Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

KALİDA, SANAYİCİ ÜYELERİNE GÜMRÜK İŞLEMLERİ SEMİNERİ DÜZENLEDİ.
 Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği’nin organize ettiği programda, Gümrük İl Müdürü Taylan Çakmak ve Gümrük Müşaviri Alaaddin İlker katılımcılara konu hakkında bilgiler verdi.

Kahramanmaraş İl Gümrük Müdürlüğü olarak yeni binasında işadamlarına daha kaliteli hizmet vermeye devam ettiklerini ifade eden İl Gümrük Müdürü Taylan Çakmak, gümrükle ilgili bütün konularda daha hızlı ve kolaylaştırıcı hizmetlerinin devam ettiğini söyledi.

Çakmak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcının çalışmalarıyla 4458 sayılı kanunda yapılan değişiklikle ihracatçı ve sanayicilerin işlemlerini daha da kolaylaştıracak bir dönemin başladığını ifade etti. Kolaylaştırılmış gümrük işlemleri çerçevesinde gümrük idarelerinin biraz daha devre dışı bırakılacağını kaydeden Çakmak, sanayiciler için daha az gümrük işlemi, daha az kontrol ve daha öncelikli muayene işlemlerinin başladığını ifade etti.

Avrupa ülkelerinde uygulanan ortak taşıma işlemi başladıktan sonra NTCS programı geldiğini belirten Çakmak, bu uygulama ile buradan düzenlenmiş olan bir belge ile ortak taşımaya imza atmış ülkelerin her sınır kapısında, her gümrük idaresinde geçiş hakkı ve taşıma hakkı elde edildiğini aktardı.

Yeni hizmet binasında çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Gümrük İl Müdürü Taylan Çakmak şunları konuştu:  “elimizden geldiği kadar sanayicilerimizin iş adamlarımızın gümrük müşavirlerimizin gerek ithalat gerekse ihracat konusunda karşılaşacakları, sorunlarla ilgili sizlere daha hizmet vermek, daha sağlıklı doğru bilgiler vermek için buradayız. Bizim geliş amacımız, kuruluş amacımız hizmet odaklı.”

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın çalışmaları sonucu ihracatçı ve sanayicilerin işlemlerini daha kolaylaştıracak bir dönemin başladığını söyleyen Çakmak şu şekilde konuştu: “ Sayın Bakanımızın çalışmalarıyla Gümrük İdareleri 2012 yılı itibariyle yeni bir yapılanmaya gidiyor. 4458 sayılı Gümrük Kanununda yapılan değişiklikle onaylanmış kişinin bir daha üst versiyonu olan yetkilendirilmiş yükümlü kapsamında yeni bir gümrük işlemlerini takip edecek ihracatçı ve sanayicilere daha sağlıklı bilgi verebilecek, ihracat işlemlerini daha çok kolaylaştıracak bir dönem başlıyor. Bununla ilgili 2013 yılının birinci ayında ihracat işlemlerinin kolaylaştırılmasıyla ilgili bir çalışma yapıldı. Yetkilendirilmiş yükümlülerde ithalatta uygulanacak kolaylaştırılmış işlemlerle ilgili de bir çalışma başlıyor. Bu ne demek? Onaylanmış kişi hepinizin bildiği gibi, A, B, C sınıfı üzerinden Türkiye’de işlem görüyor. Gümrük işlemlerinden daha az kontrole tabi tutuluyor, eşyası bekletilmiyor, daha düşük kısmi teminattan yararlanabiliyor. Bu biraz daha üstünde model olacak, şartları biraz ağır ama belki daha sonra biraz daha yumuşatılabilir, öyle görünüyor.”

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI ALAN FİRMALAR FAYDALANACAK

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası alan firmaların kolaylaştırılmış gümrük işlemlerinde yararlanacağını anlatan Çakmak şunları söyledi: “Yine yerinde gümrükleme dediğimiz, onaylanmış ihracatçı dediğimiz gümrük idarelerine uğramadan, sanayicinin, ihracatcının sahasında gümrük işlemlerinin bitirilebileceği, gümrük idaresine hiç getirilmeden eşyanın kendileri tarafından yükletilebileceği ve izinli gönderici tarafından mühürlendikten sonra eşyanın olduğu gibi çıkış kapısına yönlendirilebileceği ve öncelikle gümrük işlemlerine tabi tutulacağı yönünde bir uygulama başlıyor. Bu Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 60 olarak uygulanabilen bir yöntem, gelecek dönemde bu gümrük işlemleriyle siz ihracatçılar, yakın ilişki içerisinde olduğunuz sürece bunu göreceksiniz. Onaylanmış kişinin bir üstündeki yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası alan firmalarımız kolaylaştırılmış gümrük işlemlerinden yararlanacak. Yani Gümrük İdareleri biraz daha devre dışı bırakılacak. Sizler için daha az gümrük işlemi, daha az kontrol, daha öncelikli muayene işlemleri başlıyor. İhracatta var şu anda ama ithalatta da 2014’ün sanıyorum Ocak ayı itibariyle bu da başlayacak.”

“NCTS PROGRAMI DİYE BİR PROGRAM GELDİ”

Ortak taşıma işlemleri çerçevesinde NTCS programı ile ortak taşımaya katılan ülkelerdeki gümrük işlemlerinin daha kolaylaştırıldığını kaydeden Çakmak şunları konuştu: “Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan ortak taşıma dediğimiz işlemler başladıktan sonra NCTS programı diye bir program geldi. Yani buradan düzenlemiş olduğumuz bir belge ortak taşımaya imza atmış ülkelerin her sınır kapısında, her gümrük idaresinde bu belge ile geçiş hakkı ve taşıma hakkı elde edildi. Bu sistem biraz sıkıntılı oldu, hala da zaman zaman bu sıkıntıyı çekiyoruz. Ama bu konuda da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın birimleri olarak burada bizler bu konuda gerçekten çok hassasız, her alanda her sıkıntınızda sizin yanınızdayız.”
Seminerde konuşan Gümrük Müşaviri Alaaddin Önder ise, şu bilgileri verdi: “Özellikle Gümrük Müsteşarlığı’nın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak revizyonundan sonra getirilen düzenlemeler hız kazandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın lansmanını yaptığı ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’ ile birlikte gümrüklerdeki işlemlerin daha da hızlanmasını arzu ediyoruz. İhraç edilecek ürünün bir gün bile erken gitmesi iş dünyası için çok önemli. Bu seminer sayesinde hem yeni değişiklikler hem de bilmediğimiz birçok konuda bilgi sahibi olacağız.”

Program sonunda KALİDA Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Karcıoğlu İl Gümrük Müdürü Taylan Çakmak’a Alaaddin İlker’e plaket verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol