banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

KSÜ’DEN BİR İLK DAHA: 4 YENİ CEVİZ ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLDİ
 KSÜ yeni ceviz çeşitlerini Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısıyla dünyaya duyurdu. KSÜ Senato Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Rektör Deveci, Üniversitede yürütülen akademik çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Deveci 24 yıllık genç bir üniversite olarak özellikle ceviz alanında önemli başarılara imza attıklarını ifade ederken, bu alanda Türkiye’nin önde gelen üniversitesi olduklarını söyledi.

Yeni ceviz çeşitlerine ilişkin bilgilendirmeyi ceviz konusunda çalışmaları yürüten KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez yaptı.

Doç. Dr. Sütyemez tarafından daha önce yapılan ıslah çalışmaları neticesinde Türkiye’de ilk ceviz çeşidi geliştiren üniversite KSÜ olmuştu. Bu yeni çalışmalarla birlikte KSÜ, Türkiye’deki tüm üniversiteler içerisinde ilk ceviz çeşidi geliştiren üniversite olmanın yanı sıra Türkiye’de melezleme ile ceviz çeşidi ıslah edip patent alan ilk üniversite olma unvanına da sahip oldu. Ayrıca yüksek eğitim kurumları içerisinde 7 ceviz çeşidi ile toplamda en fazla ceviz çeşidine sahip kurum da yine KSÜ oldu.

Doç. Dr. Sütyemez tarafından 2 TÜBİTAK projesi kapsamında yaklaşık 14 yıl süren yoğun ve yorucu çalışmalar neticesinde çok önemli ceviz genotipleri elde edildi. Bu F1 genotiplerden verim ve kalitesi ile öne çıkan çeşit adayları arasından 2 ceviz genotipi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son 2 yılda yaptığı çalışmalar neticesinde tescillenmesi uygun görüldü. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve yıllarca süren yoğun çalışmalar neticesinde elde edilen verimli ve kaliteli bu melez ceviz çeşitlerinin, Türkiye ve dünya ceviz yetiştiriciliğine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye’nin İlk Melez Cevizlerine ‘Diriliş’, ‘15 Temmuz’, ‘Milli İrade’, ‘Maraş 12’ İsimleri Verildi

Yapılan çalışmalarla KSÜ tarafından Türkiye ve dünya ceviz yetiştiriciliğine, 2 tanesi melez F1 ve 2 tanesi seleksiyon ıslahı ile olmak üzere toplamda 4 adet çok önemli ceviz çeşidi kazandırıldı. KSÜ adına tescil edilen bu yeni ceviz çeşitlerine; ‘Diriliş’, ‘15 Temmuz’, ‘Milli İrade’ ve ‘Maraş 12’ isimleri verilerek milli çeşit listesine kaydedildi.

KSÜ tarafından geliştirilen bu ceviz çeşitleri, “geç yapraklanması, iç kalitesi ve verimlilik “ yönleriyle dikkat çekiyor. Geliştirilen 4 yeni ceviz çeşidi de günümüzde standart olarak yetiştirilen yerli ve yabancı çoğu ceviz çeşidinden daha üstün özelliklere sahip.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol