 2012 yılı Haziran ayında 477 dönümlük genişleme alanı içerisine Kahramanmaraş valiliği ve kooperatif arasında imzalanan protokol ile 2013 yılı Haziran ayı sonuna kadar kullanılması için kararlaştırılmış ve 6 ay kalacakları yönünde yapılan protokolle  söz konusu yere Suriyeli mülteciler için Çadırkent kurulmuş fakat çadırkent 6 ay değil yaklaşık 20 ay olmasına rağmen kaldırılmamıştır. Bu protokolün süresi 2013 yılı Haziran ayı sonunda dolmasına rağmen boşaltılmaması sebebiyle biz sanayi esnafları olarak çok mağduruz. Aldığımız duyumlarımız kadarıyla Sanayi Kooperatifimiz avukatları aracılığıyla geçtiğimiz aylarda noter aracılığıyla Kahramanmaraş Valiliği ve AFAD Müdürlüğü’ne ihtarname göndermişler."

Bin 19 üyenin 362’sinin işyeri Bilim ve Sanayi Bakanlığı kredisi kullanılarak yapılması için gerekli müracaatlar ve işlemler de tamamlandığını belirten bir kısım esnaf " Bu 362 işyeri Bakanlık tarafından ihale edilmek üzere yatırım programına alınıyor. Kalan 657 kişi ise kendi imkanlarıyla kredi kullanmadan işyerlerini yapmak istiyorlar. Ancak bu üyelerinin iş yerlerini yapmalarını için kura çekilerek arsalarının teslim edilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin ise önünde en büyük engel olarak duran 477 dönümlük genişleme alanı üzerine kurulan çadırkentten dolayı kura çekimi yapılamıyor ve biz esnaflara işyerimiz teslim edilemiyor.

Söz konusu genişleme sahasının Çadırkent sebebiyle kullanılamaması ve mevcut küçük sanayi sitesinde de iş yeri azlığı kiraların çok yüksek şekilde artmasına neden olduğunu belirten esnaflar "Bin 550 dönümlük genişleme sahası üzerinde haklarımız var ve kura çekiminin yapılamamasından dolayı inşaatımız yapılamıyor ve bu durumun bizleri mağdur ediyor. İş yeri azlığı nedeniyle kiralar yaklaşık 3 kat daha fazla ödenmeye başladı. Menderes mahallesinde bulunan ve eski sanayi olarak tarif edilen yerin kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesinden dolayı oradan gelecek esnaflarımızın da taşınması halinde durumların iyice karışacağı benziyor."

Kendilerine muhatap bulamadıklarını ileri süren esnaflar çaresizlik içinde Suriyeli kardeşlerimizin daha iyi şartlarda yaşayacakları bir yere nakledilmelerini canı gönülden temenni ederken, sanayi de bulunan çadırkentin başka bir yere boşaltılmaması halinde Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı olumsuz şartlarının bir başka çeşidini de işyeri sıkıntısı çeken biz sanayici esnaflarımız yaşayacaktır diyerek, kendilerine hakları olan işyerlerinin  verilmesini bekliyor..

“BU YERLERİMİZE TAPU ALAMADIĞIMIZ İÇİN İŞ YERİMİZİ YAPTIRAMIYORUZ”

Kimyevi madde ticareti yapan Abdulkadir Fişekçi konu hakkında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “20 yıl önce biz buraya kaydımızı yaptırdık, 20 yıl geçmesine rağmen bu gün yarın derken şu anda bir aşamaya geldik. Bu aşamaya gelmemize rağmen elimize tapular verilmiyor, istimlak bittiği halde. Çadırkentin burada bulanan esnaflara çok büyük sıkıntı açtığından eminiz. Ben şu anda kirada oturuyorum, benim yıllık vergim var, bunu ödüyorum. Bu yerlerimize tapu alamadığımız için iş yerimizi yaptıramıyoruz. Bir an önce parselasyon yapılarak tapularımızın verilmesini istiyoruz, bir an önce bu çadırkent sorununun çözülmesini istiyoruz. Devletin hazine malları var, orada Suriyelilere yer göstermeleri lazım. Daha önce Belediye Başkanı gelmişti buraya, ben de tesadüf denk geldim, Belediye Başkanına sordum: ‘arkadaş siz buraya sorun çözmeye mi geldiniz, başka bir şey için mi geldiniz?’ Bizim sorunumuz değil, ne benim ne valinin sorunu dedi. O, Beşir Atalay’ın sorunu, biz yapamıyoruz, bizim gücümüz yetmiyor diye söyledi. Şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Erkoç söyledi.”

“BİZLER BURADA ESNAFLAR OLARAK MAĞDUR DURUMDAYIZ”

Sanayi esnaflarından Mehmet Fatih Karpuz da şu şekilde konuştu: “Kooperatifte genişleme sahası içinde iş yeri alımı yapıldı. Kooperatifimizin yaptığı tarla alımlarıyla genişleme sahasının bir an önce bitmesini istiyorduk. Tarla alım işlemleri bitti buna rağmen bazı nedenler dolayı parselasyon işlemlerinin, imar uygulamalarının yapılmadığı kooperatif yöneticileri tarafından bizlere bildirilmektedir. Bizler bu işlemlerin bir an önce yapılması için bürokrasiden hassasiyet ve bir an önce yardımcı olmalarını bekliyoruz. 2014 yılı içerisinde kooperatifin yaptığı genel kurulda 350 iş yerinin sanayi bakanlığı tarafından kredili şekilde yapılmasını istedikleri söylendi. Bunların ihalesi 2014 yılı içinde çıkılacaktı, 2018 yılına kadar da düzenli iş yeri teslim edilecekti. Ama 2014 yılı 10. ayda olunmasına rağmen daha ihale aşamasına gelinmemiş. Parselasyon, imar işlemleri bitmediğinden dolayı, çadırkent olmasından dolayı, valiliğin mi belediyenin mi sorumluluğunda olduğu belli olmamasından dolayı yapamıyoruz deniliyor. Bizler burada esnaflar olarak mağdur durumdayız. Dükkân kiralarına güç yetmiyor, gün güne kiralar artıyor. Genişleme sahasının bitmemesinden dolayı bizler mağdur durumdayız. Burada Çadırkent olduğundan dolayı işlemlerin yapılamadığı söyleniyor. Burada Valilik mi, AFAD mı, Başbakanlık mı kim sorumluysa bir an önce işlemlerin bitmesi lazım.”

“BURADA BULUNAN ARSALARIN BİR AN ÖNCE VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM”

Demir imalatçısında işçi olarak çalışan Fahri Tiyekli esnafların kendi işyerlerine taşınamamasının çalışanları da zor durumda bıraktığını ifade ederek şunları konuştu: “ Küçük sanayi sitesinde demir imalatı satışında çalışmaktayım. Çadırkentin orada bulunan arsaların verilmemesi nedeniyle dükkân sahibimizin buradaki dükkânından dolayı giderlerinin fazla olması sebebiyle ücretlerimizde bir artış olmuyor. Burada bulunan arsaların bir an önce verilmesini talep ediyorum.”

Temizlik ürünleri imalatçısı olarak olan Halil İbrahim Karpuz şunları söyledi:  “Şu an yaşanan bazı sorunlardan dolayı iş yerlerimiz verilmemekte. Genişleme sahası yani Çadırkentin olduğu yerde oranın verilmemesinden dolayı çok mağdur durumdayız.”

Kiraların yüksek olduğunu ve bunun kendilerini sıkıntıya soktuğunu anlatan kaportacı Murat Arslan şu şekilde konuştu:  “ Kaportacıyım, sıkıntımız dükkan sıkıntısı, kiralar almış başını gitmiş biz de dükkansız kaldık. Yerimiz Çadırkentin bulunduğu yerde, Çadırkent olduğu için arsamızı alamıyoruz, iş yerimizi yapamıyoruz.”

Otobüs tamircisi olan Cuma Yüce sıkıntılarını şu şekilde anlattı: “Dükkânımız yok, kiradayız. Çadırkentten mütevellit dükkanlarımız yapılamıyor. Bundan dolayı arsalarımızı alamıyoruz çadırkentin bir an önce kaldırılıp dükkânlarımızın yapılmasını ve bize teslim edilmesini istiyoruz.” 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol