Öne Çıkanlar BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM. KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM

Bu haber kez okundu.

KATİB SESİNİ ANKARA’DAN DUYURACAK
 Kahramanmaraş’ta hizmet veren kamu taşeron işçilerinin sesi Kamu Taşeron İşçileri Birliği, üyelerinin sorunlarını Ankara’dan duyuracak. Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu (TİDF) ve Kamu Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu (KİDF) öncülüğünde gerçekleştirilecek olan mitingde bir basın açıklaması yapacaklarını ifade eden KATİB Başkanı Sultan Ünal, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Taşeron işçilerin haklarını savunarak onların tüm sorunlarıyla ilgilenmeyi görev edindiklerini anlatan Ünal, bu yolda en önemli adımı Ankara’da atacaklarını belirtti. Federasyonların öncülüğünde gerçekleştirilecek olan mitingde kendilerinin de söz sahibi olacaklarını belirten Ünal, konu hakkındaki konuşmasını şu satır başları altında sürdürdü:
“AZ PARAYA ÇOK İŞ YAPIYORUZ”
“Türkiye’de Taşeron İşçilik uygulaması 1990’lı yıllardan sonra artmaya başlamış ve bu artış sonunda Taşeron işçilik sorunları da çığ gibi büyümüş, giderek örgü yumağı gibi karmakarışık hal almıştır. Kalite ve üretim adına, taşeron işçilik sistemi getirilmiş, az paraya çok iş yaptırılan, köle gibi kullanılan, emeği sömürülen, özellikle görevleri dışında çalıştırılmak için Taşeron İşçilik uygulaması tercih edilir hale gelmiş ve zamanla taşeron işçilik sistemini geliştirmenin yolu aranmaktadır. Asgari ücretle çalıştırılan yasal ve anayasal hakları olan ama Taşeron işçiye gelince olmayan, tehdit edilen, baskılar sonucu işten atılmaya kadar giden bir sistem olmuş. Sizin yerinize yüzlerce bekleyenler var bahaneleri ile emekleri sömürülmeye devam eden bir hal almıştır.


Derdimizi kime anlatsak, kimden yardım istesek, insan tüccarlarını emeğimizi sömürenleri kime şikâyet etsek, sonuç yine aynı. Taşeron İşçi damgası yediğimiz için; ”tamam biz hallederiz şu ay bu ay“ diyerek sorunlarımıza çözüm bulunmuyor. Taşeron da çilesini ömür boyu çekiyor.”
“TASARRUFTA İŞTEN ÇIKARILAN HEP TAŞERON İŞÇİ OLUYOR”
 “Örneğin özelleştirmeler; Özelleşen kurumda memura tayin hakkı, kadrolu işçiye sözleşme veya 4/C verilirken, Taşeron İşçiye bu hak yargıya rağmen verilmiyor. Sahipsizlikten personel tasarrufu adı altında işten çıkartılan yine Taşeron işçi oluyor. Ne tayin ne sözleşme ne de 4/C hakkı verilmiyor. 2010 yılından itibaren Türkiye genelinde kurularak bugün Federasyonlaşan Taşeron İşçi Dernekleri yerel ve ulusalda kamuoyunu, Bürokratları, TBMM de grubu olan veya olmayan siyasi partileri, Sendikaları Taşeron İşçilik konusunda defalarca bilgilendirdik, sıkıntılarımızı ilettik. Her defasında Taşeron İşçilik uygulamasının İş Kanununa ve Anayasaya uygun olmadığını, Mahkemelerin İşçi lehine kararlar verdiğini, bu uygulamaya derhal çözüm bulunulmasını, 4857 sayılı iş kanunu uygulayarak, Taşeron İşçilerin de kamunun asıl çalışanı olması gerektiğini söyledik, ilettik. Bununla ilgili mahkeme kararı olduğunu ilettik. Ama buna rağmen iktidar partisinin veya muhalefetin sadece birkaç söyleminden öteye geçmediğini gördük.”
“MEMUR KADAR TAŞERONUNDA HAKKI OLMALI”
“Milli Gelirin 10 bin doları aşmasında, ihracat ve ithalatta, enerjide, sağlıkta, karayollarında, ulaşımda, hava yollarında, haberleşmede ve diğer tüm kurumlardaki başarılarda en önemli pay çalıştırılan teşeron işçilerindir. Her kurumda kadrolu kadar Taşeron işçinin de bunda büyük payı olduğunu, Bizim üzerimizden, iş gücünden faydalanarak başarılar elde edilirken, işçilerimizin haklarını  ve emeğini unutmamak gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle; kurumlarda memurlar tarafından yürütülen işlerin (evrak kaydı, sekreterlik, vb  gibi) taşeron işçiler eliyle yürütüldüğünü, bunlara ilaveten  hava alanları, belediyeler, Devlet Su İşleri, üniversiteler, bakanlıklar da hizmet alımı  için yoğun ilgi  gösteren kurumlar arasında. Bu girişimler de  taşeronlukta bir çok sorunu beraberinde getiriyor. İşçiler 8 saatten fazla çalıştırılıyor, mesai ücretleri ödenmiyor, çoğu zaman maaşları zamanında verilmiyor, bunlar yetmezmiş gibi bir de iş güvencesi verilmediği için büyük sıkıntılar yaşıyor.”
“KURUMLARDA ÜÇÜNCÜ SINIF MUAMELE GÖRMEK İSTEMİYORUZ”
“Kurum içerisinde statümüzün olmamasından, kurumlarda üçüncü sınıf muamelesi görmekten, ‘senin yerinde olmak isteyen bir sürü adam var’ diyerek susturulup hakkımızı arayamaz hale getirilmekten yorulduk artık. Maddi sıkıntılardan kurtulmak, güçlü bir Türkiye iyi bir gelecek için, mili gelirimizin sayılı ülkeler arasında olupta  biz çalışanların hala 850 tl veya 900 tl’ye çalıştırılmaması, emeğimizin sömürülmemesi için, kıdem tazminatlarımızın eritilmemesi, asıl iş veren işçisi olduğumuzu belirtmek için, Türkiye’deki kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızı 28 eylül 2013 saat 14:00 de kanunlara ve yasalara uygun şekilde  kırmadan  dökmeden  özgürce hakkımızı aramak için; Ankara/Sıhhiye Abdi İpekçi parkında basın açıklamasına bekliyoruz. Ankara’ya bende gitmek istiyorum diyen  taşeron işçi arkadaşlarımızın  derneğimizin internet sitesinden (www.katibder.org) ilgili formu doldurarak yada sitemizde bulunan telefon numaralarından irtibata geçmeleri gerekmektedir.” Haber: Cebrail SARI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol