banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

KSÜ’DE “BATI TRAKYA TÜRKLERİ VE TÜRK DIŞ POLİTİKASI” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

KSÜ Senem Ayşe Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu katıldı.


Türk dış politikasında Batı Trakya Türklerinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin geçmişten bu güne yaşadığı süreçleri aktardı. Tarihte kurulan İlk Türk Cumhuriyetinin 1913’te kurulan Batı Trakya Türk Cumhuriyeti olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, uluslararası baskılar sonucunda kendini feshetmek zorunda bırakıldığını söyledi.

Batı Trakya Türklerinin 1923’te Yunanistan tarafından yasal olarak azınlık statüsü kazandığını belirten Hüseyinoğlu, “Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyi olduğu dönemlerde bu yasal azınlığa baskılar azalırken, ilişkilerin kötüleştiği dönemlerde baskılar şiddetini arttırmıştır” şeklinde konuştu.

“Özellikle 1980’li yıllarda Yunanistan’ın baskılarını arttırmış ve işi temel insan  haklarını çiğnemeye kadar götürmüştür. Öyle ki 1988’de mahkeme kararı ile bu bölgedeki Türklerin kurduğu kurum ve derneklerden Türk ibaresi kaldırılmıştır” diyen Yrd. Doç. Dr. Hüseyinoğlu Yunanistan’ın halen bu bölgedeki azınlığı Türk azınlık olarak değil, Farklı etnik yapılardan oluşan Müslüman azınlık olarak gördüğünü vurguladı. Birçok olumsuz uygulamanın son yıllarda düzeltildiğini söyleyen Hüseyinoğlu, pozitif azınlık haklarında ise halen eksikliklerin yaşandığını aktardı.

1999 yılında Türkiye ve Yunanistan’da yaşanan depremler sonrası oluşan deprem diplomasisinin iki ülke ilişkilerinde olumlu etkiler oluşturduğunu ve bu olumlu havanın Batı Trakya Türklerinin azınlık haklarını elde etmesinde önemli bir payının olduğunun altını çizen Hüseyinoğlu, Türkiye’nin Yunanistan dış politikasında, Batı Trakya Türkleri konusunun Kıbrıs sorunu ve Ege Sorununun ardından üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Hüseyinoğlu bütün olumlu gelişmelere rağmen halen Yunanistan’da Müslümanlık ve Türklük karşıtı saldırıların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Konferans soru-cevap bölümüyle son bulurken, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu’na günün anısına plaket takdim etti.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol