Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

MESLEĞİ AYAĞA DÜŞÜRDÜLER!
 Özellikle kentsel dönüşüm hadisesinin patlak vermesinden sonra herkes müteahhit kesildi. Ehliyetli olan da olmayan da bu işe soyundu. Arsa sıkıntısı var. Yapı Denetim Firmaları yararlı değil. Kentin dört bir yanına konutlar kuruluyor, buna rağmen işyeri ve kiralık ev bulmak sıkıntı. Bulunsa bile kiralar ateş pahası. Banka kredilerinin aratması ile konut sahibi olmak ah ayal olurken, bu işin uzmanı, senelerin müteahhidi Yusuf Kiraz’ın kapısını çaldık. Biz sorduk, o cevap verdi. Söylediği şu cümle çok önemliydi: 

Kentin dört bir yanı yeni konutlarla doldu taştı. Kimilerine göre Kahramanmaraş inşaata doyarken, kimileri de bunu arz talep meselesine bağlıyor. Yoksa arz fazlalığı mı var. Bakın bu mesele için Müteahhitler Birliği Başkanı Yusuf Kiraz ne söyledi; “Açlık veya doymakla alakası yok, arz fazlalığı mevcut. Yani ihtiyaçtan fazla inşaat yapılıyor. Meslekten olmayan insanlar da çoğaldı, bunu iş edindiler. Sıkıntımız var. Müteahhitler Birliğini oluşturmamızın sebebi de bu zaten. Biz bir federasyon oluşturduk bölgede. Federasyonlar ile birleşti,  TOBB bünyesinde Konfederasyon oluşturduk. Amacımız meslek ehli insanların bu işi yapması. Bu işi meslek erbabı kimseler yapsa, bu kadar arz fazlalığı olmaz. Çünkü onlar işlerini planlı-projeli yaparlar. O yüzden de meslek ayağa döküldü. Düşünün, avukat olmayan avukatlık yapamaz, muhasebeci olmayan muhasebe tutamaz, gazetecilikten anlamıyorsa gazete çıkartamaz. Bizde herkes inşaatçılıkla uğraşıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Gerçek meslek sahipleri mağdur bu arada. İşi bilmeyen adam gidiyor, yüzde 35 verilecek arsaya yüzde 42 hisse ile alıyor. Sonra da işin içinden çıkamıyor. Bu da kalite düşüklüğü için en bariz örnek. Kalite düşünce, belediye ile sorun yaşıyor. Toprak sahipleri ile konut alanlarla, site veya apartman yöneticileri ile sorunlar yaşanıyor”

YİNE DE KONUTLAR PAHALI, KİRALARA

GÜÇ YETMİYOR VE EV BULUNMUYOR!

Asıl mesele burada zaten. Dünyanın konutu yapıldı, konut yapacak arsa üretilmeyince, bulunamayınca,  bu işi yapan insanlar aynı arsalara saldırdı. Konutlar pahalı, kiralık evler ateş pahası ve bulunmuyor da. Buna bir de Suriye’den gelen sığınmacıları, onların edindiği konutları hesaba katın, dar boğazdayız. Bunda bir çelişki yok muydu? Yusuf Kiraz’dan bu meseleye ilişkin düşüncelerini istedik, bize; “Konuta ihtiyacı olmayan insanlar, yatırım amaçlı ev alıyorlar. Ya da alıp satmak için, kâr amaçlı. Aslında bizim meslek, maliyetli ve sermaye isteyen bir iş. Adamın sermayesi yok, Ahmet’in arsasını Mehmet’e satarak iş bitirmeye çalışanlar var. Ucuz satmak zorunda kalıyor, tıkanıyor. Bu işin bir de rantçıları var. Gidiyorlar, temel aşamasında ve belli safhalarda ucuza alıp satıyorlar. Yapan kazanamıyor, rantçılar, alanlar büyük kar sağlıyor. Hal böyle olunca, inşaatta tıkanma kendini gösteriyor” dedi.

YAPI DENETİM FİRMALARININ YARARI VAR MI?

Direk bu soruyu sorduk. Şehrimizde bugün 30’u aşkın yapı denetim firmaları var. İnşaat kalitesine getirdikleri ve götürdükleri neler olabilir. Maliyeti artırmada bir fonksiyon taşıyorlar mı? Yararı mı var, zararları mı? Kiraz meseleye şu açıklığı getirdi;  “Şöyle, zaten inşaat başlamadan önce projelendirilir. İlgili mimarı, mühendisi, elektrikçisi kimse, projeyi hazırlar ve belediye denetimine sunarlar. Sonra belediyece ruhsat verilir. İnşaatçı, bu ruhsatın erklerine uygun olarak işe başlar. İşi bilen biriyse hata yapmaz. Eksik malzeme kullanmaz, kullanamaz. Cahil ise, cahil adam cüretkâr olur, bir şey diyemem. Yapı denetim firmaları dediniz. Artı maliyet getirdiler. Aslında bu kurumun oluşmasında bir sakatlık var. Bakanlık nezdinde… Diyor ki, ‘siz gidin, inşaat firması ile anlaşın. Parasal yönüyle. Onu denetleyin!’ sakatlık işte burada, ben hem size para vereceğim, hem de siz beni denetleyeceksiniz. Öyle şey olmaz! Mantığın alacağı şey değil. Fazla sıkıştırırsanız, ben size ikinci işi vermem, başkasına ucuz yapmak zorunda kalırsınız denilince, siz de işin devamlılığını sağlamakta sıkıntı çekiyorsunuz. Yetkin ve etkin bir kontrol oluşturamıyorsunuz. Böyle sıkıntılarla da karşı karşıyayız.”

KONUT FİYATLARI ARTIYOR, NEDEN!

Konut fiyatlarında ciddi artış olduğunu söyleyen Başkan Kiraz, bunu iki nedene bağlıyor; "Biri toprak bedelleri, oranları çok yükseldi, bu da aynı arsaya çok sayıdaki müteahhidin saldırmasıyla oldu tabi. İkincisi de maalesef belediyelerimiz imarda altyapılarını genişletemiyorlar. Burada sıkıntı var. Bedel yükseldikçe, bu alıcıya pahalıya patlıyor. Bir de belediyelerin getirdiği istekler var, mantolama, çift asansör, hatlar arası yalıtım vs. gibi bunlar fiyatları yükselten unsurlar. Sosyal yaşam alanları da bu yükseltmelerde önemli rol oynuyor" diyerek sözlerine nokta koydu.

Başkan Kiraz'a teşekkür ediyoruz. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol